***....Γευσου....Γευσεις....***



Τετάρτη 3 Αυγούστου 2011

ΜΟΣΧΑΡΑΚΙ ΕΛΙΑ ΚΟΚΚΙΝΙΣΤΟ ΜΕ ΠΟΥΡΕ ΜΕΛΙΤΖΑΝΑΣ(NTR)





ΥΛΙΚΑ

1 κιλό μοσχάρι ελιά κομμένο σε μικρά κομμάτια
1 κούπα λάδι ελιάς
2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
2-3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
½ πιπεριά πράσινη κέρατο ψιλοκομμένη
½ πιπεριά Φλωρίνης ψιλοκομμένη
1 ποτήρι κρασιού λευκό κρασί
½ ποτήρι κρασί
Λίγη κανέλλα τριμμένη, λίγη πάπρικα γλυκιά
Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
1 κονσέρβα τομάτα ψιλοκομμένη
2 κουταλιές πελτέ
1 μεγάλη μαλακιά και ζουμερή τομάτα τριμμένη


ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΟΥΡΕ ΜΕΛΙΤΖΑΝΑΣ

1300 γρμ μελιτζάνες
Χυμό 1 λεμονιού
1 κουταλιά βούτυρο ανάλατο
1 κουταλιά αλεύρι
½ κούπα φρέσκο γάλα
½ κούπα κρέμα γάλακτος
1/3 κούπας παρμεζάνα ρετζιάνο τριμμένη
1/3 κούπας πεκορίνο Αμφιλοχίας τριμμένο
1/3 κούπας τυρί αρεσκειας σας τριμμένο
Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σε μια μεγάλη κατσαρόλα σωτάρεις καλά απ' όλες τις πλευρές στο λάδι το κρέας, για να σχηματίσει μια κρούστα και να κρατήσει όλους τους χυμούς του εσωτερικά.  Όταν σωταριστεί το κρέας, βγάλε το σε μια πιατέλα στην άκρη.
Στο ίδιο λάδι σωτάρεις το κρεμμύδι μέχρι να γίνει διάφανο και ξαναβάζεις το κρέας μέσα στην κατσαρόλα. Σβήνεις με τα κρασιά και μόλις εξατμιστούν προσθέτεις τις τομάτες, τον πελτέ, τα μπαχαρικά, αλάτι, πιπέρι και αφήνεις να βράσουν σε χαμηλή φωτιά για 2 ώρες περίπου. Πρέπει να μαλακώσει καλά το κρέας και να μελώσει η σάλτσα του.
Στο μεταξύ ετοιμάζεις τον πουρέ μελιτζάνας.
Ψήνεις στο γκριλ του φούρνου τις μελιτζάνες μέχρι να καψαλιστεί ή φλούδα τους και να μαλακώσει η σάρκα τους, για 20 - 30 λεπτά στους 180 βαθμούς.
Όταν ετοιμαστούν οι μελιτζάνες, τις ξεφλουδίζεις και τις περιχύνεις με τον χυμό λεμονιού να μην μαυρίσουν. Στραγγίζεις τις μελιτζάνες και τις ψιλοκόβεις με μαχαίρι.

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σε μια μικρή κατσαρόλα ετοιμάζεις την μπεσαμέλ. Ροδίζεις το αλεύρι στο βούτυρο και προσθέτεις το γάλα και αλατοπίπερο. Ανακατεύεις μέχρι να πήξει η σάλτσα και προσθέτεις τις μελιτζάνες. Ρίχνεις τα τυριά, την κρέμα και μαγειρεύεις για 5 λεπτά ακόμη, μέχρι να δέσει ο πουρές και να λειώσουν τα τυριά. Ανακατεύεις διαρκώς να μην σου κολλήσουν. Κατεβάζεις από την φωτιά και διατηρείς τον πουρέ ζεστό.

Ένα «νόστιμο» μυστικό για να κάνετε το κοκκινιστό σας ακόμη πιο γευστικό είναι να το σβήσετε με κόκκινο κρασί να το αφήσετε να πάρει μερικές βράσεις και μετά να προσθέσετε τη ντομάτα. Το κρέας θα απορροφήσει τα αρώματα του κρασιού, το αλκοόλ κατά το βρασμό θα εξατμιστεί και το αποτέλεσμα θα είναι μοναδικό.

Όταν ετοιμαστεί το κρέας, σερβίρεις στα πιάτα τον πουρέ και τον περιχύνεις με το κοκκινιστό κρέας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου