***....Γευσου....Γευσεις....***



Τετάρτη 27 Ιουνίου 2012

ΠΑΓΩΤΟ ΚΑΙΜΑΚΙ (NTR)







ΥΛΙΚΑ




1 λίτρο γάλα πλήρες
250 ml κρέμα γάλακτος
1 κούπα ζάχαρη + 2 κουτ.σούπας ζάχαρη
2 κ.σ. σαλέπι
3 κρυστάλλους μαστίχας
1 κ.σουπας  ανθόνερο








ΕΚΤΕΛΕΣΗ




Παίρνουμε ένα μπρικάκι και το γεμίζουμε μέχρι τη μέση με γάλα.
Το υπόλοιπο γάλα το βάζουμε σε μια κατσαρόλα μαζί με τη κρέμα γάλακτος, προσθέτουμε τη μία κούπα ζάχαρη και βάζουμε την κατσαρόλα στη φωτιά, σε μεσαία θερμοκρασία για να πάρει βράση, ανακατεύοντας συχνά με ξύλινη κουτάλα.
Βάζουμε και το μπρικάκι στη φωτιά σε μεσαία θερμοκρασία και όταν γίνει λίγο χλιαρό, προσθέτουμε τις 2 κουταλιές σαλέπι. Ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθεί, κατα προτίμηση με αναδευτήρα ελληνικού καφέ για να διαλύσει τους σβώλους που σχηματίζονται και το προσθέτουμε στη μεγάλη κατσαρόλα, όταν έχει πάρει βράση το μίγμα της. Συνεχίζουμε σε τακτά χρονικά διαστήματα το ανακάτεμα.
Χτυπάμε τους κρύσταλλους της μαστίχας με τις 2 κουταλιές ζάχαρη στο μπλέντερ για λιγα δευτερόλεπτα και τις προσθέτουμε στο μίγμα, ανακατεύοντας για λιγο για να διαλυθεί.
Χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε χωρίς να ανακατεύουμε, μέχρι να δημιουργηθεί ένα στρώμα καϊμάκι (δε θα χρειαστεί πάνω απο 20 λεπτά).
Αποσύρουμε την κατσαρόλα απο τη φωτιά, μεταφέρουμε το μιγμα σε ένα μεταλλικό μπωλ, το οποίο μπωλ τοποθετούμε σε ένα ελαφρώς μεγαλύτερο ταψί το οποίο έχουμε γεμίσει με νερό και παγάκια. Ανακατεύουμε απαλά και όταν κρυώσει το μίγμα προσθέτουμε το ανθόνερο. Κλείνουμε το μεταλλικό μπωλ με ένα καπάκι και το βάζουμε στο ψυγείο για ένα βράδυ.
Μεταφέρουμε το μίγμα μέσα στην παγωτομηχανή, την οποία έχουμε προετοιμάσει σύμφωνα με τις οδηγίες του παρασκευαστή. Όταν έχει πήξει αρκετά το παγωτό (δε θα πήξει τελείως μέσα στη μηχανή, αλλά στην κατάψυξη), το μεταφέρουμε σε ένα μεταλλικό τάπερ, το οποίο το κλείνουμε καλά και το βάζουμε την κατάψυξη. Το αφήνουμε μερικές ώρες να πήξει τελείως.
Πριν το σερβίρουμε, το μεταφέρουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 15 λεπτά για να μαλακώσει.

Tips:

Είναι εξαιρετικό με σιροπιαστά πολίτικα γλυκά, καθώς και με γλυκά του κουταλιού. Δοκιμάστε το με γλυκό του κουταλιού βύσσινο πάνω στο παγωτό όταν το σερβίρετε, ή προσθέστε το κατα βούληση μέσα στην παγωτομηχανή, λίγα δευτερόλεπτα πριν τη σταματήσετε.
Η ποσότητα για το σαλέπι που χρησιμοποιώ είναι για το καθαρό σαλέπι το οποίο βρίσκει κανείς στα μπαχαράδικα. Παρ'όλα αυτά, αν δε σας είναι εύκολο να βρείτε, στα super market πουλάνε ένα σκεύασμα που λέγεται "Ρόφημα Σαλέπι" και το οποίο είναι συνήθως σαλέπι ανάμεικτο με ζάχαρη. Στην περίπτωση αυτή, χρησιμοποιήστε 4 κουταλιές της σούπας απο το σκεύασμα και αφαιρέστε 2 κουταλιές της σούπας ζάχατη απο την κούπα που θα ρίξετε μέσα στο γάλα.
Αν δεν έχετε παγωτομηχανή, μην πτοείστε: μετά το ψυγείο, βάλτε το μεταλλικό τάπερ στην κατάψυξη και για τις πρώτες 4-5 ώρες, βγάζετέ το και ανακατεύετέ το κάθε 45 λεπτά με ένα κουτάλι. Αυτό θα εμποδίσει τη δημιουγία κρυστάλλων που χαλάνε την κρεμώδη υφή των σπιτικών παγωτών.
Καλη Επιτυχια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου