***....Γευσου....Γευσεις....***



Πέμπτη 31 Μαρτίου 2011

Τι είναι ο γλυκαιμικός δείκτης ? (NTR)






Ο γλυκαιμικός δείκτης (ΓΔ) μετράει πώς οι τροφές που περιέχουν υδατάνθρακες αυξάνουν τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα. Όσο πιο μεγάλο ΓΔ έχει ένα τρόφιμο τόσο πιο πολύ αυξάνει τα επίπεδα γλυκόζης. Με τη βοήθεια του ΓΔ μπορούμε να σχεδιάσουμε τα γεύματα μας κατά τέτοιο τρόπο ώστε να μην αυξάνονται πολύ τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα μας όταν πάσχουμε από διαβήτη. Έτσι αν θέλουμε να φάμε ένα τρόφιμο με υψηλό ΓΔ μπορούμε να το συνδυάσουμε με τροφές με χαμηλό ΓΔ για να ισορροπήσουμε το γεύμα.
Τι επηρεάζει το ΓΔ ενός τροφίμου?

Το λίπος και οι φυτικές ίνες τείνουν να μειώνουν το ΓΔ των τροφών ενώ συνήθως όσο πιο μαγειρεμένο και πιο επεξεργασμένο είναι ένα τρόφιμο τόσο πιο υψηλό ΓΔ έχει, αλλά αυτό δεν ισχύει πάντα. Άλλοι παράγοντες που επηρεάζουν το ΓΔ ενός τροφίμου είναι:

·                                 Η ωριμότητα και ο χρόνος αποθήκευσης – όσο πιο ώριμο είναι ένα τρόφιμο τόσο πιο υψηλό ΓΔ έχει.
·                                 Η επεξεργασία – ο χυμός έχει πιο υψηλό ΓΔ από ότι το φρούτο ολόκληρο, το ψωμί από αλεύρι ολική άλεσης και σπόρους δημητριακών έχει πιο χαμηλό ΓΔ από ότι το άσπρο ψωμί.
·                                 Ο τρόπος και ο χρόνος μαγειρέματος – τα ελαφρώς βρασμένα μακαρόνια (al dente) έχουν πιο χαμηλό ΓΔ από ότι τα παραβρασμένα μακαρόνια.
Η ποικιλία – το ρύζι μπασμάτι έχει πιο χαμηλό ΓΔ από το μικρόκοκκο άσπρο ρύζι.
Τι χρειάζεται να προσέξω όταν εφαρμόζω το ΓΔ για να ελέγξω το σάκχαρο μου ?

·                                 Ο ΓΔ αντιπροσωπεύει το είδος των υδατανθράκων μίας τροφής αλλά δεν μας ενημερώνει για την ποσότητα τους σε μία συνηθισμένη μερίδα. Οι μερίδες είναι σημαντικές για τον έλεγχο των επιπέδων γλυκόζης και για την απώλεια ή τη διατήρηση του βάρους μας.
Ο ΓΔ ενός τροφίμου είναι διαφορετικός όταν καταναλώνεται μόνο
·                                 του από ότι όταν συνδυάζεται με άλλα φαγητά. Όταν τρώτε ένα τρόφιμο με υψηλό ΓΔ μπορείτε να το συνδυάσετε με τρόφιμα με χαμηλό ΓΔ για να εξισορροπήσετε τη δράση του στα επίπεδα σακχάρου.
·                                 Πολλά θρεπτικά τρόφιμα έχουν πιο υψηλό ΓΔ από τρόφιμα με φτωχή θρεπτική αξία. Για παράδειγμα πολλά δημητριακά έχουν πιο υψηλό ΓΔ από τη σοκολάτα.
·                                  
Να χρησιμοποιείτε το ΓΔ κατά τέτοιο τρόπο που να τρέφεστε υγιεινά και παράλληλα να ελέγχετε τα επίπεδα σακχάρου.
Συμπερασματικά..

Οι έρευνες δείχνουν ότι τόσο η ποσότητα όσο και το είδος των υδατανθράκων παίζουν σημαντικό ρόλο στην ρύθμιση των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα. Έτσι, o ΓΔ μπορεί να αποτελέσει ένα σημαντικό εργαλείο όταν συνδυαστεί με τη μέτρηση υδατανθράκων για τη διαμόρφωση ενός διατροφικού πλάνου προσαρμοσμένου στις προσωπικές σας προτιμήσεις και τον τρόπο ζωής σας το οποίο θα σας βοηθήσει νε ελέγχετε τα επίπεδα γλυκόζης, χοληστερόλης, τριγλυκεριδίων, της αρτηριακής πίεσης και του σωματικού σας βάρους.

Τροφές με χαμηλό ΓΔ
(55 η λιγότερο)

·                                 Ψωμί ολικής άλεσης από αλεύρι αλεσμένο με 100% ολόκληρους τους σπόρους ή ψωμί pumpernickel
·                                 Δημητριακά με βρώμη (χωρίς ζάχαρη)
·                                 Τα περισσότερα λαχανικά όπως μπρόκολο, μελιτζάνες, μανιτάρια, λάχανο κ.α.
·                                 Ρύζι μαύρο
·                                 Τα περισσότερα φρούτα όπως κεράσια, μήλα, αχλάδια, πορτοκάλια κ.α.
·                                 Όσπρια όπως φακές, μαυρομάτικα, άσπρα φασόλια
Ξηροί καρποί
Τροφές με υψηλό ΓΔ
(70 ή περισσότερο)

·                                 Άσπρο ψωμί
·                                 Δημητριακά με νιφάδες καλαμποκιού
Κολοκύθα
·                                 Καρπούζι
·                                 Χουρμάδες
·                                 Μικρόκοκκο ρύζι
Ρυζογκοφρέτες
Γλυκαιμικός Δείκτης

Ο Γ.Δ είναι ένας συγκριτικός δείκτης που δείχνει πως επηρεάζει κάθε τροφή το
ρυθμό έκκρισης ινσουλίνης σε σχέση με τη γλυκόζη.
Οι υδατάνθρακες που απορροφώνται γρήγορα και κυκλοφορούν στο αίμα
ταχύτερα έχουν υψηλό γλυκαιμικό δείκτη.
Άσπρο ψωμί
Ζυμαρικά
Ρύζι
Πατάτες
Μπισκότα


Οι υδατάνθρακες που διασπώνται και απορροφώνται αργά έχουν χαμηλό
γλυκαιμικό δείκτη και προκαλούν μικρότερη και ομαλότερη αύξηση του
σακχάρου αίματος
Μπρόκολο
Σπανάκι
Μήλα
Ντομάτες
Κολοκύθια
Πορτοκάλια

Επιλογές τροφίμων για επίτευξη καλύτερων τιμών σακχάρου στο αίμα
Μέσες τιμές γλυκαιμικού δείκτη διαφόρων τροφίμων
(με τρόφιμο αναφοράς τη γλυκόζη)
Γλυκόζη 100
Μέλι 90
Μαρμελάδα 55
Άσπρο ψωμί 69
Ψωμί ολικής αλέσεως 72
Σπαγγέτι άσπρα 50
Σπαγγέτι ολικής 42
Ρύζι άσπρο 72
Ρύζι καστανό 66
All‐Bran 51
Cornflakes 80
Μούσλι 66
Weetabix 75
Μεξικάνικα φασόλια 40
Μήλα 39
Μπανάνες 62
Καλό Καλύτερο Αριστο
Άσπρο ψωμί Ολικής αλέσεως Πολύσπορο
Αναψυκτικό Φυσικός χυμός Φρούτο
Πατάτες Ζυμαρικό Φασόλια
Πορτοκάλια 40
Παγωτό 36
Άπαχο γάλα 32
Ολικό γάλα 34
Γιαούρτι 36
Μαύρη σοκολάτα 22
Σοκολάτα 70
Πατάτες (βραστές) 70
Πατάτες ψητές 80‐95
Πουρές πατάτας 90
Μαγειρεμένα καρότα 85
Αρακάς 50
Πράσινα λαχ/κά, ντομάτες <15
Φακές 29
Φασόλια γίγαντες 36
Ρεβύθια 30
Σόγια 15
Πώς βοηθάει λοιπόν ο Γλυκαιμικός Δείκτης;
Με το γλυκαιμικό δείκτη, όταν συντάσσουμε και παρασκευάζουμε τα γεύματα είναι
ευκολότερο να ελεγχθούν τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα.
Είναι ένα επιπλέον χρήσιμο "εργαλείο" που μπορεί να κάνει τη διατροφή του
διαβητικού πιο ποικίλη και λιγότερο επιζήμια για τη ρύθμιση του διαβήτη.
Η ενσωμάτωση και η κατανάλωση τροφών με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη σε όλα τα
γεύματα έχει σαν αποτέλεσμα τη βελτίωση των επιπέδων γλυκόζης.
Διάφορες μελέτες έδειξαν ότι η κατανάλωση τροφών με χαμηλό ΓΔ είχε ως
αποτέλεσμα τη βελτίωση των επιπέδων της LDL χοληστερόλης και των
τριγλυκεριδίων, ενώ κάποιες άλλες, όπως η μελέτη EURODIAB Complications Study,
έδειξαν αύξηση της HDL χοληστερόλης αλλά καμιά αξιόλογη μεταβολή της LDL
χοληστερόλης και τριγλυκεριδίων στο αίμα.

Η τέχνη της σκηνοθεσίας του τραπεζιού (NTR)



Μix & match. Βάλτε πολύχρωμα ποτήρια και πιάτα από διαφορετικά σερβίτσια, σε στιλ Christian Lacroix . Έτσι ο κάθε καλεσμένος θα νιώθει ότι αποκαλύπτει κάτι από την προσωπικότητά του.

• Καταργήστε το τραπεζομάντιλο και παίξτε με χαρούμενα sous-plat. Δεν είναι κρίμα να κρύβετε αυτό το υπέροχο ξύλο ή το γυαλί με το αλουμίνιο; Kαι αν φοβάστε τη φθορά, τότε μετατρέψτε το σπίτι σας σε μουσείο.

• Λουλούδια και κεριά. Όχι τακτοποιημένα, αναμενόμενα, βαρετά. Πετάξτε τα κοτσάνια και σκορπίστε ροδοπέταλα. Βάλτε αναμμένα ρεσό σε γυάλες -χωρίς τα ψάρια- με νερό στο κέντρο




Δεν είναι όλα τα τραπέζια στρωμένα το ίδιο. Ούτε το σερβίρισμα είναι πάντα καλοσκηνοθετημένο. Όλα παίζουν το ρόλο τους: τα σκεύη που επιλέγουμε. Η θέση που τα τοποθετούμε στο τραπέζι. Η ολοκλήρωση του καμβά, οι πινελιές, η προσωπική ματιά κυρίως. Οι πετσέτες. Τα μαχαιροπίρουνα και τα ποτήρια. Χωρίς πρωτόκολλο. Με φαντασία και αυθαιρεσία όπου χρειάζεται.
Ξεχάστε το centerpiece, το κεντρικό στολίδι του επίσημου τραπεζιού, που κληρονομήσαμε ως εικόνα από την εποχή του Μεσαίωνα. Εξελισσόμαστε. Αν μπορούσαμε ας κάναμε κι αλλιώς. Και δεν θα πούμε τα αυτονόητα. Ότι οι οικοδεσπότες οφείλουν να κάθονται στις κορυφές της τραπεζαρίας… Ή ότι άνδρες-γυναίκες κάθονται εναλλάξ. Ούτε θα καθήσουμε να μετρήσουμε 75 εκατοστά ανάμεσα στα πιάτα για να μην ακουμπήσουν οι αγκώνες των φίλων και γνωστών… Αυτά τα Χριστούγεννα όλα επιτρέπονται. Και όλα ανατρέπονται. Ιδού οι τάσεις για το ντεκόρ των Χριστουγέννων, αλλά και των δείπνων που θα θέλαμε να φωτογραφίζουμε τουλάχιστον στη μνήμη…
του τραπεζιού. Άλλοι, πάλι, βάζουν χρυσόψαρα. Κι άλλοι μικρές κορνίζες με τα μέλη της οικογένειας. Μήπως παραπάει; Όσο για τις μεγάλες συνθέσεις, δεν είναι μόνο ντεμοντέ, αλλά και… αντιεπικοινωνιακές. Α! Και αποφύγετε καλύτερα τα αρωματικά κεριά, γιατί κινδυνεύουν να μπερδευτούν οι μυρωδιές και να καταστραφεί το δείπνο που έχετε ετοιμάσει ή σας έχουν ετοιμάσει, γιατί όλα παίζουν πλέον.

• Πείτε όχι σε οτιδήποτε αποξηραμένο ή ψεύτικο. Προτιμήστε οτιδήποτε εποχιακό, όπως, για παράδειγμα, αλεξανδρινά ή ρόδια. Έλατα. Μπάλες. Όχι λαμπιόνια… Μην πάθουμε και ηλεκτροπληξία.

• Το κεντρικό στολίδι του τραπεζιού μπορεί να είναι ένας μινιμαλιστικός συμβολισμός, όχι απαραίτητα κάτι που… βγάζει μάτι από τη λάμψη και το κιτς της υπόθεσης. Μπορείτε να τυπώσετε φωτογραφίες σε διαφορετικά μεγέθη, να τις πλαστικοποιήσετε και να τις χρησιμοποιήσετε ως διακοσμητικά πάνω στο τραπέζι, ατάκτως ερριμμένα.

• Eπενδύστε σε ένα χρώμα. Και πειραματιστείτε με τις αποχρώσεις του, όπου και όπως σας βγαίνει. Κόκκινο και χρυσό, όχι τώρα. Δεν τα βαρεθήκατε ακόμη;

• Και ένα κόλπο. Αν επιμένετε να βγάζετε κηροπήγια στα τραπέζια σας και φοβάστε πάντα ότι θα… στάξουν τα κεριά, δοκιμάστε να τους ρίξετε λίγο αλάτι προτού τα ανάψετε. Όχι πιπέρι. Γιατί και το art de la table θέλει τα καρυκεύματά του…

Η τέχνη του Ελληνικού καφέ (NTR)

Η τέχνη του Ελληνικού καφέ


Φλόγα – χόβολη – ηλεκτρικό μάτι. Το μυστικό είναι η χαμηλή φωτιά. Ο Ελληνικός καφές, από κάθε άποψη της υπομονής, τη χρειάζεται για να ψηθεί τέλεια – και όχι μόνο γιατί η απόλαυσή του προϋποθέτει και άνεση χρόνου. Αν τον φτιάξουμε σε δυνατή φωτιά, θα μοιάζει καμένος, ενώ ετοιμασμένος με υπομονή σε κάνει να βγάζεις στεναγμούς απόλαυσης. Γι’αυτό, άν τον φτιάξετε σε καμινέτο, πρέπει να ρυθμίζετε χαμηλά τη φλόγα. Αν δεν μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε χόβολη ή άμμο, επιλέγουμε σαφώς να φτιάξουμε τον καφέ σε μάτι υγραερίου ή ηλεκτρικής κουζίνας – με τη θερμοκρασία πάντα χαμηλά.

Το μπρίκι

Το μπρίκι πρέπει να είναι στενό, με ακόμα στενότερο λαιμό. Κι όλα αυτά για ν’ανακυκλώνεται η θερμοκρασία και να παραμένει σταθερή καθ’ολη τη διάρκεια του ΄΄ψησίματος΄΄.

Το νερό

Οπως για όλους τους τρόπους παρασκευής καφέ, έτσι και για τον Ελληνικό, το νερό πρέπει να είναι πεντακάθαρο και μαλακό- απαλλαγμένο από οσμές, χλώριο, άλατα και βακτηρίδια. Αν δεν μπορούμε να εξασφαλίσουμε απόλυτα καθαρό νερό, πρέπει να προτιμήσουμε ένα από τα μαλακότερα εμφιαλωμένα, μεταλλικά νερά.

Δοσολογία

Σ’αυτό τον τύπο παρασκευής καφέ δεν υπάρχει σωστή δοσολογία. Υπάρχουν τόσοι τρόποι προετοιμασίας και τόσες πολλές δοσολογίες όσοι σχεδόν και οι λάτρεις του καφέ. Από τον βαρύ γλυκό μέχρι τον μέτριο κι από τον γλυκύ βραστό μέχρι τον ‘’με ολίγη’’, η δοσολογία καφέ και ζάχαρης καθορίζεται από τις προσωπικές προτιμήσεις του καθενός.

Παρασκευή

Γεμίζουμε το μπρίκι με δροσερό ή χλιαρό νερό. Πρώτα ρίχνουμε στο νερό τον καφέ και μετά τη ζάχαρη, ώστε η τελευταία να μην καραμελώσει και πικρίσει το ρόφημα. Ανακατεύουμε καλά μόνο μία φορά για να μη σπάσει το καιμάκι. Αφήνουμε τον καφέ να φουσκώσει δυο –τρεις φορές, του επιτρέπουμε να –ξεκουραστεί’’ κατεβάζοντας τον απο τη φωτιά για περίπου ένα λεπτό και τον σερβίρουμε αργά-αργά στο φλυτζάνι- που κατά προτίμηση είναι χνοντρό. Στην υγειά σας!!!!
Προβολή εικόνας πλήρους μεγέθους

ΦΡΟΥΤΑ...ΤΙ ΜΑΣ ΠΡΟΣΦΕΡΟΥΝ!!! (NTR)


φρουτα+λαχανικα
μήλα
Προστατεύουν τη καρδιά
Αποτρέπουν τη δυσκοιλιότητα
Σταματούν τη διάρροια
Βελτιώνουν τη Νεφρική Ανεπάρκεια
Μαλακώνουν τις αρθρώσεις (αποτρέπουν την αρθρίτιδα)
βερύκοκο
Καταπολεμά τον καρκίνο
Ρυθμίζει τη πίεση
Προστατεύει την όραση
Προστατεύει από Alzheimer
Επιβραδύνει τη γήρανση
αγκινάρα
Βοηθά στη πέψη
Μειώνει τη χοληστερίνη
Προστατεύει τη καρδιά μας
Σταθεροποιεί το ζάχαρο
Προστατεύει από Ηπατίτιδες
avocado
Καταπολεμά τον διαβήτη
Μειώνει τη χοληστερίνη
Αποτρέπει τα εμφράγματα
Ρυθμίζει τη πίεση
Απαλύνει το δέρμα
banana
Προστατεύει τη καρδιά μας
Μαλακώνει τον βήχα
Δυναμώνει τα κόκαλα
Ρυθμίζει τη πίεση
Σταματά τη διάρροια
φασόλια
Αποτρέπουν τη δυσκοιλιότητα
Βοηθούν τις αιμορροϊδες
Μειώνουν τη χοληστερίνη
Καταπολεμούν τον καρκίνο
Σταθεροποιούν το ζάχαρο
παντζάρια
Ρυθμίζουν τη πίεση
Καταπολεμούν τον καρκίνο
Δυναμώνουν τα κόκκαλα
Προστατεύουν τη καρδιά μας
Βοηθούν στην απώλεια βάρους
μούρα
Καταπολεμούν τον καρκίνο
Προστατεύουν τη καρδιά μας
Σταθεροποιούν το ζάχαρο
Ενισχύουν τη μνήμη
Αποτρέπουν τη δυσκοιλιότητα
μπρόκολο
Δυναμώνει τα κόκκαλα
Προστατεύει την όραση
Καταπολεμούν τον καρκίνο
Προστατεύει τη καρδιά μας
Ρυθμίζει τη πίεση
λάχανο
Καταπολεμά τον καρκίνο
Αποτρέπει τη δυσκοιλιότητα
Βοηθά στην απώλεια βάρους
Προστατεύει τη καρδιά μας
Βοηθά στις αιμορροϊδες
πεπόνια, μηλοπέπονα
Προστατεύουν την όραση
Ρυθμίζουν τη πίεση
Μειώνουν τη χοληστερίνη
Καταπολεμούν τον καρκίνο
Ενισχύουν το ανοσοποιητικό
καρότα
Προστατεύουν την όραση
Προστατεύουν τη καρδιά μας
Αποτρέπουν τη δυσκοιλιότητα
Καταπολεμούν τον καρκίνο
Βοηθούν στην απώλεια βάρους
κουνουπίδι
Προστατεύει από τον καρκίνο του προστάτη
Καταπολεμά τον καρκίνο του μαστού
Δυναμώνει τα κόκκαλα
Εξαφανίζει τις μελανιές
Προφυλάσσει από καρδιακές παθήσεις
κεράσια
Προστατεύουν τη καρδιά μας
Καταπολεμούν τον καρκίνο
Θεραπεύουν την αϋπνία
Επιβραδύνουν τη γήρανση
Προστατεύουν από την νόσο Αlzheimer
κάστανα
Βοηθούν στην απώλεια βάρους
Προστατεύουν τη καρδιά μας
Μειώνουν τη χοληστερίνη
Καταπολεμούν τον καρκίνο
Ρυθμίζουν τη πίεση
καυτερές πιπεριές (τσίλι)
Βοηθούν τη πέψη
Απαλύνουν τον πονόλαιμο
Θεραπεύουν την ιγμορίτιδα
Καταπολεμούν τον καρκίνο
Ενισχύουν το ανοσοποιητικό
σύκα
Βοηθούν στην απώλεια βάρους
Βοηθούν στην αποτροπή εγκεφαλικών
Μειώνουν τη χοληστερίνη
Καταπολεμούν τον καρκίνο
Ρυθμίζουν την πίεση
ψάρι
Προστατεύει την καρδιά μας
Ενισχύει τη μνήμη
Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα
Καταπολεμά τον καρκίνο



λιναρόσποροι
Βοηθούν τη πέψη
Καταπολεμούν τον διαβήτη
Προστατεύουν την καρδιά μας
Βελτιώνουν την πνευματική μας υγεία
Ενισχύουν το ανοσοποιητικό
σκόρδο
Μειώνει τη χοληστερίνη
Ρυθμίζει την πίεση
Καταπολεμά τον καρκίνο
Σκοτώνει τα βακτηρίδια
Καταπολεμά τους μύκητες
grapefruit
Προστατεύει από τα εμφράγματα
Βοηθά στην απώλεια βάρους
Βοηθά στην αποτροπή εγκεφαλικών
Καταπολεμά τον καρκίνο του προστάτη
Μειώνει τη χοληστερίνη
σταφύλια
Προστατεύουν την όραση
Καταπολεμούν τη πέτρα στα νεφρά
Καταπολεμούν τον καρκίνο
Βελτιώνουν τη κυκλοφορία του αίματος
Προστατεύουν την καρδιά μας
πράσινο τσάι
Καταπολεμά τον καρκίνο
Προστατεύει την καρδιά μας
Βοηθά στην αποτροπή εγκεφαλικών
Βοηθά στην απώλεια βάρους
Σκοτώνει τα βακτηρίδια
μέλι
Επουλώνει πληγές
Βοηθά τη πέψη
Προστατεύει από έλκη
Αυξάνει την ενέργεια
Καταπολεμά τις αλλεργίες
λεμόνια
Καταπολεμούν τον καρκίνο
Προστατεύουν την καρδιά μας
Ρυθμίζουν τη πίεση
Απαλύνουν το δέρμα
Θεραπεύουν το σκορβούτο
πράσινο λεμόνι (lime)
Καταπολεμούν τον καρκίνο
Προστατεύουν την καρδιά μας
Ρυθμίζει τη πίεση
Απαλύνει το δέρμα
Θεραπεύει το σκορβούτο
mango
Καταπολεμά τον καρκίνο
Ενισχύει τη μνήμη
Ρυθμίζει τον θυρεοειδή
Βοηθά τη πέψη
Προστατεύει από την Νόσο του Alzheimer
μανιτάρια
Ρυθμίζουν τη πίεση
Μειώνουν τη χοληστερίνη
Σκοτώνουν τα βακτηρίδια
Καταπολεμούν τον καρκίνο
Δυναμώνουν τα κόκκαλα
βρώμη
Μειώνει τη χοληστερίνη
Καταπολεμά τον καρκίνο
Καταπολεμά τον διαβήτη
Θεραπεύει την δυσκοιλιότητα
Απαλύνει το δέρμα
ελαιόλαδο
Προστατεύει την καρδιά μας
Βοηθά στην απώλεια βάρους
Καταπολεμά τον καρκίνο
Καταπολεμά τον διαβήτη
Απαλύνει το δέρμα
κρεμμύδια
Μειώνουν τον κίνδυνο εμφράγματος
Καταπολεμούν τον καρκίνο
Σκοτώνουν τα βακτηρίδια
Μειώνουν τη χοληστερίνη
Καταπολεμούν τους μύκητες
πορτοκάλια
Ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα
Καταπολεμούν τον καρκίνο
Προστατεύουν την καρδιά μας
Ρυθμίζουν την αναπνοή
ροδάκινα
Θεραπέυουν την δυσκοιλιότητα
Καταπολεμούν τον καρκίνο
Βοηθούν στην αποτροπή εγκεφαλικών
Βοηθούν τη πέψη
Βοηθούν στις αιμορροϊδες
φυστίκια
Προστατεύουν από καρδιακές παθήσεις
Βοηούν στην απώλεια βάρους
Καταπολεμούν τον καρκίνο του προστάτη
Μειώνουν τη χοληστερίνη
Δημιουργούν/ Επιδεινώνουν πεπτικές διαταραχές
ανανάς
Δυναμώνει τα κόκκαλα
Απαλύνει το κρύωμα
Βοηθά τη πέψη
Εξαφανίζει οζίδια
Σταματά τη διάρροια
δαμάσκηνο
Επιβραδύνει τη γήρανση
Θεραπέυει την δυσκοιλιότητα
Ενισχύει τη μνήμη
Μειώνει τη χοληστερίνη
Προστατεύει από καρδιακές παθήσεις
ρύζι
Προστατεύει την καρδιά μας
Καταπολεμά τον διαβήτη
Καταπολεμά τη πέτρα στα νεφρά
Καταπολεμά τον καρκίνο
Βοηθά στην αποτροπή εγκεφαλικών
φράουλες
Καταπολεμούν τον καρκίνο
Προστατεύουν την καρδιά μας
Ενισχύουν τη μνήμη
Μειώνουν το αγχος
γλυκοπατάτα
Προστατεύει την όραση
Φιάχνει τη διάθεση
Καταπολεμά τον καρκίνο
Δυναμώνει τα κόκκαλα
ντομάτα
Προστατεύει τον προστάτη
Καταπολεμά τον καρκίνο
Μειώνει τη χοληστερίνη
Προστατεύει την καρδιά μας
καρύδια
Μειώνουν τη χοληστερίνη
Καταπολεμούν τον καρκίνο
Ενισχύουν τη μνήμη
Φιάχνουν τη διάθεση
Προστατεύουν από καρδιακές παθήσεις
νερό
Βοηθά στην απώλεια βάρους
Καταπολεμούν τον καρκίνο
Καταπολεμά τη πέτρα στα νεφρά
Απαλύνει το δέρμα
καρπούζι
Προστατεύει τον προστάτη
Βοηθά στην απώλεια βάρους
Μειώνει τη χοληστερίνη
Βοηθά στην αποτροπή εγκεφαλικών
Ρυθμίζει τη πίεση
σπόροι σιταριού
Καταπολεμά τον κολονιαίο προστάτη
Θεραπέυει την δυσκοιλιότητα
Μειώνει τη χοληστερίνη
Βοηθά στην αποτροπή εγκεφαλικών
Βελτιώνει τη πέψη
πίτουρο
Καταπολεμά τον κολονιαίο προστάτη
Θεραπέυει την δυσκοιλιότητα
Μειώνει τη χοληστερίνη
Βοηθά στην αποτροπή εγκεφαλικών
Βελτιώνει τη πέψη
γιαούρτι
Προστατεύει από έλκη
Δυναμώνει τα κόκκαλα
Μειώνει τη χοληστερίνη
Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα
Βοηθά τη πέψη