***....Γευσου....Γευσεις....***



Σάββατο 4 Ιουνίου 2011

ΛΑΧΤΑΡΙΣΤΑ ΣΠΙΤΙΚΑ ΕΚΛΑΙΡ (NTR)

ΥΛΙΚΑ


-100 γρ. βούτυρο συν έξτρα για το βουτύρωμα του σκεύους
-150 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΕΜΑ ΒΑΝΙΛΙΑ
-2 κουτ. του γλυκού κοφτά βανίλια σκόνη
-600 ml. κρέμα γάλακτος
-1 κουτ. της σούπας ζάχαρη άχνη
ΓΙΑ ΤΟ ΓΛΑΣΟ ΣΟΚΟΛΑΤΑΣ
-1 μικρό κομμάτι βούτυρο
-100 γρ. κουβερτούρα, κομμένη κομμάτια

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

ΒΗΜΑ 1. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς. Βουτυρώνουμε δύο λαμαρίνες φούρνου. Κοσκινίζουμε το αλεύρι πάνω σε ένα μεγάλο κομμάτι λαδόκολλα, πάνω στον πάγκο της κουζίνας.
Κόβουμε το βούτυρο σε κομμάτια και τα ρίχνουμε σε ένα κατσαρόλι μέτριο με 300 ml. χλιαρό νερό. Αφήνουμε το μίγμα να πάρει βράση. Όταν αρχίσει να κοχλάζει, αδειάζουμε εκεί το αλεύρι με μία κίνηση (η λαδόκολα που το έχουμε βάλει, εξασφαλίζει οτι όλο το αλεύρι θα πέσει με μία κίνηση), ανακατεύοντας διαρκώς με μία ξύλινη κουτάλα. Αποσύρουμε από τη φωτιά, ανακατεύοντας συνεχώς με ζωηρές κινήσεις, μέχρι να γίνει μία ζύμη που να ξεκολλάει από τα τοιχώματα της κατσαρόλας.
ΒΗΜΑ 2. Αφήνουμε τη ζύμη μέσα στην κατσαρόλα για 5 λεπτά, μέχρι να κρυώσει. Σε ένα μπολ χτυπάμε ελαφρά τα αυγάμε πηρούνι και τα προσθέτουμε σιγά σιγά στη ζύμη μας, χτυπώντας συνεχώς. Σε κάθε προσθήκη χτυπάμε καλά μέχρι να αφομοιωθούν καλά όλα τα υλικά και μέχρι να ετοιμάσουμε μιά λεία κρέμα
ΒΗΜΑ 3. Αδειάζουμε το μίγμα μας λίγο λίγο σε χωνί ζαχαροπλαστικής, στο οποίο έχουμε τοποθετήσει στρογγυλή και χοντρή μύτη. Απλώνουμε 20 περίπου μακρόστενα κομμάτια σαν μικρά λουκάνικα, πάνω στς δύο βουτυρωμένες λαμαρίνες. Προσέχουμε να αφήσουμε αρκετό χώρο ανάμεσά τους γιατί φουσκώνουν.
ΒΗΜΑ 4. Ψήνουμε για 25  30 λεπτά γυρνώντας τα ταψιά μετά από 15 λεπτά ώστε τα κομμάτια να ψηθούν ομοιόμορφα. Βγάζουμε τις λαμαρίνες από το φούρνο. Με ένα κοφτερό μαχαιράκι, χαράζουμε τα εκλαίρ κατά μήκος αλλα όχι μέχρι τέλος. Ξαναβάζουμε τις λαμαρίνες στο φούρνο για 5 λεπτά για να ψηθούν τα εκλαίρ και στο εσωτερικό τους. Τα εκλαίρ είναι έτοιμα όταν χρυσίσουν και γίνουν πολύ τραγανά. Βγάζουμε από το φούρνο και τα τοποθετούμε σε σχάρα για να κρυώσουν.
ΒΗΜΑ 5 . Ετοιμάζουμε την κρέμα βανίλια για τη γέμιση: Σε ένα μπολ αναμιγνύουμε την κρέμα γάλακτος με τη βανίλια σκόνη. Χτυπάμε μέχρι να ετοιμάσουμε σαντιγύ και σταδιακά προσθέτουμε τη ζάχαρη άχνη. Γεμίζουμε τα εκλαίρ με την κρέμα βανίλια, από το άνοιγμα στα πλευρά τους. Ένα κουταλάκι του γλυκού είναι το καλύτερο αλλά μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και το χωνί ζαχαροπλαστικής, τοποθετώντας του λεπτή ή διακοσμητική μύτη.
ΒΗΜΑ 6. Ετοιμάζουμε το γλάσο σοκολάτας: Λιώνουμε την κουβερτούρα σε μπεν μαρί. Προσθέτουμε το βούτυρο και ανακατεύουμε καλά, μέχρι να ετοιμάσουμε παχύρευστο γλάσο, αλλά όχι αραιό. Αφήνουμε το μίγμα να κρυώσει για 10 λεπτά. Με ένα κουταλάκι περιχύνουμε τα εκλαιράκια και τα αφήνουμε για 45 λεπτά μέχρι 1 ώρα, μέχρι να σταθεί η σοκολάτα.

ΠΑΡΑΛΛΑΓΕΣ. Για να ετοιμάσουμε γλάσο με άρωμα και γεύση καφέ, ρίχνουμε 2 κουταλάκια του γλυκού καφτό νερό σε ένα μππολάκι με 2 κουταλιές της σούπας δυνατό καφέ στιγμής. Ανακατεύουμε καλά. Αφήνουμε το μίγμα να κρυώσει λίγο. Ρίχνουμε 200 γρ. ζάχαρη άχνη σε ένα μπολ και προσθέτουμε το μίγμα του καφέ. Προσθέτουμε λίγο νερό αν χρειαστεί, μέχρι να ετοιμάσουμε παχύρευστο γλάσο. Περιχύνουμε με το γλάσο αυτό τα εκλαιράκια, όπως κάναμε και με το γλάσο της σοκολάτας.

ΤΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΑΕΙ ΛΑΘΟΣ; (TIPS)

1. ΤΑ ΕΚΛΑΙΡ ΔΕ ΦΟΥΣΚΩΣΑΝ ΚΑΛΑ  Αυτό πιθανόν να οφείλεται στο οτι τα αυγά δεν χτυπήθηκαν καλά μέσα στη ζύμη ή η θερμοκρασία που τα ψήσαμε στο φούρνο ήταν χαμηλή γιατί τον ανοίξαμε στη διάρκεια του ψησίματος. Δεν ανοίγουμε ποτέ την πόρτα και, αν χρειαστεί να κάνουμε κάτι τέτοιο, χρονομετρούμε το ψήσιμο από την αρχή.
2. ΤΑ ΕΚΛΑΙΡ «ΕΚΑΤΣΑΝ» ΜΟΛΙΣ ΒΓΗΚΑΝ ΑΠΟ ΤΟ ΦΟΥΡΝΟ  Μάλλον δεν είναι ακόμη έτοιμα. Τα ξαναβάζουμε στο φούρνο και περιμένουμε μέχρι να γίνουν τραγανά.
3. ΕΙΝΑΙ ΥΓΡΗ Η ΖΥΜΗ ΣΤΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ ΤΟΥΣ  Αφαιρούμε με ένα κουταλάκι την υγρή ζύμη και συνεχίζουμε με το βήμα 4.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου