***....Γευσου....Γευσεις....***



Τρίτη 28 Φεβρουαρίου 2012

Κολοκυθοκεφτέδες (NTR)






ΥΛΙΚΑ

1 κιλό κολοκύθια περασμένα από τον τρίφτη του κρεμμυδιού
3 μεγάλα ξερά κρεμμύδια κομμένα σε μικρά κομμάτια
1 κουταλιά σούπας ψιλοκομμένος δυόσμος
5 αβγά
1/2 κιλό φέτα  τρίμμα
150 γραμμάρια σκληρό τυρί τριμμένο (μυζήθρα ή κεφαλίσιο)
Αρκετό πιπέρι
Λίγο αλάτι (εξαρτάται από το πόσο αλμυρά είναι τα τυριά)
Αλεύρι (όσο πάρει)

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Σε ένα βαθύ και μεγάλο μπολ ρίχνουμε όλα τα υλικά και τα ανακατεύουμε καλά μέχρι να γίνουν μία ομοιογενής μάζα. 

Το βάζουμε στο ψυγείο.
Όταν θελήσουμε να τηγανίσουμε τους κεφτέδες, ρίχνουμε στο μείγμα λίγο λίγο το αλεύρι ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να έχουμε έναν πηχτό χυλό.
Αφού κάψει το λάδι, με ένα κουτάλι της σούπας ρίχνουμε τους κεφτέδες στο τηγάνι.

 Τους τηγανίζουμε σε μέτρια φωτιά γυρίζοντάς τους μέχρι να ροδίσουν καλά.
 Τους αφήνουμε λίγο σε απορροφητικό χαρτί και τους σερβίρουμε ζεστούς ή κρύους.
Καλη Ορεξη.

ΓΑΡΙΔΟΜΑΚΑΡΟΝΑΔΑ (NTR)





ΥΛΙΚΑ

1 κιλό γαρίδες
4-5 μεγάλες σκελίδες σκόρδο
1 φλιτζάνι μαϊντανό ψιλοκομμένο
2 κρεμμύδια μεγάλα ψιλοκομμένα
1 κιλό φρέσκες ντομάτες ξεφλουδισμένες και περασμένες στο μίξερ
1/4 του φλιτζανιού λάδι
λίγο αλάτι

 πιπέρι 
 κανέλλα
1 πακέτο μακαρόνια σπαγγέτι Νο 6 ολικης αλεσης.


ΕΚΤΕΛΕΣΗ


Πλένουμε και καθαρίζουμε τις γαρίδες χωρίς να αφαιρέσουμε το κέλυφος.

 Βάζουμε στην κατσαρόλα όλα τα υλικά (σκόρδο, μαϊντανό, κρεμμύδι, ντομάτες, λάδι, αλάτι, πιπέρι και κανέλλα), εκτός από τις γαρίδες και προσθέτουμε ένα  ποτήρι νερό. 
Τα αφήνουμε να βράσουν για 15-20 λεπτά και τα ανακατεύουμε.
Προσθέτουμε τις γαρίδες και τις αφήνουμε να βράσουν άλλα 15 λεπτά (μέχρι να δέσει η σάλτσα).
Βράζουμε τα μακαρόνια. 

Τα σουρώνουμε και τα καίμε με φρέσκο βούτυρο.
 Προσθέτουμε τριμμένη κεφαλογραβιέρα.
 Τα σερβίρουμε σε μεγάλη πήλινη σουπιέρα. 
Περιχύνουμε τα μακαρόνια με τη σάλτσα και από πάνω γαρνίρουμε με τις γαρίδες.
Καλη Ορεξη.

Σαλάτα με ρεβίθια, ψητές πιπεριές και κάππαρη(NTR)





ΥΛΙΚΑ

250γρ. Ρεβιθια
80γρ. ψητές κόκκινες πιπεριές φλωρίνης σε βάζο, στραγγισμένες και κομμένες σε κύβους
1 κουταλιά της σούπας φρεσκοκομμένο μαϊντανό
3 κουταλιές της σούπας Καππαρη.
1 μέτριο κρεμμύδι σε φέτες
2 μεγάλες σκελίδες σκόρδο λιωμένες
70ml Λαδι
1 ½ κουταλιά της σούπας χυμό λεμονιού
Λίγο κύμινο



ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Τοποθετουμε  τα ρεβίθια απο το βραδυ  και στη συνέχεια τα στραγγίζουμε και τα βράζουμε σε κρύο νερό σκεπασμένα σε χαμηλή φωτιά.

 Ξαφρίζουμε τα ρεβίθια και προσθέτουμε το κρεμμύδι και τα αφήνουμε να βράσουν έως ότου μείνουν με λίγα υγρά. 
Αναμειγνύουμε τα υπόλοιπα υλικά σε ένα μπολ και τα προσθέτουμε στα ρεβίθια για να πάρουν μια βράση, και ανακατεύουμε καλά. 
Σκεπάζουμε και αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει.
Καλη Ορεξη.

Μελιτζανοκεφτεδες (NTR)









ΥΛΙΚΑ

5 τσακώνικες μελιτζάνες

2 μεγάλες πατάτες
1/4 κιλού τυρί φέτα
100γρ. μυζήθρα
2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
2 αυγά
1 φλιτζανα μαϊντανό ψιλοκομμένο
 πιπέρι
Λιγο αλατι
Αλεύρι(οσο παρει)


ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Ψήνουμε τις μελιτζάνες και βράζουμε τις πατάτες.

 Καθαρίζουμε τις μελιτζάνες και τις βάζουμε στο μπλέντερ μαζί με τις πατάτες και τα κρεμμύδια. 
Αφού τα πολτοποιήσουμε, τα ρίχνουμε σε μία βαθιά πιατέλα και προσθέτουμε τα τυριά λιωμένα, τα αυγά, το μαϊντανό και το πιπέρι. 
Ανακατεύουμε καλά μέχρι να γίνουν ομοιογενής μάζα και μετά ρίχνουμε λίγο λίγο το αλεύρι μέχρι το μείγμα να γίνει ένας παχύρευστος χυλός. 
Σε τηγάνι με καυτό λάδι(ηλιελαιο) ρίχνουμε με ένα κουτάλι έναν έναν τους κεφτέδες.


Εάν στο μείγμα προσθέσουμε ένα ποτήρι του κρασιού λάδι, μπορούμε να φτιάξουμε πίτα. (Μελιτζανοπιτα).


Ρίχνουμε το χυλό σε ένα πιρεξ ταψάκι, ελαφρώς αλευρωμένο.
Επανω ριχνουμε ενα κουτακι κρεμα γαλακτος η 2 ποτηρια γαλα και τριμμενο τυρι(για να κανει κρουστα σαν μπεσαμελ)  και ψήνουμε σε 180 βαθμούς Κελσίου  για 45 λεπτά .
Ετσι εχουμε με τα ιδια υλικα ΔΥΟ φαγητα πεντανοστιμα.
Καλη Επιτυχια και Καλη Ορεξη



Μελιτζάνες τσακώνικες στο φούρνο (NTR)









ΥΛΙΚΑ
1 κιλό μελιτζάνες τσακώνικες
1/2 κιλό τομάτες ώριμες, ψιλοκομμένες
1 φλιτζανάκι του καφέ ψιλοκομμένος βασιλικός
6 σκελίδες σκόρδου ψιλοκομμένες
250 γραμμάρια τυρί φέτα
Αλατι

πίπερι


ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Κόβουμε τις μελιτζάνες σε μακριές φέτες, τις τηγανίζουμε ελαφρώς σε ελαιόλαδο και στη συνέχεια τις τοποθετούμε σε ταψί.

 Αναμειγνύουμε τις τομάτες, το βασιλικό και το σκόρδο και απλώνουμε το μείγμα πάνω στις μελιτζάνες. 
Καλύπτουμε με τριμμένη φέτα και ψήνουμε σε μέτριο φούρνο 45 περίπου λεπτά.
Τρώγονται και ζεστές και κρύες.

Καλη Ορεξη.

Add your blog

Add your blog

Δευτέρα 27 Φεβρουαρίου 2012

Μελιτζάνες γεμιστές (NTR)



Υλικά

12 τσακώνικες, αρκετά μακριές, μελιτζάνες
1 κιλό ξερά κρεμμύδια, κομμένα σε λεπτές φέτες
8 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
1 ματσάκι μαϊντανός ψιλοκομμένος
1/2 κιλό τομάτες ώριμες ψιλοκομμένες
Αλάτι, πιπέρι
1/2 κιλό μαλακιά μυζήθρα ή κεφαλίσιο τυρί, κομμένο σε λεπτά μακριά κομμάτια
1 φλιτζάνι τσαγιού ελαιόλαδο



Εκτέλεση

Ανακατεύουμε όλα τα υλικά, εκτός από το τυρί, μέχρι να γίνουν μια ομοιογενής μάζα και, στη συνέχεια, προσθέτουμε στο μείγμα το λάδι. 

Πλένουμε τις μελιτζάνες, αφαιρούμε τα κοτσάνια και τις  κοβουμε κατά μήκος.

Τις τοποθετούμε σε ρηχή κατσαρόλα, τη μία δίπλα στην άλλη, αφήνοντας διάστημα δύο πόντων μεταξύ τους.
 Τοποθετούμε από δύο κομμάτια τυρί κατά μήκος του σχισίματος της κάθε μελιτζάνας και με ένα κουτάλι γεμίζουμε το άνοιγμα με το μείγμα.
 Όταν γεμίσουμε όλες τις μελιτζάνες και περισσέψει μείγμα το βάζουμε στην κατσαρόλα. Προσθέτουμε νερό, μέχρι να σκεπαστούν οι μελιτζάνες, και τις μαγειρεύουμε σε μέτρια φωτιά 50 λεπτά περίπου. 
Μπορούμε, αντί για την κατσαρόλα, να τις βάλουμε σε ταψί και να τις ψήσουμε σε μέτριο φούρνο μία ώρα περίπου.
Καλη Επιτυχια.

Ρεβύθια σκορδαλιά (NTR)



Υλικά

250 γρ. ρεβιθια βρασμένα και ξεφλουδισμένα
1 κουταλιά σούπας ταχίνι
8 σκελίδες σκόρδο ψιλoκομμένο
αλατι Πιπέρι
Πάπρικα γλυκιά
Το χυμό μισού λεμονιού
3 κουταλιές της σούπας λαδι



Εκτέλεση

Λιώνουμε τα ρεβίθια στο μπλέντερ.

 Προσθέτουμε το ταχίνι και το σκόρδο και συνεχίζουμε το άλεσμα στο μπλέντερ ρίχνοντας λίγο λίγο το λάδι, το λεμόνι, το αλάτι και το πιπέρι. 
Δουλεύουμε καλά μέχρι να γίνει το μείγμα λείο. 
Το βάζουμε σε βαθιά πιατέλα και πασπαλίζουμε με την πάπρικα.
Σερβίρεται δροσερό.

Καλη Επιτυχια.

Ψωμί με σαφράν {Κροκος Κοζανης} (NTR)












Υλικά

500 γρ. Άσπρο αλεύρι
3 κουταλάκια ξηρή μαγιά
1 φλιτζάνι του καφέ γάλα
20 στίγματα σαφράν(κροκο Κοζανης)
1 1/2  κουταλιά ζάχαρη
1 κουταλάκι αλάτι
4 κρόκους αυγών
2 αυγά ολόκληρα
80γρ. βούτυρο



Εκτέλεση

Τρίβετε το σαφράν και το αφήνετε στο γάλα 3–4 ώρες.

 Βάζετε σε ένα μεγάλο μπολ όλα τα υλικά, εκτός από το αλεύρι και το βούτυρο. 
Τα ανακατεύετε να ενωθούν καλά και ρίχνετε το αλεύρι.
 Αρχίζετε να ζυμώνετε, προσθέτοντας σιγά-σιγά το βούτυρο χλιαρό. Αν χρειαστεί, προσθέτετε λίγο αλεύρι ακόμα. 
Η ζύμη πρέπει να είναι μαλακή και λεία. Τη βάζετε σε μία λεκάνη, αλείφετε με βούτυρο και την αφήνετε σε ζεστό μέρος να φουσκώσει.
 Όταν φουσκώσει (σε 40 – 50 λεπτά), την αλείφετε ξανά και τη σκεπάζετε να ξαναφουσκώσει.
 Βάζετε τη ζύμη σε φόρμες και τη σκεπάζετε μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.
 Αλείφετε την επιφάνεια με ασπράδι αυγού, ελαφρά χτυπημένο, και ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς. 
Ο χρόνος ψησίματος εξαρτάται από τον φούρνο.
 Ο μέσος χρόνος είναι γύρω στα 40 λεπτά.
 Η συνταγή είναι για δύο μακρόστενες φόρμες.

Λαχταριστά τυροπιτάκια...(NTR)





Yλικά 

Για τη ζύμη


5 αυγά
1 φακελάκι μαγιά
1 φακελάκι μπέικιν-πάουντερ
1 φλιτζ. τσαγιού γιαούρτι στραγγιστό
1 φλιτζ. τσαγιού καλαμποκέλαιο η ηλιελαιο
Αλεύρι όσο πάρει
Λίγο αλάτι



Για τη γέμιση

400 τυρί της αρεσκείας σας
2 αυγά
λίγο δυόσμο

Εκτέλεση


Χτυπάμε τα αυγά καλά και ρίχνουμε το γιαούρτι, το καλαμποκέλαιο,(η το ηλιελαιο) το αλάτι, το μπέικιν-πάουντερ και τη μαγιά.

 Χτυπάμε όλα τα υλικά μαζί μέχρι να γίνει ένας αφράτος χυλός.
 Στη συνέχεια, ρίχνουμε λίγο-λίγο το αλεύρι και το δουλεύουμε με το χέρι έως ότου η ζύμη να μην κολλά στο χέρι μας.
Αφήνουμε τη ζύμη σκεπασμένη και σε ζεστό μέρος 1/2 ή 1 ώρα μέχρι να φουσκώσει και να γίνει ακόμα πιο αφράτη.

 Στη συνέχεια, χωρίζουμε τη ζυμή σε πέντε μπάλες και ανοίγουμε κάθε μια σε ένα φύλλο. Κόβουμε το φύλλο σε τετραγωνάκια (σε κάθε φύλλο βγάζουμε περίπου 8 τετραγωνάκια).
Σε ένα μπολ, ανακατεύουμε καλά το τυρί με τα τρία αυγά και το δυόσμο για να φτιάξουμε τη γέμιση.

 Βάζουμε μια κουταλιά της γέμισης στο κάθε τεραγωνάκι και το τυλίγουμε 
 Έχουμε βάλει στο ταψί μία λαδόκολλα και τοποθετούμε εκεί τα τυροπιτάκια, σε απόσταση, γιατί όταν ψήνονται φουσκώνουν.
 Όταν τελειώσουμε με όλα τα φύλλα, τα βάζουμε στο φούρνο και ψήνουμε σε μέτρια φωτιά για 20-25 λεπτά, περίπου.
 Όταν ροδοκοκκινίσουν είναι έτοιμα.
Καλη Επιτυχια.

ΡΑΒΑΝΙ ΤΗΣ ΓΙΑΓΙΑΣ~1~***(NTR)








Υλικά



4 1/4  ποτήρια του νερού ζάχαρη
3         ποτήρια νερού λάδι
7         ποτήρια του νερού νερό
5 1/4  ποτήρια του νερού αλεύρι
2         ποτήρια του νερού σιμιγδάλι ψιλό



Εκτέλεση


Βάζουμε όλα τα υλικά μαζί στην κατσαρόλα (νερό, αλεύρι, σιμιγδάλι, λάδι, ζάχαρη) και
τα ανακατεύουμε μέχρι να μην έχει σβόλους.

 Βάζουμε το γλυκό στη φωτιά και βράζοντάς το ανακατεύουμε  με κουταλα ξυλινη,μέχρι να πήξει και να ξεκολλάει από την κατσαρόλα. (σαν το χαλβα).
Οταν ειναι ετοιμο το τοποθετουμε σε ταψι.
Το πλάθουμε στο ταψί, το χαράζουμε μέχρι κάτω σαν μπακλαβάς και ρίχνουμε από πάνω ασπρισμένα αμύγδαλα, η σουσαμι.Σε καθε κομματι τοποθετουμε ενα αμυγδαλο.
 Ψήνουμε το γλυκό στούς 180 βαθμούς μέχρι να κάνει κρούστα από πάνω και κάτω. 
Ειναι ενα πανευκολο υγιεινο γλυκο..δοκιμαστετο!!!!Θα γινει το αγαπημενο σας!!!!
Καλη Επιτυχια.

ΤΥΡΟΛΟΥΚΟΥΜΑΔΕΣ~4~ (NTR)




Υλικά

1/2 κιλό λευκό αλεύρι
1 φακελάκι μαγιά σε σκόνη
1 αβγό
1 ποτήρι του κρασιού χλιαρό νερό
1/2 κιλό τυρί φέτα λιωμένη με πιρούνι
1 κουταλάκι του γλυκού πιπέρι
1 κουταλάκι του γλυκού δυόσμο
Τριμμένη μυζήθρα
Εκτέλεση

Διαλύουμε τη μαγιά στο χλιαρό νερό.
Σε ένα βαθύ μπολ χτυπάμε το αβγό. Προσθέτουμε το νερό με τη μαγιά και λίγο λίγο το αλεύρι, μέχρι να γίνει μία αρκετά σφικτή ζύμη, την οποία σκεπάζουμε και αφήνουμε μία ώρα σε ζεστό μέρος να φουσκώσει.
Αναμειγνύουμε καλά το τυρί, το πιπέρι και το δυόσμο με τη ζύμη.

 Με ένα κουταλάκι του γλυκού (που το βρέχουμε συχνά σε νερό) ρίχνουμε κουταλιά κουταλιά τους λουκουμάδες σε καυτό λάδι, γυρίζοντάς τους αρκετές φορές μέχρι να ροδίσουν. 
Τους αφήνουμε λίγο σε απορροφητικό χαρτί και στη συνέχεια τους σερβίρουμε ζεστούς και πασπαλισμένους με την τριμμένη μυζήθρα.
Καλη Επιτυχια.

Τηγανιτες (NTR)









Υλικά

1/2 κιλό αλεύρι
1 φακελάκι  μαγιά
Λίγο αλάτι
Χλιαρό  νερό



Εκτέλεση

Σε μία μικρή λεκάνη βάζουμε το αλεύρι, τη μαγιά και το αλάτι.

 Τα ανακατεύουμε και προσθέτουμε νερό μέχρι η ζύμη να αρχίσει να ξεκολλάει από το χέρι. Σκεπάζουμε τη λεκάνη με μία πετσέτα και αφήνουμε  τη ζύμη να φουσκώσει σε ζεστό μέρος για μισή ώρα.
Όταν φουσκώσει η ζύμη την κόβουμε μικρά κομμάτια,  και τα τηγανίζουμε σε  καυτό λαιόλαδο.

 Σερβίρουμε τις τηγανίτες με μέλι και κανέλα .
Καλη Επιτυχια.

Γαλέος με πιπεριές (NTR)








Υλικά

1 γαλέος (κατεψυγμένος)
3 πιπεριές (1 κόκκινη, 1 κίτρινη και 1 πορτοκαλί)
2 φρέσκα κρεμμυδάκια
Λίγο σκόρδο
Αλάτι
Πιπέρι
1/2 ποτήρι κόκκινο κρασί

Εκτέλεση


Σε μια κατσαρόλα, βράζουμε με ελάχιστο νερό (τόσο ώστε να μην κολλήσει η κατσαρόλα) τις πιπεριές αφού τις έχουμε κόψει μικρά κομμάτια, και προσθέτουμε τα φρέσκα κρεμμυδάκια, το σκόρδο και το αλατοπίπερο. 

Αφού βράσουν καλά, ρίχνουμε μέσα το γαλέο (που έχουμε κόψει σε μικρά κομμάτια), και ανακατεύουμε καλά για 2-3 λεπτά περίπου. 
Στη συνέχεια, ρίχνουμε το κόκκινο κρασί.
 Τέλος, βάζουμε το φαγητό σε ένα ταψί και το αφήνουμε στο φούρνο για 20 λεπτά.
Καλη Ορεξη.

Νηστiσιμο κέικ (NTR)


Υλικά

1 ποτηρι καλαμποκέλαιο
1 ποτηρι χυμό φρέσκου πορτοκαλιού
1 ποτηρι  ζάχαρη
1 ποτηράκι του καφέ κονιάκ
2 κουταλιές του γλυκού μπέικιν πάουντερ
Ξύσμα 1 λεμονιού
500γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
Λίγα ψιλοκομμένα καρυδια η αμυγδαλα 



Εκτέλεση

Χτυπάμε σιγά σιγά στο μίξερ όλα τα υλικά και τοποθετούμε το μείγμα σε λαδωμένο ταψί η φορμα.

Ψήνουμε για περίπου 1 ώρα στους 180 βαθμούς.
 Καλή Επιτυχια!

Σουπιές με σπανάκι (NTR)









Υλικά


800γρ.  σπανάκι 

500γρ.  σουπιές
100ml.  λαδι
1 μέτριο κρεμμύδι ξερό
1 ματσάκι άνηθο
3 φρέσκα κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
1 ποτήρι λευκό ξηρό κρασί
 πιπέρι

αλατι


Εκτέλεση



Καθαρίζουμε τις σουπιές, τις ζεματάμε σε βραστό νερό για 5 λεπτά, τις στραγγίζουμε και τις κόβουμε σε λωρίδες.

 Σε μια κατσαρόλα, σωτάρουμε με ελαιόλαδο τα ψιλοκομμένα κρεμμύδια και, στη συνέχεια, προσθέτουμε τις σουπιές και τα σωτάρουμε όλα μαζί.
 Στο τέλος, σβήνουμε με το κρασί.  
Αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε ένα ποτήρι νερό αφήνοντας τις σουπιές να βράσουν μέχρι να μαλακώσουν.
 Προσθέτουμε το πλυμμένο, στραγγισμένο και κομμένο σπανάκι, και αφήνουμε το φαγητό να βράσει για περίπου 15 λεπτά.
 Λίγο πριν το κατεβάσουμε, προσθέτουμε τον ψιλοκομμένο άνηθο.
Το φαγητό πρέπει να μείνει με λίγα υγρά.

Καλη Ορεξη.

Σουπιές γιαχνί με φασόλια μαυρομάτικα(NTR)






Υλικά




100ml  Λαδι
1 κουταλιά του γλυκού πελτέ ντομάτας
1 μεγάλη ντομάτα φρέσκια ψιλοκομμένη

4 σουπιές φρέσκες με το μελάνι 
4 κρεμμύδια μέτρια
4 κρεμμύδια φρέσκα 
 πιπέρι
200γρ. φασόλια μαυρομάτικα
1 ποτήρι κρασί
1 ποτήρι νερό 

Αλατι

Εκτέλεση


Καθαρίζουμε τις σουπιές και φυλάμε τα σακκουλάκια με το μελάνι τους.

 Τις ζεματάμε σε βραστό νερό για 5 λεπτά, τις στραγγίζουμε και τις κόβουμε σε μεγάλους κύβους. 
Παράλληλα σε μια άλλη κατσαρόλα βράζουμε τα φασόλια. 
Κόβουμε τα κρεμμύδια σε λεπτές φέτες και τα τσιγαρίζουμε ελαφριά με το ελαιόλαδο. Αμέσως μετά ρίχνουμε τις σουπιές, τις ανακατεύουμε προσθέτοντας τον πελτέ και την φρέσκια ντομάτα και, αφού πάρουν βράση, σβήνουμε με το κρασί, προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι.
Το μελάνι το χτυπάμε στο μπλέντερ με νερό, το σουρώνουμε και έπειτα το προσθέτουμε στο φαγητό το οποίο  αφήνουμε να σιγοβράσει μέχρι να απορροφηθεί το νερό.
Σερβίρουμε σε πιατέλα τοποθετώντας μια στρώση φασόλια μαυρομάτικα και πάνω τους τις σουπιές γιαχνί με τη σάλτσα.

Καλη Ορεξη.

Πατατοκροκετες Νηστισιμες (NTR)







Υλικά

4 μέτριες πατάτες
1 ματσάκι φρέσκο δυόσμο
λίγο αλεύρι
Ηλιελαιο  για το τηγάνισμα

Εκτέλεση


Ξεφλουδίζουμε τις πατάτες, τις πλένουμε καλά και τις τρίβουμε στον τρίφτη (χοντρό τρίψιμο). 

Στη συνέχεια, τις βάζουμε σε ένα σουρωτήρι για να φύγει τελείως το νερό.
Ψιλοκόβουμε τον πλυμένο δυόσμο και τον ανακατεύουμε με τις πατάτες.

 Σε ένα κατσαρολάκι ρίχνουμε ηλιέλαιο για τηγάνισμα μέχρι τη μέση περίπου.
Οταν το λάδι κάψει, παίρνουμε μια χούφτα από τη γέμιση, την πλάθουμε σαν κροκέτα(η σαν κεφτε) και την πασπαλίζουμε με λίγο αλεύρι που έχουμε βάλει σε ένα πιάτο. 
Αφού πασπαλίσουμε την πατατοκροκέτα, την ξαναπλάθουμε λίγο για να είναι καλά αλευρωμένη.
 Συνεχίζουμε να φτιάχνουμε τις πατατοκροκέτες και τις τηγανίζουμε χαμηλώντας λίγο τη φωτιά.
Ειναι ευκολο,προτοτυπο και δευτερο πιατο στο τραπεζξ μας.
Δοκιμαστε  το.
Καλη Ορεξη.

Φακές σαλάτα με καπνιστό σολομό(NTR)









Υλικά

250γρ. φακές μέτριες, βρασμένες σε νερό και στραγγισμένες
1 ντομάτα ξεφλουδισμένη κομμένη σε μικρούς κύβους
½ αγγούρι κομμένο σε μικρούς κύβους
1/2 ματσάκι ψιλοκομμένο άνηθο
1 μικρό κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
1 φρέσκο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
50γρ. τρίχρωμες πιπεριές ψιλοκομμένες
100γρ. φιλέτο καπνιστού σολομού κομμένο σε μπουκιές
Λίγα φύλλα μαρουλιού

Για τη σάλτσα


80ml λαδι
30ml Ξυδι
αλατι

πιπέρι


Εκτέλεση

Σε ένα μπολ ανακατεύουμε όλα τα υλικά εκτός από τον καπνιστό σολομό. 

Ετοιμάζουμε τη σάλτσα, ρίχνοντας όλα τα υλικά σε ένα μπολ κι ανακατεύοντας καλά.
Σε μία πιατέλα σερβιρίσματος, απλώνουμε φύλλα μαρουλιού, τις φακές και τις μπουκιές του καπνιστού σολομού. 

Περιχύνουμε με τη σάλτσα
Καλη Ορεξη.




                                                                   

Κυριακή 26 Φεβρουαρίου 2012

ΠΟΥΡΕΣ ΚΑΡΟΤΟΥ (NTR)






ΥΛΙΚΑ 

750 γρ. καρότα
30 γρ. βούτυρο
4 κουτ. της σούπας φρέσκο γάλα
4 κουτ. της σούπας χυμό πορτοκαλιού
½ κουτ. του γλυκού τριμμένη κανέλα
αλάτι και πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ


Πλένουμε καλά τα καρότα και τα καθαρίζουμε. 

Τα κόβουμε σε πολύ λεπτες φέτες και τα ρίχνουμε σε μια κατσαρόλα με αλατισμένο νερό που να τα σκεπάζει. 
Αφήνουμε να πάρουν μία βράση σε δυνατή φωτιά, κατόπιν χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία και σιγοβράζουμε για 10-15 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν πολύ.
Τα στραγγίζουμε και τα περνάμε από το μπλέντερ ή από το μύλο των λαχανικών. 

Τα τοποθετουμε σε ένα ζεσταμένο μπολ και προσθέτουμε το βούτυρο, το χυμό του πορτοκαλιού, το φρέσκο γάλα και την κανέλα.
 Ανακατεύουμε πολύ καλά με μια ξύλινη κουτάλα. 
Τέλος, ριχνουμε με αλάτι κα πιπέρι και ανακατεύουμε και πάλι πολύ καλά.
 Ξαναρίχνουμε τον έτοιμο, πια, πουρέ μέσα στην κατσαρόλα και ζεσταίνουμε σε πολύ χαμηλή φωτιά ανακατεύοντας συνεχώς. 

Σερβίρουμε τον πουρέ ζεστό ή χλιαρό.
Καλη Ορεξη.

ΣΑΛΑΤΑ ΙΤΑΛΙΚΗ (NTR)





ΥΛΙΚΑ 

4 ώριμες, σφιχτές τομάτες, καλά πλυμένες, αλλά όχι ξεφλουδισμένες
200 γρ. μοτσαρέλα, κομμένη σε στρογγυλές, μικρές φέτες
μερικά φυλλαράκια φρέσκου βασιλικού,μαιντανο.
1 κουτ. του γλυκού ξερή ρίγανη
2 κουτ. της σούπας πάστα από μαύρη ελιά
λίγο ελαιόλαδο
φετα


ΕΚΤΕΛΕΣΗ


 Κόβουμε τις τομάτες σε λεπτές και στρογγυλές φέτες και τις τοποθετούμε κυκλικά σε μια μεγάλη και ρηχή πιατέλα. 

Πάνω στις φέτες της τομάτας τοποθετούμε τις κομμένες φέτες της μοτσαρέλας. 
Πασπαλίζουμε με τη ρίγανη και στο κέντρο κάθε φέτας τυριού απλώνουμε μια μικρή ποσότητα από την πάστα μαύρης ελιάς.
.Διακοσμούμε με τα φυλλαράκια του βασιλικού+μαιντανου  και σερβίρουμε τη σαλάτα κρύα.

ΣΑΛΑΤΑ ΜΠΡΟΚΟΛΟΥ ΜΕ ΒΑΛΣΑΜΙΚΟ ΞΥΔΙ(NTR)






ΥΛΙΚΑ 

1 μέτριο μπρόκολο
1 πράσινες πιπεριές
2 σκελίδες σκόρδο
2 κουτ. της σούπας βαλσαμικό ξύδι
ελαιόλαδο
1 κουτ. της σούπας σάλτσα σόγιας

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Χωρίζουμε το μπρόκολο σε μπουκετάκια και κόβουμε τις πιπεριές σε τετράγωνα μικρά κομμάτια. Ψιλοκόβουμε το σκόρδο.
Ζεσταίνουμε το λάδι σε μία κατσαρόλα και σοτάρουμε εκεί το μπρόκολο, τις πιπεριές και το σκόρδο.
Σε ένα μπολάκι αναμιγνύουμε τη σάλτσα σόγιας και το βαλσαμικό ξύδι και σβήνουμε τα λαχανικά με αυτό το μίγμα. Αφήνουμε τα λαχανικά να μαγειρευτούν για 2 έως 3 λεπτά ακόμη και αποσύρουμε από τη φωτιά.

 Σερβίρουμε τη σαλάτα ζεστή
Καλη Ορεξη.

ΣΑΛΑΤΑ ΝΙΣΟΥΑΖ (NTR)





Yλικά

2 μεγάλες πατάτες ξεφλουδισμένες
185 γρ. πράσινα βρασμένα φασολάκια κομμένα στη μέση
2 σφικτά αυγά κομμένα σε φέτες
2 κουτ. της σούπας κάπαρη
60 γρ. μαύρες ελιές
8 αντσούγιες
440 γρ. καπνιστού σολομού

Για τη σος

1 κουτ. της σούπας χυμό λεμόνι
1 κουτ. της σούπας μπαλσάμικο
1/2 κουτ. του γλυκού λιωμένο σκόρδο
1 κουτ. της σούπας φρεσκοκομμένος βασιλικός
125 ml ελαιόλαδο

Eκτέλεση

Bράζουμε τις πατάτες με αλατισμένο νερό μέχρι να μαλακώσουν.
Σε μια μεσαία κατσαρόλα βράζουμε νερό, προσθέτουμε τα φασόλια, ανακατεύοντας για λίγο. Tα στεγνώνουμε και τα βάζουμε σε κρύο νερό.
Bάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ τις πατάτες, τα φασόλια, τα αυγά, τις ελιές, την κάπαρη, τα φιλέτα αντσούγιας και το σολομό.
Aνακατεύουμε με το χυμό λεμονιού, σκόρδο, βασιλικό λάδι και το μπαλσάμικο
.
Καλη Ορεξη.

ΣΑΛΤΣΑ ΜΠΕΣΑΜΕΛ (NTR)










ΥΛΙΚΑ 

500 ml φρέσκο γάλα
60 γρ. βούτυρο
60 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
αλάτι

 πιπέρι 
 μοσχοκάρυδο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ


Ζεσταίνουμε το γάλα σε ένα κατσαρόλι.
Σε αλλη  κατσαρόλα  λιώνουμε το βούτυρο σε σιγανή φωτιά και προσθέτουμε το αλεύρι, χτυπώντας διαρκώς με το σύρμα για να μην σβωλιάσει το μίγμα. 

Αντί για σύρμα, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ξύλινη κουτάλα.
 Μαγειρεύουμε για 1 λεπτό.
Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και προσθέτουμε το μισό γάλα που έχουμε ζεστάνει, ανακατεύοντας συνεχώς.

 Ξαναβάζουμε την κατσαρόλα σε σιγανή φωτιά και ανακατεύουμε, μέχρι η σάλτσα αρχίσει να πήζει.
Προσθέτουμε σταδιακά το υπόλοιπο γάλα και, συνεχίζοντας το σιγανό βράσιμο, ανακτεύουμε διαρκώς, μέχρι η σάλτσα να αρχίσει να βραζει.

 Ριχνουμε  αλάτι, πιπέρι και μοσχοκάρυδο, χωρίς να σταματήσουμε το ανακάτεμα, μέχρι η σάλτσα να δέσει καλά αλλά όχι να πήξει .
Αν εμφανιστούν κομπακια, τα χτυπάμε γρήγορα με πηρούνι ή το σύρμα, μέχρι να διαλυθούν. Η σάλτσα μπεσαμέλ είναι έτοιμη.
Καλη Επιτυχια.

Tips: Σε όλη τη διάρκεια του μαγειρέματος, δεν σταματάμε ούτε μία στιγμή το ανακάτεμα με το σύρμα ή την ξύλινη κουτάλα. 

ΣΟΥΤΖΟΥΚΑΚΙΑ ΣΜΥΡΝΕΪΚΑ(NTR)









ΥΛΙΚΑ

500 γρ κιμά μοσχαρίσιο
150 γρ κιμά αρνίσιο
1 μέτριο κρμμύδι τριμμένο στον τρίφτη
3 σκελίδες σκόρδο, χτυπημένες σε γουδί μαζί με αλάτι
1 αυγό
2 φέτες μπαγιάτικο ψωμί μουλιασμένο σε νερό
2 κουταλιές σούπας ψιλοκομμένο μαϊντανό
αλάτι και λίγο άσπρο πιπέρι
1 κουταλάκι κοφτό κυμινο
1/2 φλιτζάνι τσαγιού ελαιόλαδο

ΓΙΑ ΤΗ ΣΑΛΤΣΑ

500 γρ συμπυκνωμένο χυμό ντομάτας
1 μεγάλο κρεμμύδι τριμένο στον τρίφτη
2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
2 κουταλιές σούπας μαϊντανό ψιλοκομμένο
1 κουταλιά σούπας βασιλικό ψιλοκομμένο
1 ξυλαράκι κανέλα
2 κόκκους μπαχάρι και 4 καρφάκια γαρύφαλλο
1 πρέζα ζάχαρη και αλατοπίπερο
2 ποτήρια νερό
1/2 φλιτζάνι τσαγιού ελαιόλαδο


ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Σε ένα μεγάλο μπολ ζυμώνουμε όλα τα υλικά για τα σουτζουκάκια και τοποθετούμε το μίγμα στο ψυγείο για 2 ώρες. Τότε, πλάθουμε τα σουτζουκάκια και τα αλευρώνουμε ελαφρά. Τα τηγανίζουμε σε καφτό λάδι και τα αφήνουμε να στραγγίξουν καλά σε απορροφητικό χαρτί, όσο ετοιμάζουμε τη σάλτσα.
Για τη σάλτσα.

 Τοποθετουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο στο 1 ποτήρι νερό μέχρι να μαλακώσουν.
 Όταν εξατμιστεί το νερό ρίχνουμε το λάδι και τσιγαρίζουμε ελαφρά. Προσθέτουμε τα αρωματικά χόρτα, το νερό, το συπμυκνωμένο χυμό ντομάτας και τα μπαχαρικά. Οταν η σάλτσα πάρει βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά και ρίχνουμε μέσα προσεκτικά τα σουτζουκάκια φροντίζοντας να τα καλύπτει η ντομάτα. Αφήνουμε να πάρουν μια βράση μέχρι να πήξει η σάλτσα. Σερβίρουμε τα σουτζουκάκια κατά προτίμηση με πουρέ,ρύζι αλλά και  τηγανητές πατάτες.
Καλη Ορεξη.





Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου 2012

Κοτοπουλο με Κονιακ(NTR)








Υλικά

1 Κοτόπουλο (1 1/2  κιλό περίπου)
2 σκελίδες σκόρδο
2 μέτρια κρεμμύδια
400 γρ. ντομάτες ξεφλουδισμένες
1 κουταλιά σούπας μαϊντανό ψιλοκομμένο
50γρ. βούτυρο
2 μικρά ποτηράκια κονιάκ
2  γαρύφαλλο
αλάτι  πιπέρι
βασιλικό
μία πρέζα σαφράν σε σκόνη



Εκτέλεση

Κόβετε το κοτόπουλο σε 4 μερίδες, το βάζετε σε ένα βαθύ τηγάνι με καπάκι μαζί με το σκόρδο, το κρεμμύδι (ψιλοκομμένα) και ένα φλιτζανάκι νερό.

 Σκεπάζετε και το αφήνετε να σιγοβράσει για περίπου μισή ώρα.
 Βγάζετε το καπάκι, προσθέτετε τις ντομάτες ψιλοκομμένες, μαϊντανό, αλάτι, λίγο πιπέρι, βασιλικό, το γαρύφαλλο και το βούτυρο.
 Αφήνετε να βράσουν για άλλη μισή ώρα. Δεκαπέντε λεπτά πριν απομακρύνετε το τηγάνι από τη φωτιά, προσθέτετε το κονιάκ και το σαφράν, και σκεπάζετε μέχρι το κοτόπουλο να γίνει τρυφερό. 
Σερβίρετε σε πιατέλα καλυμμένο με τη σάλτσα του. 
Συνοδεύει ιδανικά χυλοπίτες χωριάτικες ή λαζάνια με αυγά και γάλα.
Καλη Ορεξη.

ΕΥΚΟΛΗ ΠΙΤΑ (NTR)








Υλικά για τη ζύμη

1 ποτήρι χλιαρό νερό
2 κουταλιές ξύδι
1 κουταλιά κοφτή ζάχαρη (δίνει ωραίο χρώμα στη ζύμη)
1/2 κουταλιά αλάτι 

Λαδακι
Αλεύρι όσο πάρει (κοσκινισμένο)


Υλικα για τη Γεμιση


Σε αυτη την πιτα τοποθετουμε οτι υπαρχει στο ψυγειο μας,(κοτοπουλο,κρεας,κιμας,τυρι κιτρινο ,φετα ντοματα(σε ροδελες) ,κρεμμυδακι τριμμενο ,λιγο αλατακι και πιπερι)


2 κουτ.σ.λαδι


Εκτελεση.


Σε μια λεκανι ριχνουμε ολα τα υλικα (ζυμης)και ετοιμαζουμε τη ζυμη.
Κοβουμε σε δυο στρογγυλα κομματια και τοποθετουμε σε ζεστο μερος για μιση ωρα να ξεκουρασθει η ζυμη μας.
Οταν ειναι ετοιμη η ζυμη μας απλωνουμε με τον (πλαστη) δυο φυλλα ,ενα για το κατω μερος του ταψιου και ενα για επανω .
Με λιγο λαδι αλειφουμε το ταψι μας και τοποθετουμε το κατω φυλλο.
Σ ενα μπολ κοβουμε σε κυβακια τα υλικα της (γεμισης) ανακατευουμε και τοποθετουμε εσωτερικα στο ταψι.Ριχνουμε 2 κουτ.σουπας λαδι.
Τελος τοποθετουμε το επανω φυλλο κλεινουμε γυρω -γυρω περιμετρικα στο ταψι μας,χαραζουμε ελαφρα ραντιζουμε με ελαχιστο νερακι και τοποθετουμε σε προθερμασμενο φουρνο .
Ψηνουμε στους 220 βαθμους πανω-κατω  εως οτου ροδισει  η πιτα μας.
Καλη σας Ορεξη.  

Χταπόδι με παντζάρια αρωματισμένα με ρίγανη & ξύδι(NTR)










Υλικά

1 κιλό χταπόδι
1 ποτήρι λευκό κρασί
Λίγο μπούκοβο
Κόκκους πιπέρι
2 φύλλα δάφνης
100 γρ λαδι
20ml ξυδι
40ml ξύδι μπαλσάμικο
300γρ. παντζάρια βρασμένα, καθαρισμένα και κομμένα σε κύβους
φρέσκια ρίγανη
1 σκελίδα σκόρδο

Εκτέλεση


Καθαρίζουμε το χταπόδι.

 Κόβουμε και ξεχωρίζουμε τα πλοκάμια και την κουκούλα. 
Σε μία κατσαρόλα σωτάρουμε τα πλοκάμια με το ελαιόλαδο και σβήνουμε με το ξύδι . Σκεπάζουμε μέχρι να βγάλει τα υγρά του.
 Προσθέτουμε το λευκό κρασί, τα μπαχαρικά και το μπαλσάμικο.
 Σκεπάζουμε και αφήνουμε να σιγοβράσει.
 Βράζουμε τα παντζάρια, τα κόβουμε σε κύβους και προσθέτουμε ψιλοκομένη τη σκελίδα σκόρδου τη ρίγανη και το υπόλοιπο μπαλσάμικο.
 Για το σερβίρισμα τοποθετούμε μία στρώση από παντζάρια και από πάνω το χταπόδι κομμένο σε φέτες και τη σάλτσα.
Καλη Επιτυχια.

Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου 2012

ΓΙΓΑΝΤΕΣ ΜΕ ΛΑΧΑΝΙΚΑ ΣΤΟ ΦΟΥΡΝΟ(NTR)









Υλικά

200γρ. γιγαντες(φασολια)
1 μελιτζάνα μικρή
2 κολοκυθάκια
3 κρεμμύδια μέτρια ξερά
1 πιπεριά κόκκινη μεγάλη
1 ματσάκι μαϊντανό
2 μέτρια καρότα
1 ματσάκι σέλινο
1 κουτί ντοματάκια ολόκληρα
100ml λαδι
Αλατι και πιπέρι



Εκτέλεση

Τοποθετουμε σε μια λεκανι με νερο τους γίγαντες  απο το βραδυ  και στη συνέχεια τους στραγγίζουμε και τους βράζουμε σε κρύο νερό σε χαμηλή φωτιά.

 Κατά διαστήματα( ξαφρίζουμε) και προσθέτουμε ένα κρεμμύδι για να βράσει μαζί.
 Πριν τελειώσει το βράσιμό τους τα σουρώνουμε και κρατάμε το νερό. 
Καθαρίζουμε και πλένουμε τα λαχανικά. 
Ψιλοκόβουμε τη μελιτζάνα, το κολοκυθάκι, την πιπεριά, το μαϊντανό, τα καρότα, το σέλινο, το δυόσμο και τρίβουμε τα υπόλοιπα κρεμμύδια.
Σε ένα τηγάνι σωτάρουμε όλα τα λαχανικά με το ελαιόλαδο και προσθέτουμε τους γίγαντες για ένα γρήγορο σωτάρισμα. 

Αδειάζουμε τα λαχανικά σε ένα ταψί και προσθέτουμε ένα ποτήρι νερό από τα βρασμένα φασόλια.
 Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180ο C για 45 λεπτά  περίπου. 
Καλη Ορεξη...