***....Γευσου....Γευσεις....***



Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου 2012

ΑΓΚΙΝΑΡΕΣ ΜΕ ΚΟΥΚΙΑ με ΛΕΜΟΝΙ (NTR)





ΥΛΙΚΑ

χυμό από 1 λεμόνι
4 μέτριες, τρυφερές αγκινάρες ( συνολικά 600 γρ. )
500 γρ. φρέσκα κουκιά
300 γρ. καρότα
300 γρ πατάτες
1 μέτρια σελινόριζα
1 μέτριο, ξερό κρεμμύδι
4 κουτ. της σούπας ελαιόλαδο
αλάτι και πιπέρι
3 κρόκους αυγών
έξτρα χυμό από 1 λεμόνι για τη σάλτσα
1 ματσάκι μάραθο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Ρίχνουμε σε μια κατσαρόλα 3 λίτρα νερό και προσθέτουμε το χυμό από το ένα λεμόνι. Αφαιρούμε όλα τα σκληρά, εξωτερικά φύλλα από τις αγκινάρες και χαράζουμε ελαφρά τα υπόλοιπα.
Τις κόβουμε κατά μήκος στη μέση και αφαιρούμε τα τριχωτά μέρη και όσα φύλλα έχουν μωβ χρώμα. 
Ξεφλουδίζουμε τα κοτσάνια και κόβουμε το μεγαλύτερο μέρος τους, αφήνοντας μόνο 3 εκατοστά περίπου. 
Ρίχνουμε τις αγκινάρες στην κατσαρόλα με το νερό και τις μαγειρεύουμε για 30 λεπτά.
 Τις στραγγίζουμε καλά και τις αφήνουμε να κρυώσουν. Κατόπιν τις κόβουμε σε λεπτές φέτες.
Στο μεταξύ, καθαρίζουμε τα κουκιά, τα πλένουμε και τα κόβουμε στη μέση.
 Από τα μεγάλα κουκιά, βγάζουμε τους εσωτερικούς σπόρους και τους αφήνουμε στα μικρότερα.
 Καθαρίζουμε τις πατάτες και τα καρότα και τα κόβουμε σε κομάτια και σε φέτες αντίστοιχα.
 Καθαρίζουμε τη σελινόριζα και την κόβουμε σε λεπτά και μακρόστενα κομμάτια.
Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε 1 λίτρο νερό και το αφήνουμε να πάρει βράση. 
Βράζουμε εκεί τα κουκιά, τις πατάτες, τα καρότα και τη σελινόριζα για 15 περίπου λεπτά.
 Σουρώνουμε τα λαχανικά και κρατάμε το ζουμί, αφού το περάσουμε από πολύ λεπτό σουρωτήρι.
Καθαρίζουμε και κόβουμε το κρεμμύδι σε μέτρια κομμάτια.
 Σε ένα τηγάνι ρίχνουμε το λάδι, το αφήνουμε να κάψει και σωτάρουμε το κρεμμύδι μέχρι να μαραθεί. 
Προσθέτουμε τις αγκινάρες και τα βρασμένα λαχανικά και σωτάρουμε για 5 λεπτά σε μέτρια φωτιά. 
Ρίχνουμε το 1/3 από το σουρωμένο ζωμό που βράσαμε τα λαχανικά και μαγειρεύουμε για άλλα 10 λεπτά.
Ριχνουμε  αλατοπίπεριο, βγάζουμε από τη φωτιά και αφήνουμε το μίγμα να κρυώσει. Χτυπάμε σε ένα μπολ τους κρόκους και το χυμό από το άλλο λεμόνι και το ρίχνουμε αργά στην κατσαρόλα.
 Ζεσταίνουμε ξανά την κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά και ανακατεύουμε ελαφρά, μέχρι να δέσει η σάλτσα.
 Προσέχουμε μην βράσει  πολυ,  διαφορετικά η σάλτσα θα κόψει. 
Σερβίρουμε, γαρνίροντας με τα κλαράκια του μάραθου.

 Καλη Επιτυχια

Στη συγκεκριμένη συνταγή, η σάλτσα φτιάχνεται με κρόκους αυγού και λεμόνι αλλά μπορούμε να την αντικαταστήσουμε με το γνωστό και νοστιμότατο αυγολέμονο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου