***....Γευσου....Γευσεις....***



Πέμπτη 31 Μαρτίου 2011

Η τέχνη της σκηνοθεσίας του τραπεζιού (NTR)



Μix & match. Βάλτε πολύχρωμα ποτήρια και πιάτα από διαφορετικά σερβίτσια, σε στιλ Christian Lacroix . Έτσι ο κάθε καλεσμένος θα νιώθει ότι αποκαλύπτει κάτι από την προσωπικότητά του.

• Καταργήστε το τραπεζομάντιλο και παίξτε με χαρούμενα sous-plat. Δεν είναι κρίμα να κρύβετε αυτό το υπέροχο ξύλο ή το γυαλί με το αλουμίνιο; Kαι αν φοβάστε τη φθορά, τότε μετατρέψτε το σπίτι σας σε μουσείο.

• Λουλούδια και κεριά. Όχι τακτοποιημένα, αναμενόμενα, βαρετά. Πετάξτε τα κοτσάνια και σκορπίστε ροδοπέταλα. Βάλτε αναμμένα ρεσό σε γυάλες -χωρίς τα ψάρια- με νερό στο κέντρο




Δεν είναι όλα τα τραπέζια στρωμένα το ίδιο. Ούτε το σερβίρισμα είναι πάντα καλοσκηνοθετημένο. Όλα παίζουν το ρόλο τους: τα σκεύη που επιλέγουμε. Η θέση που τα τοποθετούμε στο τραπέζι. Η ολοκλήρωση του καμβά, οι πινελιές, η προσωπική ματιά κυρίως. Οι πετσέτες. Τα μαχαιροπίρουνα και τα ποτήρια. Χωρίς πρωτόκολλο. Με φαντασία και αυθαιρεσία όπου χρειάζεται.
Ξεχάστε το centerpiece, το κεντρικό στολίδι του επίσημου τραπεζιού, που κληρονομήσαμε ως εικόνα από την εποχή του Μεσαίωνα. Εξελισσόμαστε. Αν μπορούσαμε ας κάναμε κι αλλιώς. Και δεν θα πούμε τα αυτονόητα. Ότι οι οικοδεσπότες οφείλουν να κάθονται στις κορυφές της τραπεζαρίας… Ή ότι άνδρες-γυναίκες κάθονται εναλλάξ. Ούτε θα καθήσουμε να μετρήσουμε 75 εκατοστά ανάμεσα στα πιάτα για να μην ακουμπήσουν οι αγκώνες των φίλων και γνωστών… Αυτά τα Χριστούγεννα όλα επιτρέπονται. Και όλα ανατρέπονται. Ιδού οι τάσεις για το ντεκόρ των Χριστουγέννων, αλλά και των δείπνων που θα θέλαμε να φωτογραφίζουμε τουλάχιστον στη μνήμη…
του τραπεζιού. Άλλοι, πάλι, βάζουν χρυσόψαρα. Κι άλλοι μικρές κορνίζες με τα μέλη της οικογένειας. Μήπως παραπάει; Όσο για τις μεγάλες συνθέσεις, δεν είναι μόνο ντεμοντέ, αλλά και… αντιεπικοινωνιακές. Α! Και αποφύγετε καλύτερα τα αρωματικά κεριά, γιατί κινδυνεύουν να μπερδευτούν οι μυρωδιές και να καταστραφεί το δείπνο που έχετε ετοιμάσει ή σας έχουν ετοιμάσει, γιατί όλα παίζουν πλέον.

• Πείτε όχι σε οτιδήποτε αποξηραμένο ή ψεύτικο. Προτιμήστε οτιδήποτε εποχιακό, όπως, για παράδειγμα, αλεξανδρινά ή ρόδια. Έλατα. Μπάλες. Όχι λαμπιόνια… Μην πάθουμε και ηλεκτροπληξία.

• Το κεντρικό στολίδι του τραπεζιού μπορεί να είναι ένας μινιμαλιστικός συμβολισμός, όχι απαραίτητα κάτι που… βγάζει μάτι από τη λάμψη και το κιτς της υπόθεσης. Μπορείτε να τυπώσετε φωτογραφίες σε διαφορετικά μεγέθη, να τις πλαστικοποιήσετε και να τις χρησιμοποιήσετε ως διακοσμητικά πάνω στο τραπέζι, ατάκτως ερριμμένα.

• Eπενδύστε σε ένα χρώμα. Και πειραματιστείτε με τις αποχρώσεις του, όπου και όπως σας βγαίνει. Κόκκινο και χρυσό, όχι τώρα. Δεν τα βαρεθήκατε ακόμη;

• Και ένα κόλπο. Αν επιμένετε να βγάζετε κηροπήγια στα τραπέζια σας και φοβάστε πάντα ότι θα… στάξουν τα κεριά, δοκιμάστε να τους ρίξετε λίγο αλάτι προτού τα ανάψετε. Όχι πιπέρι. Γιατί και το art de la table θέλει τα καρυκεύματά του…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου