***....Γευσου....Γευσεις....***



Παρασκευή 11 Μαΐου 2012

Οι Βιταμινες στην κουζινα μας (NTR)





ΚΡΟΚΟΣ ΚΟΖΑΝΗΣ Η ΣΑΦΡΑΝ

Στην Ελλάδα ο κρόκος μάς είναι γνωστός περισσότερο ως σαφράν. Ξέρουμε όμως ότι η χώρα μας είναι ένας από τους τέσσερις μοναδικούς τόπους στον κόσμο, όπου καλλιεργείται ο κρόκος;
Πρωτοέφτασε πριν από τρεις αιώνες στην περιοχή της Κοζάνης, όπου και ξεκίνησε η καλλιέργειά του, με το μεγαλύτερο μέρος της στα κροκοχώρια του Δήμου Ελιμείας. Αλλωστε η έδρα του δήμου λέγεται Κρόκος.
Χρησιμοποιείστε το για να δώσετε ξεχωριστή γεύση στο φαγητό ή στα γλυκίσματά σας. Εκτός από αυτό θεωρείται ότι καταπολεμά τον πονοκέφαλο, ότι τονώνει την κυκλοφορία του αίματος, αλλά και ότι φρεσκάρει το νου. Γιατί ο κρόκος είναι και φάρμακο, όπως τουλάχιστον αποδεικνύουν οι έρευνες, αλλά και όπως διαπιστώνεται από αναφορές σε παλαιά κείμενα.



ΜΕΛΙ


Βάζουμε το μέλι στη ζωή μας! Ποιό όμως είναι αυτό το φυτικό και ζωικό προϊόν που κατασκευάζεται στη μοναδική ίσως φυσική βιομηχανία, που είναι το μελίσσι;
Αποτελείται από: υδατάνθρακες, οργανικά οξέα (18 στον αριθμό), πρωτεΐνες και αμινοξέα, μεταλλικά στοιχεία (όπως κάλιο, χλώριο,ασβέστιο, μαγνήσιο, σίδηρο κ.λπ.), ένζυμα δηλαδή συμπλέγματα πρωτεϊνών που είναι η βάση της ζωής, βιταμίνες (όπως Β1, Β6, φολικό οξύ, C, D, Ε, παντοθενικό οξύ κ.λπ.), αρωματικές-χρωστικές ουσίες και άλλα.
Βιοκαταλυτική δύναμη λοιπόν το μέλι, με τα 180 περίπου συστατικά του, προσφέρει στο σώμα όλες  εκείνες τις ουσίες που χρειάζεται για το μεταβολισμό των σακχάρων και τη μετατροπή τους σε ενέργεια. Με τον τρόπο αυτόν αυξάνονται η μυική δύναμη, η αντοχή και οι διανοητικές ικανότητες, καταστέλλονται καταστάσεις κόπωσης και εξάντλησης και ισχυροποιείται ο οργανισμός απέναντι στις ασθένειες.






ΝΤΟΜΑΤΑ


Kατακόκκινη και ζουμερή, πρωταγωνιστεί χρόνια στις σαλάτες μας και φτιάχνει τις πιο νόστιμες σάλτσες. Ωστόσο, η ντομάτα δεν είναι μόνο μία: Οι βοτανολόγοι μετρούν δεκάδες είδη (ροζ ντομάτες, ντομάτες που δεν κοκκινίζουν ποτέ, ντομάτες-τσέρι, ντομάτες μπονσάι, πομοντόρια κλπ.).

Μπορεί μάλιστα να ακούγεται παράξενο, αλλά οι ντομάτες ανήκουν στην ίδια οικογένεια με την πατάτα, τη μελιτζάνα και τον καπνό (των σολανωδών). Στην Ευρώπη, όπου εμφανίστηκε τον 16ο αιώνα, πάνω από 200 χρόνια θεωρούνταν δηλητηριώδης καρπός και γι’ αυτό χρησιμοποιούνταν μόνο για διακοσμητικούς σκοπούς σε κτήματα και κήπους. Σιγά-σιγά, όμως, κάποιοι τη δοκίμασαν και από τότε άνοιξαν ένα λαμπρό γευστικό, αλλά και θρεπτικότατο πεδίο στον τομέα της γαστρονομίας. Αν και από βοτανολογική άποψη η ντομάτα θεωρείται φρούτο, ωστόσο, επειδή δεν διαθέτει την γλυκύτητα των άλλων φρούτων, αλλά η γεύση της είναι όξινη, δεν καταναλώνεται ως επιδόρπιο. Πρόκειται για «βόμβα» γεύσης και βιταμινών και, όπως θα δούμε, βάσει επιστημονικών ερευνών, «βάλσαμο» για την υγεία μας.





ΑΥΓΑ




Τα αυγά είναι από τα πλέον παρεξηγημένα τρόφιμα της διατροφής μας.
 Από τη μία πλευρά τα αποφεύγουμε λόγω της μεγάλης τους περιεκτικότητας σε χοληστερίνη (ο κρόκος του αυγού περιέχει 215 mg χοληστερίνης, τη στιγμή που η συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη είναι τα 300 mg). Από την άλλη μεριά, όμως, το αυγό είναι θρεπτικότατο. Παρέχει πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας και είναι μία πολύ καλή πηγή σεληνίου, ιωδίου και βιταμίνης Β2 (ριβοφλαβίνης). Επίσης, έχει βιταμίνη Β12, παντοθενικό οξύ και βιταμίνη D, ενώ η χολίνη που περιέχει είναι απαραίτητη για τη σύνθεση της ακετυλοχολίνης, ενός νευροδιαβιβαστή του εγκεφάλου.





ΜΠΡΟΚΟΛΟ

Tο μπρόκολο είναι ένα λαχανικό εξαιρετικά πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά όπως οι βιταμίνες A, B1, C και η β-καροτίνη, καθώς και σε φυλλικό οξύ, σίδηρο, μαγνήσιο, κάλιο και ασβέστιο. Επίσης, περιέχει, σε μικρότερη ποσότητα, σχεδόν όλα τα υπόλοιπα ιχνοστοιχεία και βιταμίνες! Το ζωντανό πράσινο χρώμα του αποτελεί τη μεγαλύτερη ίσως εγγύηση της περιεκτικότητάς του σε αυτά τα πολύτιμα συστατικά. Το μπρόκολο έχει μελετηθεί μάλλον περισσότερο από κάθε άλλο λαχανικό, λόγω των εντυπωσιακών αντικαρκινικών, και όχι μόνο, ιδιοτήτων του.

Tο μπρόκολο που παράγεται το χειμώνα περιέχει διπλάσια ποσότητα βιταμίνης C σε σύγκριση με το μπρόκολο του καλοκαιριού, ίσως επειδή το φυτό παράγει περισσότερες αντιοξειδωτικές ουσίες για να αμυνθεί απέναντι στο κρύο.

Ενισχύει την άμυνα του οργανισμού
Το μπρόκολο είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά που ενισχύουν την άμυνα του ανοσοποιητικού συστήματος. Επίσης, καθώς μασάμε το μπρόκολο, η Ι3C, που περιέχει, μετατρέπεται σε μία άλλη ουσία (3,3΄-diindolylmethane ή απλά DIM), η οποία έχει την ιδιότητα να αυξάνει τα επίπεδα των λευκών κυττάρων και των λεμφοκυττάρων - δηλαδή των «φρουρών» του ανοσοποιητικού συστήματος, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στην επιθεώρηση «Journal of Nutritional Biochemistry».

Προστατεύει το στομάχι
Το μπρόκολο, χάρη στη σουλφοραφάνη που περιέχει, φαίνεται ότι καταπολεμά το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού, που ενοχοποιείται για την πρόκληση γαστρίτιδας και πεπτικού έλκους. Επιπλέον, σύμφωνα με την ίδια έρευνα, που δημοσιεύτηκε στην αμερικανική επιστημονική επιθεώρηση «Proceedings of the National Academy of Sciences», η σουλφοραφάνη καταπολεμά και τα βακτήρια που είναι ανθεκτικά στα αντιβιοτικά.

Ωφελεί τα μάτια
Το μπρόκολο, μαζί με το σπανάκι, έχουν συσχετιστεί με το μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης καταρράκτη, σύμφωνα με τα συμπεράσματα των ερευνητών της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου του Harvard.

Συμπέρασμα: O πρωταθλητής των λαχανικών!
Στην κατηγορία των πιο υγιεινών λαχανικών, το μπρόκολο έρχεται αναμφισβήτητα πρώτο! Για να αποκομίσετε τα ευεργετικά οφέλη του, καλό είναι να τρώτε ένα φλιτζάνι μπρόκολο τρεις φορές την εβδομάδα.

Τι να προσέξετε στο μαγείρεμα
Μην παραβράζετε το μπρόκολο! Εκτιμάται ότι οι αντιοξειδωτικές ουσίες του είναι έως και τρεις φορές περισσότερες στο ελαφρά βρασμένο μπρόκολο ή στο μπρόκολο στον ατμό, σε σύγκριση με το παραβρασμένο μπρόκολο, που χάνει έως και το 66% των ωφέλιμων συστατικών του.





ΤΥΡΑΚΙ …


Τυρί φτιάχνει ο άνθρωπος από τα πανάρχαια χρόνια. Στη μυθολογία μας ο κύκλωπας Πολύφημος αναφέρεται ως ο πρώτος τυροκόμος. Δεν είναι γνωστό από πού βγήκε ετυμολογικά η λέξη τυρί. Αναφέρεται ως τυρός από τον Όμηρο στην Ιλιάδα, από τον Ευρυπίδη στον Κύκλωπα και από τον Αριστοφάνη στους Βάτραχους.
Ο Αριστοτέλης και ο Διοσκουρίδης έδωσαν τις πρώτες συνταγές για την παραγωγή τυριού και από αυτούς γνωρίζουμε ότι οι αρχαίοι για να πήξουν το γάλα χρησιμοποιούσαν το άσπρο υγρό που βγάζουν οι συκιές στα κοτσάνια των φύλλων και στα άγουρα σύκα τους. Υπό του Κτησίου αναφέρεται ότι η βασίλισσα Σεμίραμις δεν έτρωγεν άλλον τυρόν ει μη μόνον τον παρασκευαζόμενον από γάλα λευκών αγελάδων, ως και ότι οι
λευκών αγελάδων, ως και ότι οι Έλληνες, οίτινες είχον κατανοήσει τας ωφελίμους ιδιότητας του τυρού, τον έδιδον εις τους παλαιστάς των δια να αυξήσουν την αντοχήν των.
Στο Μεσαίωνα, σε όλα σχεδόν τα μοναστήρια της Ευρώπης, οι μοναχοί έφτιαχναν τυρί. Υπάρχουν πολλές αναφορές για την εκλεκτή παρμεζάνα που γεύονταν στο μοναστήρι της Πάρμας (από όπου προφανώς η ονομασία της). Μέχρι το 19ο αιώνα οι τρόποι τυροκόμησης ήταν καθαρά εμπειρικοί και περνούσαν από γενιά σε γενιά, όπως γίνεται με κάθε παράδοση. το 1848 ο Λουί Παστέρ δείχνει να είναι ο πρώτος που μελέτησε τις ζυμώσεις που γίνονται μέσα στο γάλα: Απέδειξεν ότι αι ζυμώσεις είναι το αποτέλεσμα της επιδράσεως της ζύμης, η οποία μεταβάλλει το σάκχαρον εις οινόπνευμα και διοξείδιον του άνθρακος και ότι η όξυνσις του γάλακτος οφείλεται εις ζώντα σπόρια, ευρισκόμενα εις τον αέρα και ότι η θέρμανσις του γάλακτος εις 112 βαθμούς Κελσίου προκαλεί την καταστροφήν των σπορίων και ούτε αποστειρούται το γάλα.
Το τυρί είναι προϊόν ωρίμανσης, της στερεής ουσίας που διαχωρίζεται από το γάλα, όταν το πήξουμε προσθέτοντας ουσίες που το ξυνίζουν και αποβάλουν το νερό του. Οι παλιοί κτηνοτρόφοι λέγανε: από τις ρόγες του μαστού και στο καζάνι... Αυτό προφανώς ήθελε να επισημάνει ότι το τυρί πρέπει να φτιάχνεται όσο το γάλα είναι φρέσκο. Όταν μείνει, αρχίζουν οι ζυμώσεις (για τις οποίες θα μιλήσουμε παρακάτω) με αποτέλεσμα το γάλα να ξυνίζει, να χαλάει και να είναι μικροβιολογικά ύποπτο και επικίνδυνο. Όταν λοιπόν δεν μπορούμε να είμαστε απολύτως σίγουροι για το γάλα μας, είμαστε υποχρεωμένοι να κάνουμε παστερίωση.







ΣΠΑΝΑΚΙ

Το σπανάκι είναι ένα από τα πλουσιότερα σε θρεπτικά συστατικά πράσινα φυλλώδη λαχανικά.
Ένα φλιτζάνι βρασμένο σπανάκι υπερκαλύπτει τις ημερήσιες ανάγκες του οργανισμού μας σε βιταμίνες Α και Κ.
 Επίσης, το σπανάκι είναι πλουσιότατη πηγή μαγγανίου και φυλλικού οξέος, ενώ παρέχει μαγνήσιο και σίδηρο (αν και στη λιγότερο απορροφήσιμη από τον οργανισμό μας μορφή του), βιταμίνη C και βιταμίνες του συμπλέγματος Β. Είναι λογικό, λοιπόν, που οι επιστημονικές έρευνες αποδεικνύουν πόσο ωφέλιμο είναι για την υγεία μας.



Αντικαρκινική προστασία
Oι επιστήμονες μελετούν εκτενώς τις αντικαρκινικές ιδιότητες του σπανακιού, κυρίως λόγω της μεγάλης περιεκτικότητάς του σε φλαβονοειδή και πολυφαινόλες (αντιοξειδωτικές ουσίες). Σε μια πρόσφατη μελέτη, που δημοσιεύτηκε στην έγκυρη επιστημονική επιθεώρηση «International Journal of Cancer» (Νοέμβριος 2007), βρέθηκε ότι ορισμένα είδη φλαβονοειδών που υπάρχουν στο σπανάκι συσχετίζονται με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου των ωοθηκών. Συγκεκριμένα, διαπιστώθηκε ότι η αυξημένη πρόσληψη λουτεολίνης (φλαβόνης), καθώς και κεπφερόλης (φλαβονόλης), πηγή των οποίων είναι το σπανάκι, συσχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης αυτής της μορφής καρκίνου κατά 34% και κατά 40% αντίστοιχα. Επιπλέον, σε μια ακόμη έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο ίδιο περιοδικό το Δεκέμβριο του 2007, διαπιστώθηκε μια ακόμη ιδιότητα του σπανακιού: Ότι προστατεύει σημαντικά από την εμφάνιση καρκίνου του οισοφάγου.

Φιλικό με την καρδιά
Το σπανάκι είναι ιδιαίτερα πλούσιο σε αντιοξειδωτικά - μέχρι σήμερα έχουν βρεθεί σε αυτό 13 διαφορετικά είδη φλαβονοειδών, τα οποία έχουν αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Το σπανάκι θωρακίζει τα αγγεία και παρέχει προστασία από τα καρδιαγγειακά νοσήματα και τα εγκεφαλικά επεισόδια. Αυτό επιβεβαιώνεται από ευρύτατες επιδημιολογικές μελέτες του Πανεπιστημίου του Harvard, οι οποίες απέδειξαν ότι τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, όπως το σπανάκι, μαζί με τα φρούτα, που είναι πλούσια σε βιταμίνη C, είναι ιδιαίτερα καρδιοπροστατευτικά. Επιπλέον, σύμφωνα με τις ίδιες μελέτες, τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά (όπως το σπανάκι), τα κραμβοειδή (όπως το μπρόκολο) και τα εσπεριδοειδή συσχετίζονται με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης εγκεφαλικού. Ακόμη, σύμφωνα με έρευνα σε ποντίκια, που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση «Journal of Agriculture and Food Chemistry», έχει διαπιστωθεί ότι το σπανάκι περιέχει 4 πεπτίδια που συμβάλλουν στη μείωση της αρτηριακής πίεσης.


Προφυλάσσει τα μάτια
Σε έρευνα που δημοσιεύτηκε τον περασμένο Ιανουάριο στην επιθεώρηση «Archives of Ophthalmology» παρατηρήθηκε ότι η πρόσληψη λουτεΐνης -του αντιοξειδωτικού που το σπανάκι περιέχει σε αφθονία- καθώς και βιταμίνης Ε συσχετίζονται με σημαντική μείωση του κινδύνου εμφάνισης καταρράκτη στις γυναίκες. Σε παρόμοια συμπεράσματα είχαν καταλήξει παλαιότερα και ερευνητές του Πανεπιστημίου του Harvard. Oι τελευταίοι διαπίστωσαν ότι η κατανάλωση σπανακιού, τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα, μειώνει στο μισό την πιθανότητα να γίνει επέμβαση καταρράκτη στους άνδρες!

Ωφέλιμο για τα οστά
Το σπανάκι αποτελεί μία από τις καλύτερες πηγές βιταμίνης Κ - ένα φλιτζάνι φρέσκο σπανάκι καλύπτει το 200% των ημερήσιων αναγκών μας. Η βιταμίνη Κ ενεργοποιεί την οστεοκαλσίνη, μια πρωτεΐνη που συμμετέχει στην εναπόθεση ασβεστίου στα οστά. Έχει παρατηρηθεί ότι η βιταμίνη Κ επενεργεί θετικά στην οστική πυκνότητα και μειώνει τον κίνδυνο καταγμάτων. Πρόσφατη έρευνα που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση «Nutrition in Clinical Practice» προτείνει την αύξηση της πρόσληψης βιταμίνης Κ στο πλαίσιο της προστασίας των οστών.

Δυναμώνει το μυαλό!
Η κατανάλωση σπανακιού φαίνεται ότι μπορεί να καθυστερήσει τον εκφυλισμό των νευρικών κυττάρων του εγκεφάλου που επέρχεται με την πάροδο των χρόνων. Αυτό ήταν το συμπέρασμα έρευνας που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση «Journal of Neuroscience» και πραγματοποιήθηκε σε ποντίκια. Oι ερευνητές πειραματίστηκαν με το σπανάκι, τη φράουλα και τη βιταμίνη Ε, αλλά παρατήρησαν ότι η δράση του σπανακιού ήταν η πλέον εντυπωσιακή.
3 μυστικά
• O σίδηρος που περιέχει το σπανάκι είναι σε μια μορφή (μη αιμικός σίδηρος) που δύσκολα απορροφάται από τον οργανισμό. Το μυστικό για να διπλασιάσετε την απορρόφησή του είναι να το συνοδεύσετε με κάποιο τρόφιμο πλούσιο σε βιταμίνη C (π.χ. λεμόνι, ντομάτα, πιπεριά).
• Για να αυξήσετε την απορρόφηση της λουτεΐνης (καροτενοειδές αντιοξειδωτικό) που περιέχει το σπανάκι, προσθέστε ελαιόλαδο. Oι έρευνες δείχνουν ότι τα λιπαρά ευνοούν την απορρόφησή του.
• Το σπανάκι είναι διαθέσιμο στην αγορά όλο το χρόνο. Ωστόσο, οι περίοδοι κατά τις οποίες έχει την καλύτερη σύσταση και γεύση είναι από το Μάρτιο έως το Μάιο και από το Σεπτέμβριο έως τον Oκτώβριο.





















ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ…

Το προϊόν κατατεθέν της πατρίδας μας, το ελαιόλαδο, προστατεύει από τη νόσο Αλτσχάιμερ, σύμφωνα με νέα αμερικανική μελέτη.
Οι επιστήμονες γνώριζαν ότι η ουσία ολεοκανθάλη του ελαιολάδου προσφέρει έντονη παυσίπονη και αντιφλεγμονώδη δράση. Τώρα οι ειδικοί του Monell Chemical Senses Center στην Φιλαδέλφεια διαπίστωσαν και μια ακόμη ευεργετική του επίδραση: αλλάζει τη δομή των χημικών ουσιών που ευθύνονται για την πρόκληση βλαβών στον εγκέφαλο και την ανάπτυξη της Αλτσχάιμερ.

Οι χημικές αυτές ουσίες πιστεύεται ότι διακόπτουν την ομαλή λειτουργία των νευρικών κυττάρων του εγκεφάλου, με αποτέλεσμα να οδηγούν σταδιακά σε απώλεια μνήμης, θάνατο εγκεφαλικών κυττάρων και γενικότερη διαταραχή της λειτουργίας του εγκεφάλου.

Όπως αναφέρει μάλιστα ο επικεφαλής της μελέτης δρ. Πολ Μπρέσλιν: «Τα ευρήματα αυτά θα μπορούσαν να βοηθήσουν στη δημιουργία αποτελεσματικών θεραπειών για την αντιμετώπιση του  Αλτσχάιμερ».

«Ο εμπλουτισμός της ήδη υπάρχουσας θεραπείας αντισωμάτων για το Αλτσχάιμερ με την ουσία ολεοκανθάλη του ελαιόλαδου, θα μπορούσε να οδηγήσει σε επιτυχή αποτελέσματα» λεει ο δρ. Μπρέσλιν και προσθέτει ότι «αυτό βέβαια θα επιβεβαιωθεί μόνο μέσα από κλινικές δοκιμές».







ΑΒΟΚΑΝΤΟ

Σε 88% ανέρχεται η περιεκτικότητα του αβοκάντο σε λιπαρά, καθιστώντας το έναν ιδιαίτερο καρπό, καθότι, σε αντίθεση με όλα τα υπόλοιπα φρούτα, είναι το μοναδικό που έχει λιπαρά.
Πρόκειται, ωστόσο, για ωφέλιμα μονοακόρεστα λιπαρά οξέα, με κυριότερο εκπρόσωπο το ελαϊκό οξύ. Επιπλέον, αποτελεί καλή πηγή βιταμίνης Ε, καλίου και φυτικών ινών. Το γεγονός, όμως, ότι το αβοκάντο είναι πλουσιότατο σε λίπος το καθιστά και ιδιαίτερα θερμιδογόνο. Ένα μέτριο αβοκάντο έχει σχεδόν εξαπλάσιες θερμίδες (320) σε σύγκριση με ένα οποιοδήποτε άλλο φρούτο του ίδιου μεγέθους. Γι’ αυτό, εάν προσέχετε τη σιλουέτα σας, φροντίστε να το καταναλώνετε με μέτρο - σκεφτείτε ότι μία φέτα αβοκάντο έχει 50 θερμίδες και 5 γρ. λίπους. Εξαιτίας της ιδιαίτερης σύνθεσής του, αρκετοί ερευνητές έχουν ασχοληθεί με τη επίδραση αυτού του λιπαρού φρούτου στην υγεία μας.







ΚΑΡΥΔΙΑ

Οι ξηροί καρποί, ανάμεσά τους και τα καρύδια, υπήρξαν για πολλά χρόνια μια παρεξηγημένη κατηγορία τροφίμων λόγω του θερμιδικού τους φορτίου (μια χούφτα καρύδια, περίπου 30 γρ., δίνει 196 θερμίδες).
Τα τελευταία χρόνια, όμως, πολλές έρευνες έχουν αποδείξει την υψηλή διατροφική τους αξία και, σύμφωνα με τους ειδικούς, μπορούν να αποτελέσουν μέρος ενός ισορροπημένου διαιτολογίου, αρκεί η ημερήσια κατανάλωση να μην ξεπερνά τις 1-2 μερίδες (30-60 γρ.). Πρόκειται για τροφή πλούσια σε φυτικές  ίνες (2 γρ./30 γρ.), μέταλλα (μαγνήσιο, φώσφορο, κάλιο, ασβέστιο, χαλκό) και βιταμίνες (Β6, Ε). Μάλιστα, μια χούφτα καρύδια περιέχει τόση βιταμίνη Ε όση μισό φλιτζάνι ελαιόλαδο. Τέλος, δεν έχουν χοληστερίνη, είναι πλούσια σε φυτικές στερόλες και περιέχουν υψηλές ποσότητες μονοακόρεστων (2,6 γρ./30 γρ.) και πολυακόρεστων ω-3 και ω-6 λιπαρών οξέων (14 γρ./30 γρ.), που τα καθιστούν πλούσια σε αντιοξειδωτική δράση.





ΣΤΑΦΥΛΙ

Το σταφύλι το οποίο αφθονεί στην Κρήτη είναι ένα θαυμάσιο φρούτο με ποικιλία χρωμάτων, αρωμάτων και γεύσεων.
Είναι ένα θρεπτικό φρούτο που μπορεί να καλύψει αποκλειστικά τις ανάγκες του ανθρώπινου οργανισμού αρκετό χρονικό διάστημα. Νωπό, το σταφύλι περιέχει στα 100γρ. 62Kcal (θερμίδες) και τα εξής συστατικά:

- 0,7γρ. Πρωτεΐνες
- 13γρ. Υδατάνθρακες
- 70ΔΜ Βιταμίνη Α
- 16mg Ca (ασβέστιο)
- 0,6mg Fe (σίδηρο)
- 82γρ. (Νερό)
καθώς και άλλες βιταμίνες και ιχνοστοιχεία σε μικρότερες ποσότητες.
Από τη μεταποίηση του σταφυλιού μπορούμε να έχουμε προϊόντα εξαιρετικής ποιότητας και γεύσης όπως:
Το Κρασί
Το κόκκινο κρασί είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικές ουσίες, και όπως είναι γνωστό, η αυξημένη αντιοξειδωτική άμυνα του οργανισμού βοηθά στην απομάκρυνση του κινδύνου της αθηροσκλήρωσης - καρδιοπαθειών.
Τη Ρακί ή Τσικουδιά
Στην Κρήτη η τσικουδιά είναι συνδεδεμένη με τη φιλοξενία των κατοίκων της.
Τη Σταφίδα
Η σταφίδα είναι αποξηραμένο προϊόν του σταφυλιού. Είναι μεγάλης θρεπτικής αξίας, με αξιόλογο ποσοστό Ca 73mg, καθώς και Fe 2,7gr, Βιταμίνης Α και άλλων στοιχείων.
To Χυμό Σταφυλιού
Από το χυμό σταφυλιού μπορούμε να έχουμε το πετιμέζι, το οποίο χρησιμοποιείται όπως και το μέλι, και πολλές φορές το αντικαθιστά. Το πετιμέζι με ρακί θεωρείται ένα πολύ καλό αντιγριπικό.





ΜΑΣΤΙΧΑ


Η παράδοση λέει ότι το 250 μ.Χ. οι Ρωμαίοι θέλησαν να αναγκάσουν τον Αγιο Ισίδωρο να αλλαξοπιστήσει. Τον βασάνισαν και πέταξαν το καταματωμένο σώμα του κάτω από ένα σχίνο, κάπου στη νότια Χίο. Ο σχίνος λυπήθηκε πολύ για το βασανιστήριο του αγίου και... δάκρυσε. Τα δάκρυά του αυτά ευωδίαζαν. Και εγεννήθη η μαστίχα.
Αναρωτιέται κανείς γιατί οι άνθρωποι διάλεξαν αυτήν τη συγκεκριμένη ερμηνεία του φαινομένου που ακούει στο όνομα «μαστίχα»; Ίσως γιατί με τον τρόπο αυτό ήθελαν να τονίσουν ότι κάτι το ξεχωριστό πρέπει να έχει το νότιο τμήμα της Χίου, αφού μόνο εκεί υπάρχουν σχίνοι που «δακρύζουν» μαστίχα. Λίγο βορειότερα οι σχίνοι μοιάζει να μένουν «ασυγκίνητοι».
Αλλά γιατί «δακρύζει» ο σχίνος; Οι άνθρωποι, προκειμένου να πάρουν τον πολύτιμο χυμό του, τον χαράζουν (ή τον «κεντούν») με αιχμηρά εργαλεία. Είναι ο μόνος τρόπος για να βγει από το δένδρο η μαστίχα.
Ο σχίνος
Το μαστιχόδενδρο ή σχίνος (Pistacia lentiscus) είναι θάμνος αειθαλής, ύψους δύο έως τριών μέτρων που ζει περισσότερο από 100 χρόνια. Σχίνοι ή δένδρα αυτής της κατηγορίας βρίσκονται σε διάφορα μέρη του κόσμου. Αλλά σχίνοι, που τα κλαδιά και οι κορμοί τους να «δακρύζουν» και στη συνέχεια τα δάκρυα «να πήζουν» και να δίνουν τη μαστίχα με το υπέροχο και ξεχωριστό άρωμά της, βρίσκονται μόνο στη Χίο και, για να είμαστε απολύτως ακριβείς, μόνο στη νότια Χίο. Παγκόσμια μοναδικότητα! Αλλωστε, σύμφωνα με μία εκδοχή, το όνομα «Χίος» είναι φοινικικής προέλευσης και σημαίνει... -τι άλλο;- μαστίχα!
Η πιθανή προέλευση της λέξης είναι από το ρήμα μασώ, αλλά και από την αρχαία λέξη μάστιγξ (μαστίγιο), επειδή παλιότερα οι άνθρωποι αντί να χαράζουν το δένδρο το μαστίγωναν!




ΡΥΖΙ

Δισεκατομμύρια Κινέζοι δεν μπορεί να κάνουν λάθος. Σ' όλο τον κόσμο τρώμε περίπου 1,5 εκατομμύρια τόνους ρυζιού την ημέρα!
Η Κίνα καλλιεργεί περίπου το 1/3 της παγκόσμιας παραγωγής και καταναλώνει ένα περίπου αντίστοιχο ποσοστό που σημαίνει γύρω στους 132.500.000 τόνους ετησίως, σε σύνολο 438.500.000 τόνων παγκοσμίως. Τα νούμερα ακούγονται «τρελά», αλλά μας δίνουν μια ιδέα για το πόσο σημαντικό προϊόν είναι το ρύζι.
Το ρύζι είναι θρεπτικό, υγιεινό και διαιτητικό. Έχει μόνο 365 θερμίδες στα 100 γραμμάρια και είναι πλούσια πηγή διατροφικών συστατικών που κάνουν καλό στον οργανισμό μας. Σχεδόν το 80% του περιεχομένου του είναι σύνθετοι υδατάνθρακες που σε αντίθεση με τους απλούς που περιέχουν για παράδειγμα τα γλυκά, δρουν πιο ήπια στην αύξηση της γλυκόζης στο αίμα που βελτιώνει - με μια σειρά αντιδράσεων, αυξάνοντας την σεροτονίνη - και την διάθεση.
Ένα επίσης σημαντικό συστατικό του ρυζιού  είναι οι πρωτεΐνες, ενώ απουσιάζουν απ’ αυτό τα λίπη (περιέχει κάτω από 1%) και το νάτριο – άραγε γι’ αυτό οι Κινέζοι είναι συνήθως τόσο αδύνατοι; Ο συνδυασμός πρωτεϊνών με σύνθετους υδατάνθρακες κυρίως, καθιστά αύτη τη τροφή ιδανική και για αθλητές. Μαζί με τα ζυμαρικά είναι η κύρια πηγή ενέργειας για κάθε μορφή έντονης δραστηριότητας.
Οι φυτικές ίνες συμβάλλουν στην καλύτερη καρδιαγγειακή λειτουργία μειώνοντας τα επίπεδα της χοληστερόλης, το κάλιο προστατεύει από την ψηλή πίεση και τα εγκεφαλικά επεισόδια, ο φωσφόρος συμβάλει στην αντιμετώπιση της οστεοπόρωσης, ο σίδηρος ισχυροποιεί τον οργανισμό και αυξάνει την αιμοσφαιρίνη και το μαγνήσιο συμβάλει σε πολλές λειτουργίες του οργανισμού. Η πλούσια σε βιταμίνες Β (Β1, Β3, Β5, Β6, Β9) σύνθεση του ρυζιού βοηθά το νευρικό σύστημα, τον μεταβολισμό, την ψυχική υγεία, το καρδιαγγειακό σύστημα, τις πνευματική λειτουργία και άλλα.
Το ρύζι από μαγειρικής πλευράς, φτιάχνεται εύκολα και ταιριάζει σε όλες τις κουζίνες. Στην ελληνική κουζίνα χρησιμοποιείται με διάφορες σάλτσες, σαν συνοδευτικό σε πολλά κυρίως πιάτα, αλλά και σαν βασικό υλικό σε πιάτα όπως το σπανακόρυζο ή το γαμοπίλαφο. Τέλος, το χρησιμοποιούμε σε πίτες, ακόμη και σε γλυκά.






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου