***....Γευσου....Γευσεις....***



Δευτέρα 18 Απριλίου 2011

ΜΥΔΙΑ ΤΗΓΑΝΙΤΑ ΠΑΝΕ (NTR)

 


ΥΛΙΚΑ

1 αυγό
1 κουτ. της σούπας ελαιόλαδο
αλάτι και πιπέρι
100 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 καρότο
1 μέτριο ξερό κρεμμύδι
1½ κιλό φρέσκα μύδια
1 κλαράκι σέλινο
1 φύλλο δάφνης
1 κουτ. του γλυκού ολόκληρους σπόρους πιπεριού
2 γαρυφαλλο
3 κομμάτια από φλούδα λεμονιού
1/4 του λίτρου λευκό, ξηρό κρασί
σπορέλαιο για τηγάνισμα
2 ολόκληρα λεμόνια
φύλλα ρόκας και φυλλαράκια μαϊντανού για τη διακόσμηση

ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ


1. Σε ένα μπολ ρίχνουμε το αυγό και το ελαιόλαδο και 12,5 cl νερό. Νοστιμίζουμε με λίγο αλατοπίπερο και χτυπάμε το μίγμα για λίγα δευτερόλεπτα. Προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε καλά. Σκεπάζουμε το μπολ με το μίγμα με μία στεγνή πετσέτα και το αφήνουμε για 1 ώρα.
2. Στο μεταξύ πλένουμε καλά τα μύδια σε άφθονο τρεχούμενο νερό και αφαιρούμε τα «μουστάκια» τους με ένα μικρό και κοφτερό μαχαίρι. Κλείνουμε με τα χέρια μας αυτά που είναι μισάνοιχτα και πετάμε όσα δεν κλείνουν. Καθαρίζουμε το καρότο και το κρεμμύδι και τα κόβουμε φέτες. Πλένουμε καλά το σέλινο και το χοντροκόβουμε.
3. Ρίχνουμε τα τρία αυτά λαχανικά σε μία κατσαρόλα μαζί με το φύλλο της δάφνης, τους ολόκληρους σπόρους του πιπεριού, τα γαρυφαλλοκάρφια, τα κομμάτια από τη φλούδα του λεμονιού, 1 κουταλιά του γλυκού αλάτι, το κρασί και ? του λίτρου νερό και αφήνουμε να πάρουν βράση. Μαγειρεύουμε για λίγα λεπτά και προσθέτουμε τα μύδια. Συνεχίζουμε το μαγείρεμα σε μέτρια φωτιά για 5 λεπτά, ανακινώντας την κατσαρόλα κάθε τόσο, μέχρι να ανοίξουν όλα τα μύδια. Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσουν για 30 λεπτά. Πετάμε όσα από τα μύδια έμειναν κλειστά.
4. Καθαρίζουμε τα μύδια από τα κελύφη τους και τα αφήνουμε να στραγγίξουν καλά. Ρίχνουμε άφθονο σπορέλαιο σε ένα τηγάνι και ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά. Βουτάμε τα μύδια στο μίγμα του αλευριού που έχουμε ετοιμάσει και τα τηγανίζουμε στο καυτό λάδι μέχρι να ροδίσουν. Στραγγίζουμε καλά σε απορροφητικό χαρτί και σερβίρουμε αμέσως, γαρνίροντας με τα φύλλα ρόκας και τα φυλλαράκια του μαϊντανού.
Για να φουσκώσει το κουρκούτι για το πανάρισμα, όταν το τηγανίζουμε, προσθέτουμε 2 κουταλιές του γλυκού μπέικιν πάουντερ στο μίγμα με το αλεύρι και το αυγό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου