***....Γευσου....Γευσεις....***



Σάββατο, 10 Νοεμβρίου 2012

ΣΑΛΤΣΕΣ της ΓΙΑΓΙΑΣ***(NTR)









 Με βάση το ελαιόλαδο και γνώμονα τα μπαχαρικά και τα αρωματικά, μπορείτε να φτιάξετε λαχταριστές και υγιεινές σάλτσες σε χρόνο μηδέν'....
 Το φρέσκο κρεμμυδάκι ενώνεται με τη μουστάρδα και περιχύνει τις πατάτες σας, η λιαστή ντομάτα ανακατεύεται με το μπαλσάμικο και το ψιλοκομμένο σκόρδο δίνοντας γεύση και χαρακτήρα στο ρύζι, oι κόκκινες γλυκές πιπεριές γίνονται ένα με τα καβουρντισμένα καρύδια δημιουργώντας ένα νόστιμο πιάτο ζυμαρικών, ενώ η ντομάτα συναντά την κάππαρη και οι δύο μαζί το ψάρι, και διαφορετικά υλικά επιστρατεύονται για να δημιουργήσουν μια σπιτική σος Chimichurri για πιο ζουμερό ψητό κρέας....

Βινεγκρέτ λιαστής ντομάτας
ΙΔΑΝΙΚΗ ΓΙΑ: ΡΥΖΙ


ΥΛΙΚΑ (ΓΙΑ 4 ΑΤΟΜΑ)


1 φλιτζάνι λιαστές ντομάτες
4 κουταλιές μπαλσάμικο
4 σκελίδες σκόρδο (ψιλοκομμένο)
1 κουταλιά ρίγανη
2 κουταλάκια ζάχαρη
1 κουταλάκι πιπέρι
1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
Αλάτι 


ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Ξεπλένετε και στραγγίζετε ελαφρά τις λιαστές ντομάτες, τις ψιλοκόβετε και τις βάζετε σε μπολ.
Προσθέτετε 1 φλιτζάνι νερό, το μπαλσάμικο, το σκόρδο, τη ρίγανη, τη ζάχαρη, το πιπέρι και το αλάτι και ανακατεύετε με σύρμα. Ραντίζετε το ζεστό ή κρύο ρύζι σιγά-σιγά με ελαιόλαδο, ανακατεύοντας συνεχώς.


TIP
διατηρείται στο ψυγείο σε αεροστεγώς κλεισμένο γυάλινο δοχείο για 1 εβδομάδα. Ανακατέψτε την πριν τη χρησιμοποιήσετε.

Πέστο με κόκκινες πιπεριές και καρύδια
ΙΔΑΝΙΚΟ ΓΙΑ: ΖΥΜΑΡΙΚΑ


ΥΛΙΚΑ (ΓΙΑ 4 ΑΤΟΜΑ)

2-3 σκελίδες σκόρδο
1/2 φλιτζάνι λιαστές ντομάτες
1/2 φλιτζάνι κόκκινες γλυκές πιπεριές (ψημένες και ξεφλουδισμένες. Υπάρχουν και έτοιμες, σε βάζο)
3/4 του φλιτζανιού καβουρντισμένα καρύδια (τριμμένα)
1 μεγάλο ματσάκι βασιλικό (χωρίς το κοτσάνι)
1/2 φλιτζάνι παρμεζάνα ή πεκορίνο (τριμμένο)
1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο
Αλάτι
Πιπέρι


ΕΚΤΕΛΕΣΗ 

Χτυπάτε στο μπλέντερ το σκόρδο και τις λιαστές ντομάτες. Προσθέτετε τις πιπεριές, τα καρύδια, το βασιλικό και το τυρί και συνεχίζετε το χτύπημα. Ρίχνετε λίγο-λίγο το ελαιόλαδο, ανακατεύοντας συνεχώς, μέχρι να δημιουργηθεί ένας παχύς, απαλός πολτός. Αλατοπιπερώνετε και προσθέτετε τη σάλτσα στα ζεστά ή κρύα ζυμαρικά.

Ντρέσινγκ μουστάρδας και φρέσκου κρεμμυδιού
ΙΔΑΝΙΚΟ ΓΙΑ: ΠΑΤΑΤΕΣ


ΥΛΙΚΑ (ΓΙΑ 4 ΑΤΟΜΑ)


4 φρέσκα κρεμμυδάκια (σε λεπτές φέτες)
1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
3 κουταλιές καυτερή μουστάρδα Dijon
3 κουταλιές μουστάρδα απαλή
2 σκελίδες σκόρδο (ψιλοκομμένο)
3 κουταλιές λευκό ξίδι
1/4 του φλιτζανιού μαϊντανό (ψιλοκομμένο)
Αλάτι
Πιπέρι 


ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Ανακατεύετε όλα τα υλικά με σύρμα και περιχύνετε τις πατάτες, ζεστές ή κρύες.

Σος Chimichurri
ΙΔΑΝΙΚΗ ΓΙΑ: ΨΗΤΟ ΚΡΕΑΣ


ΥΛΙΚΑ


1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο
1/4 του φλιτζανιού ξίδι
1/2 φλιτζάνι μαϊντανό (ψιλοκομμένο)
1 μέτριο κρεμμύδι (ψιλοκομμένο)
4 σκελίδες σκόρδο (ψιλοκομμένο)
1/2 φλιτζάνι κόκκινες γλυκές πιπεριές (ψημένες και ξεφλουδισμένες)
1 ντομάτα (ξεφλουδισμένη, ξεσποριασμένη και ψιλοκομμένη)
1 κουταλιά ρίγανη
1 κουταλιά πάπρικα
1 κουταλιά αλάτι
1 κουταλάκι πιπέρι (φρεσκοτριμμένο)
1 κουταλάκι μπούκοβο


ΕΚΤΕΛΕΣΗ 


Ρίχνετε όλα τα υλικά, εκτός από το ελαιόλαδο και το ξίδι, σε ένα μπολ και ανακατεύετε καλά.
Αφήνετε το μείγμα να «ηρεμήσει» για 30΄. Στη συνέχεια, προσθέτετε το ελαιόλαδο και το ξίδι και ανακατεύετε. Αν χρειάζεται, προσθέτετε περισσότερο ελαιόλαδο και ξίδι.Το ελαιόλαδο είναι βασικό συστατικό στις σάλτσες. Επιλέξτε, λοιπόν, έξτρα παρθένο ελαιόλαδο για γεύση και υγεία!


Σος με ντομάτα και κάππαρη
ΙΔΑΝΙΚΗ ΓΙΑ: ΨΑΡΙ


ΥΛΙΚΑ (ΓΙΑ 4 ΑΤΟΜΑ) 


1 φλιτζάνι ντομάτα (ψιλοκομμένη)
1/4 του φλιτζανιού μαϊντανό (ψιλοκομμένο)
1 κουταλιά κάππαρη
1 κουταλιά λευκό ξίδι
1/2 κουταλάκι πάστα αντζούγιας
2 σκελίδες σκόρδο (ψιλοκομμένο)
1½ κουταλιά ελαιόλαδο
1/4 κουταλάκι αλάτι
1/4 κουταλάκι πιπέρ
ι 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ 


Ρίχνετε τα πρώτα 6 υλικά σε ένα μπολ και ανακατεύετε, προσθέτοντας σταδιακά το ελαιόλαδο, το αλάτι και το πιπέρι.

TIP


Βάλτε τη σος σε ένα αεροστεγώς κλεισμένο γυάλινο δοχείο και διατηρήστε τη στο ψυγείο για 1-3 ημέρες, ώστε να απελευθερώσει τα αρώματά της.

1 σχόλιο: