***....Γευσου....Γευσεις....***



Σάββατο, 31 Μαρτίου 2012

Ψωμί Σπιτικό της Γιαγιας(NTR)




Μια γρήγορη και εύκολη συνταγή για την παρασκευή σπιτικού ψωμιού συνταγη της γιαγιας μου..


ΥΛΙΚΑ

 3 κούπες Αλεύρι
 2 κουταλακι  σουπας Ελαιόλαδο
 1 κουταλακι  κοφτο  Αλάτι
 1 1/2 κούπα χλιαρό νερό
  Ενα φακελάκι Μαγια

 Σουσαμι 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

 Διαλύουμε τη μαγιά στο χλιαρό νερό ανακατεύοντας.
 Σε βαθύ σκεύος με εφαρμοστό καπάκι βάζουμε 1,5 κούπα αλεύρι, το νερό με τη μαγιά, το λάδι και το αλάτι.
 Ανακατεύουμε μέχρι να έχουμε ένα ομοιογενές μίγμα, σκεπάζουμε το σκεύος και το τοποθετούμε σε ζεστό μέρος.
 Μετά από 30 λεπτά προσθέτουμε το υπόλοιπο αλεύρι και ζυμώνουμε με τα χέρια.
 Ζυμώνουμε προσθέτοντας και άλλο αλεύρι αν χρειαστεί μέχρι να γίνει η ζύμη ελαστική και να μην κολλάει στα χέρια.
Χωρίζουμε την ζύμη σε δύο φραντζόλες και τις τοποθετούμε σε λαδωμένο ταψί το οποίο το αφήνουμε στον φούρνο της κουζίνας για 15 λεπτά χωρίς όμως να τον ανάψουμε.

Πασπαλιζουμε με λαδι και ριχνουμε  σουσαμι.
 Ανάβουμε τον φούρνο στους 220 βαθμούς και ψήνουμε τα ψωμιά μας στην μεσαία σχάρα του φούρνου για 30 λεπτά ή μέχρι να αποκτήσουν ανοιχτό καφέ χρώμα.

Καλη Ορεξη.

Τετάρτη, 28 Μαρτίου 2012

ΚΑΣΕΡΟΠΙΤΑ(NTR)






Υλικά

½ κιλο Κασέρι.
Γραβιέρα, ½ κιλ., όχι αλμυρή
Γάλα, 1 ποτήρι
Βούτυρο, 1 πακέτο
4  Αυγα
Φύλλο κουρού, 1 πακέτο 


Εκτελεση



Χρησιμοποιούμε ταψί παραλληλόγραμμο το οποίο και βουτυρώνουμε.
 Στρώνουμε το ένα φύλλο κούρου και επάνω του τοποθετούμε τα τριμμένα τυριά αφού τα ανακατέψουμε.
 Μετά στρώνουμε πάνω από τα τυριά το δεύτερο φύλλο κούρου.
 Κόβουμε σε κομμάτια τετράγωνα την κασερόπιτα(αν θελουμε), έπειτα την περιχύνουμε με τα υγρά, δηλαδή το γάλα, το λιωμένο βούτυρο και τα αυγά αφού τα χτυπήσουμε, και γέρνουμε το ταψί δεξιά - αριστερά, ώστε τα υγρά να πάνε παντού. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για 40΄λεπτά στους 200 βαθμούς.
 Η κασερόπιτα σερβίρετε  ζεστη.
Καλη Ορεξη.



ΡΥΖΟΠΙΤΑ (NTR)




Υλικά

                           6  Αυγα
                           2 φλιτζάνια του τσαγιού, κοφτά Ρύζι
                           6 φλιτζάνια του τσαγιού Γάλα
                            2 φλιτζάνια του τσαγιού Νερό
                           1 φλιτζάνι  του τσαγιού Φέτα
                           Ζάχαρη άσπρη, προαιρετικά
                           Βούτυρο
                           Αλατι


                     
 Εκτέλεση


Βράζουμε το γάλα με το νερό και προσθέτουμε το ρύζι να πάρει δύο βράσεις. Κατόπιν το αποσύρουμε από τη φωτιά.
 Χτυπάμε τα αυγά και προσθέτοντας λίγο λίγο μέχρι να τελειώσει το ρύζι, προσέχουμε να μην «κόψει» το αυγό. 
Στη συνέχεια προσθέτουμε το τυρί, το βούτυρο, τη ζάχαρη και το αλάτι και ανακατεύουμε κάθε τόσο για να μην πιάσει κρούστα το μείγμα.
 Αλείφουμε το ταψί με λάδι ή βούτυρο, το πασπαλίζουμε με τυρί και ρίχνουμε από πάνω το μείγμα. 
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο περίπου μία ώρα. 
Πασπαλίζουμε με κανέλα.
Καλη Ορεξη.

ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΣΟΥΠΕΣ+ΖΩΜΟΥΣ ΤΗΣ ΓΙΑΓΙΑΣ .....(NTR)





Οι Σουπες γινονται Βελουτε ως εξης


Οι βελουτέ σούπες γίνονται συνήθως με τρεις τρόπους: είτε προσθέτοντας φρέσκο βούτυρο, είτε δένοντας τον ζωμό με αλεύρι ή κορνφλάουρ, είτε προσθέτοντας κρέμα γάλακτος για λευκές βελουτέ.
Αν δεν θέλετε να επιβαρύνετε το πιάτο σας με τις έξτρα θερμίδες του βουτύρου, του αλευριού ή της κρέμας γάλακτος, μπορείτε να φτιάξετε νοστιμότατες και ελαφριές βελουτέ κάνοντας το εξής:
Σε βαθύ τηγάνι, βάλτε λίγο ελαιόλαδο και σωτάρετε ένα ψιλοκομμένο κρεμμύδι. Προσθέστε διάφορα λαχανικά ψιλοκομμένα και καλύψτε το τηγάνι με καπάκι αφήνοντάς τα να βράσουν στο ζουμί τους και να μαλακώσουν. Στη συνέχεια λιώστε τα σωταρισμένα υλικά στο μπλέντερ, προσθέστε τα σε οποιονδήποτε ζωμό και σιγοβράστε τον μέχρι να γίνει μια πηχτή βελουτέ σούπα.


Τα πρόχειρα οικογενειακά γεύματα συνήθως περιέχουν ένα πιάτο, ενώ στα πιο επίσημα δείπνα, καλείστε σαν καλή οικοδέσποινα να παρουσιάσετε πρώτο και κυρίως πιάτο. Στην περίπτωση του πρόχειρου γεύματος, μια σούπα φτιαγμένη από θρεπτικά συστατικά θα δώσει στα παιδιά αλλά και σε εσάς όλες τις απαραίτητες ουσίες για μια ισορροπημένη διατροφή. Την περίπτωση των επίσημων γευμάτων και πάλι η σούπα έρχεται να σας λύσει τα χέρια, προσφέροντάς την σαν πρώτο πιάτο, αφού είναι ένα ελαφρύ πιάτο που προετοιμάζει την γεύση των συνδαιτυμόνων για το επόμενο πιάτο.
Τα άριστης ποιότητας υλικά, που είναι στην εποχή τους μπορούν να αποτελέσουν τη βάση για μια νοστιμότατη σούπα. Ακόμα όμως και η λύση των καταψυγμένων λαχανικών μπορεί να αποτελέσει μια λύση αν έχετε ξεμείνει από φρέσκα.

Το κλειδί για μια πεντανόστιμη σούπα είναι ο ζωμός
.
 Αυτό είναι κάτι που ίσως χρειαστεί αρκετό χρόνο όμως το βράσιμο του κρέατος μπορεί να γίνει σε προηγούμενο χρόνο και να καταψυχθεί ώστε να το έχετε έτοιμο όποτε οι περιστάσεις απαιτούν μια νόστιμη σούπα.
Επιπλέον η σούπα αποτελεί ένα εξαιρετικά οικονομικό πιάτο αφού για την παρασκευή του δεν χρειάζεται να έχετε αγοράσει το ακριβότερο κρέας. Κομμάτια με κόκκαλο, φτερούγες κοτόπουλου ή ένα κοκκινόψαρο στην πραγματικότητα είναι καλύτερα από άπαχα κρέατα και ψάρια όταν μιλάμε για σούπες.





Προετοιμάστε γευστικούς ζωμούς

Ζωμός κότας.
Βάλτε σε μια κατσαρόλα, στήθη, φτερούγες και κόκκαλα κοτόπουλου, 2 κρεμμύδια, 2 καρότα σε φέτες, σέλινο με τα φύλλα του, κολοκυθάκια ή άλλα λαχανικά εποχής και βράστε τα σε χαμηλή φωτιά.
Σουρώστε τον ζωμό και κρατήστε τον, αφού κρυώσει, στην κατάψυξη.
Όταν έρθει η ώρα για μια γευστική κοτόσουπα απλά προσθέστε του ρύζι ή κάποιο μικρό ζυμαρικό και αυγοκόψτε.

Ζωμός κρέατος.
 Ζητήστε από τον χασάπη να σας δώσει 2-3 κομμάτια με κόκκαλο από μοσχάρι, χοιρινό και αρνί ή κατσίκι.
Βάλτε σε προθερμασμένο φούρνο, 2 κουταλιές βούτυρο και τα κομμάτια κρέατος και ψήστε τα για 10 λεπτά γυρίζοντας τα κομμάτια τακτικά. Στη συνέχεια μεταφέρετε το κρέας σε κατσαρόλα, προσθέστε κρεμμύδια, καρότα, σέλινο και διάφορα άλλα λαχανικά και βράστε το σε σιγανή φωτιά.
Αφού το κρέας σκουρύνει, μπορείτε είτε να σουρώσετε το ζωμό και να τον καταψύξετε ή να λιώσετε τα λαχανικά στο μπλέντερ φτιάχνοντας μια θρεπτική βελουτέ σούπα.



 
Ζωμός λαχανικών
.
 Βάλτε σε κατσαρόλα διάφορα λαχανικά εποχής, καλύψτε τα με νερό και βράστε τα μέχρι ο όγκος του νερού να μειωθεί περίπου κατά 1/3. Και εδώ μπορείτε να σουρώσετε το ζωμό και να τον κρατήσετε για να τον προσθέσετε σε άλλα φαγητά ή να λιώσετε τα λαχανικά και να σερβίρετε αμέσως



Τρίτη, 27 Μαρτίου 2012

Λουκουμαδες με Τυρι ~5~(NTR)




Υλικά


1/2 κιλό λευκό αλεύρι
1 φακελάκι μαγιά σε σκόνη
1 αυγό
1 ποτήρι του κρασιού χλιαρό νερό
1/2 κιλό τυρί φέτα λιωμένη με πιρούνι
1 κουταλάκι του γλυκού πιπέρι
1 κουταλάκι του γλυκού δυόσμο
Τριμμένη μυζήθρα, λιγο μελι.

Εκτέλεση

Διαλύουμε τη μαγιά στο χλιαρό νερό.
Σε ένα βαθύ μπολ χτυπάμε το αβγό. Προσθέτουμε το νερό με τη μαγιά και λίγο λίγο το αλεύρι, μέχρι να γίνει μία αρκετά σφικτή ζύμη, την οποία σκεπάζουμε και αφήνουμε μία ώρα σε ζεστό μέρος να φουσκώσει.
Αναμειγνύουμε καλά το τυρί, το πιπέρι και το δυόσμο με τη ζύμη. Με ένα κουταλάκι του γλυκού (που το βρέχουμε συχνά σε νερό) ρίχνουμε κουταλιά κουταλιά τους λουκουμάδες σε καυτό λάδι, γυρίζοντάς τους αρκετές φορές μέχρι να ροδίσουν. Τους αφήνουμε λίγο σε απορροφητικό χαρτί και στη συνέχεια τους σερβίρουμε ζεστούς και πασπαλισμένους με την τριμμένη μυζήθρα(αν θελουμε) και μελι.

Καλη Επιτυχια.
 

Νηστισιμο κέικ (NTR)




Υλικά

1 νεροπότηρο καλαμποκέλαιο η ηλιελαιο.
1 νεροπότηρο χυμό φρέσκου πορτοκαλιού
1 νεροπότηρο ζάχαρη
1 ποτηράκι του καφέ κονιάκ
2 κουταλιές του γλυκού μπέικιν πάουντερ
Ξύσμα 1 λεμονιού
500γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
Λίγα ψιλοκομμένα  καρυδια η αμυγδαλα

αχνη ζαχαρη

Εκτέλεση

Χτυπάμε σιγά σιγά στο μίξερ όλα τα υλικά και τοποθετούμε το μείγμα σε λαδωμένο ταψί. Ψήνουμε για περίπου 1 ώρα στους 180 βαθμούς. 
Πασπαλιζουμε με αχνη ζαχαρη.
Καλή  όρεξη!

Πέμπτη, 22 Μαρτίου 2012

ΣΟΥΠΑ ΧΟΙΡΙΝΟ ΜΕ ΛΑΧΑΝΚΑ (NTR)



Υλικά


Χοιρινό, 1/2 κιλ., με λίγο λίπος
1 Ντομάτα
2 Πατάτες
2 Κολοκύθια
2 Καρότα
1 Λεμόνι
Κρεμμύδι ξηρό
Σέλινο
Μαϊντανός
2 Πιπεριες (καυτερες)
Αλάτι
Πιπέρι
Ρίγανη, προαιρετικό
Ελαιόλαδο
Κρασί λευκό


 Εκτέλεση


Κόβουμε σε μικρά κομμάτια το κρέας, και το αφήνουμε να βράσει σε νερό που να το σκεπάζει με λίγο αλάτι μέχρι να είναι σχεδόν έτοιμο. Σε μία άλλη κατσαρόλα βάζουμε τις πατάτες και την ντομάτα κομμένες σε μικρούς κύβους και τα κολοκύθια με τα καρότα κομμένα σε ροδέλες.
Επίσης, προσθέτουμε λίγο κρεμμύδι, σέλινο και μαϊντανό, 2 καυτερές πιπερίτσες κομμένες σε μικρά κομμάτια χωρίς τους σπόρους, λίγη ρίγανη (προαιρετικά), αλατοπίπερο, λίγο λάδι, λιγο κρασί και νερό που να σκεπάζει τα υλικά. Μόλις πάρει το φαγητό μία βράση, ρίχνουμε μέσα και το κομμάτια από το χοιρινό κρέας και λίγο από το ζωμό του. Σε 20 λεπτά περίπου, το φαγητό είναι έτοιμο. Ρίχνουμε το χυμό ενός λεμονιού, ανακατεύουμε και σερβίρουμε
.

Καλη Ορεξη.

Σούπα με αρνάκι, ρεβίθια και φακές(NTR)


ΥΛΙΚΑ


2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
2 κοτσάνια σέλερι  κομμένα σε ροδέλες
2 μικρά καρότα ξεφλουδισμένα και κομμένα σε ροδέλες
3 σκελίδες σκόρδο, ολόκληρα μεν πατημένα και πολτοποιημένα δε με κάτι βαρύ
1 κουταλιά της σούπας σπόρους κύμινου
3 κουταλιές της σούπας εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο
½ κιλό αρνάκι, ψαχνό, κομμένο σε κύβους
2 κουταλάκια του γλυκού κουρκούμη σε σκόνη (μπαχαρικό)
2 κουταλάκια του γλυκού γλυκιά πάπρικα
2 κουταλάκια του γλυκού κανέλα σε σκόνη
2 κουταλάκια του γλυκού ζάχαρη
2 φύλλα δάφνης
2 κουταλιές της σούπας ντοματοπελτέ
1 λίτρο ζωμό αρνιού ή κοτόπουλου
400γρ. ρεβίθια βρασμένα και στραγγισμένα
400γρ. φρέσκια ντομάτα κομμένη σε κύβους ή την αντίστοιχη ποσότητα κονκασέ
100γρ. φακές καφέ (κλασσικές) ή πράσινες
λίγο μαϊντανό ψιλοκομμένο
λίγο φρέσκο κόλιανδρο ψιλοκομμένο
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
1 λεμόνι κομμένο στα τέσσερα για γαρνίρισμα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Σε μια βαθιά κατσαρόλα βάλτε το ελαιόλαδο, τα κρεμμύδια, το σέλερυ και τα καρότα και σοτάρετέ τα μέχρι τα κρεμμύδια να αρχίσουν να αποκτούν χρώμα. Προσθέστε το σκόρδο, τους σπόρους κύμινου και το αρνάκι. Μαγειρέψτε για λίγο μέχρι το αρνάκι να γίνει ελαφρώς καφέ. Προσθέστε όλα τα υπόλοιπα μπαχαρικά, τη ζάχαρη, τα φύλλα δάφνης και τον ντοματοπελτέ και ανακατέψτε καλά. Προσθέστε και το ζωμό και φέρτε τη σούπα σε βρασμό. Χαμηλώστε τη θερμοκρασία, σκεπάστε την κατσαρόλα με καπάκι και σιγοβράστε για 1 ώρα περίπου ή έως ότου μαλακώσει το κρέας.

Στη συνέχεια προσθέστε τις ντομάτες, τα ρεβίθια και τις φακές και συνεχίστε το σιγοβράσιμο για άλλα 30 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν οι φακές και να πήξει η σούπα. Αν χρειαστεί κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος προσθέστε λίγο νερό, γιατί οι φακές θα απορροφήσουν το περισσότερο. Τέλος αλατοπιπερώστε και προσθέστε σχεδόν όλο το μαϊντανό και το κόλιανδρο.

Σερβίρετε τη σούπα ζεστή, γαρνίροντάς την με τον μαϊντανό και το κόλιανδρο που περίσσεψε και συνοδέψτε την με τις φέτες λεμόνι που θα στύψετε από πάνω την τελευταία στιγμή καθώς και πολύ ψωμί για να βουτήξετε!!!

Καλη Ορεξη.

Κυριακή, 18 Μαρτίου 2012

ΤΣΟΥΚΝΙΔΟΠΙΤΑ (NTR)







Υλικά

                          1 κιλο  Τσουκνίδες
                           2-3 Κρεμμύδια  ξηρα,  ψιλοκομμένα
                           1 ματσάκι Μάραθο  ψιλοκομμένο
                           1 Αυγο
                           Ελαιόλαδο
                           Αλάτι
                           Πιπέρι
                           Φύλλο χωριάτικο, χοντρό
                          

 Εκτέλεση

Τσιγαρίζουμε τα κρεμμύδια στο ελαιόλαδο, προσθέτουμε τις τσουκνίδες το αλατοπίπερο και τελευταίο το μάραθο. 
Αν το μείγμα έχει πολλά υγρά, προσθέτουμε λίγο σιμιγδαλι η τριμμενη φρυγανια. 
Στρώνουμε τον πάτο ενός καλά λαδωμένου ταψιού με ένα χωριάτικο φύλλο. Απλώνουμε το μείγμα των χόρτων και σκεπάζουμε με ένα δεύτερο φύλλο. Ενώνουμε τις άκρες των φύλλων και αλείφουμε με χτυπημένο αυγό. 
Ψήνουμε σε μέτριο φούρνο για 50–60 λεπτά.
Κακη Ορεξη.

ΚΑΦΕΣ....(NTR)



Ο καφές, ο βασιλιάς όλων των ροφημάτων

έχει μπει για τα καλά στη ζωή μας

συνοδεύει πολλές από τις δραστηριότητές μας

κοινωνικές και μη... 





Πρωινό καφεδάκι...
Απαραίτητο ρόφημα για να ξεκινήσει η μέρα μας.
Μία προσωπική απόλαυση!
Λίγοι είναι οι τυχεροί αυτής της ζωής
που μπορούν να το απολαύσουν με την ησυχία τους
φυλλομετρώντας την εφημερίδα τους,
πολύ δε περισσότερο με τη συνοδεία
κάποιου πρωινού εδέσματος,
κουλουράκια, μπισκοτάκια, κέικ...
Ο πρωινός καφές ποτέ δεν μένει ένας.
Είτε γιατί δεν έχουμε πολύ δουλειά
και το ρίχνουμε στους καφέδες για να περάσει η μέρα,
είτε για τον ακριβώς αντίθετο λόγο.
Το αποτέλεσμα πάντως είναι το ίδιο.
Μέχρι το μεσημέρι ο αριθμός των καφέδων
μπορεί να φτάσει άνετα τους πέντε!
Έχουμε όμως και την επιλογή του είδους.
Ξεκίνημα της μέρας με ένα διπλό τούρκικο,
στη συνέχεια ένα γαλλικό,
μετά ένα φραπεδάκι, ή φρέντο, ή νες…
Και η μέρα μπορεί να συνεχιστεί στο ίδιο μοτίβο.
Θα πάμε επίσκεψη ή μια βόλτα στα μαγαζιά;
θα συναντήσουμε μια φίλη ή ένα φίλο;
Η καθιερωμένη πλέον φράση είναι
"τι λες για ένα καφεδάκι";
Και ας έχουμε την εναλλακτική λύση
του τσαγιού ή της σοκολάτας.
Οι περισσότεροι από μας θα επιλέξουμε τον καφέ.
Ίσως γιατί τελικά είναι συνυφασμένος
με την κοινωνική πλευρά των ανθρώπινων σχέσεων.
Με την ευκαιρία μιας πρόσκλησης για καφέ
θα περάσουμε αρκετές ώρες συζήτησης με ένα φίλο.


Ο καφές υπήρξε το κυριότερο τρατάρισμα
στις απογευματινές επισκέψεις της παλιάς Αθήνας
με τη συνοδεία πάντα του γλυκού του κουταλιού.
Και αν το σκεφτούμε καλύτερα, συνεχίζει να είναι.
Χωρίς ίσως τη συνοδεία του συγκεκριμένου γλυκού.
Στις δύσκολες στιγμές πάλι ο καφές,
πικρός αυτή τη φορά
για το κλείσιμο μιας πένθιμης τελετής...





Έτσι απλά λοιπόν ο καφές είναι μέσα στη ζωή μας! 
Ο δικος μου ο καφες  ειναι ο <<fredoccino>> {δειτε τη συνταγη}.






ΤΣΑΙ.....(NTR)






Το τσάϊ, είτε θερμαντικό, είτε δροσιστικό,

τονωτικό, είτε ακόμα και θεραπευτικό,

μεταφέρει συμβολισμούς μιας μακρυνής κουλτούρας

για να γίνει το αγαπημένο ρόφημα

εκατομμυρίων ανθρώπων σε όλο τον πλανήτη...

"ΘΑ ΘΕΛΑΤΕ ΛΙΓΟ ΓΑΛΑ ΣΤΟ ΝΕΡΟ ΣΑΣ;"



Η γνωστή ατάκα, 

από το περίφημο τεύχος του Αστερίξ "Ο Αστερίξ και οι Βρετανοί",
όπου προβάλλεται η γνωστότερη συνήθεια των Βρετανών το τσάι ,
με τρόπο γλαφυρό και κωμικό ταυτόχρονα….
Και να ήταν μόνο οι Βρετανοί που έχουν αυτή τη γλυκιά "ιδιοτροπία"!

ΗΤΑΝ ΚΑΠΟΤΕ ΕΝΑ ΒΟΤΑΝΟ...

Οι απαρχές της χρήσης του τσαγιού ως ροφήματος παραμένουν άγνωστες.
Σύμφωνα με έναν κινεζικό μύθο, το ρόφημα του τσαγιού είναι γνωστό
στην Κίνα από την εποχή της βασιλείας του μυθικού αυτοκράτορα Σεν Νουνγκ, γύρω στο 2737 π.Χ.
Η πρώτη αναφορά, ωστόσο, την οποία οι ερευνητές θεωρούν έγκυρη,
βρίσκεται στο Ερ Για, ένα αρχαίο κινεζικό λεξικό που χρονολογείται από το 350 π.Χ.
Πιστεύεται ότι η καλλιέργειά του άρχισε στην κινεζική επαρχία Σετσουάν και βαθμιαία επεκτάθηκε.


Κατά την τελευταία δεκαετία του 6ου αιώνα μ.Χ. η καλλιέργεια του τσαγιού πέρασε στην Ιαπωνία.
Αρχικά ήταν το ποτό τον βουδιστών μοναχών Ζεν,
στη συνέχεια όμως και κυρίως κατά το 13ο αιώνα, η χρήση του επεκτάθηκε και έγινε πολύ δημοφιλές.
Το 1684 η ιαπωνική ποικιλία τσαγιού πέρασε στην Ιάβα.
Το τσάι αναφέρεται για πρώτη φορά στην ευρωπαϊκή βιβλιογραφία το 1559 ως τσάι της Κίνας. Πάντως από το 1600 έως το 1858 η Αγγλική Εταιρεία Ανατολικών Ινδιών
δημιούργησε το μεγαλύτερο μονοπώλιο τσαγιού και έπαιξε σπουδαίο ρόλο στην εκλαΐκευση του αφεψήματος.
Η χρήση του τσαγιού ως απογευματινού ροφήματος και ως εθίμου εδραιώθηκε στην Ολλανδία
από τα μέσα του 17ου αιώνα και από εκεί πέρασε στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού.
Στην Αγγλία η παράδοση του απογευματινού τσαγιού με τη συνοδεία γλυκών,
και όχι μόνο, εδεσμάτων άρχισε γύρω στο 1840 από τη Δούκισσα του Μπέντφορντ.


Οι διάφοροι τύποι τσαγιού ταξινομούνται ανάλογα με τη χώρα προέλευσής του
αλλά και σύμφωνα με τη διαδικασία επεξεργασίας του.
Έτσι έχουμε το τσάι της Κίνας ή της Κεϋλάνης αλλά και το πράσινο ή το μαύρο τσάι ή τέλος το τσάι ουλόνγκ. 






Το τσάι εντάσσεται στην κοινωνική ζωή λαών,
όπως οι Ιάπωνες και οι Κινέζοι, και μάλιστα με ισχυρούς συμβολισμούς.
Έχει γίνει μέρος της ζωής τους και της κουλτούρας τους.
Στην Ευρώπη πέρασε και αγαπήθηκε όσο κανένα άλλο ρόφημα
. Συνδυάστηκε με την απογευματινή ανάπαυλα και ιδιαίτερα στην Αγγλία το έχουν αναγάγει σε τέχνη.
Η ώρα του απογευματινού τσαγιού είναι πραγματικά ιερή.
Αχνιστό τσάι σε διάφορες γεύσεις, αλλά κυρίως μαύρο τσάι
με γάλα ή λεμόνι πάντα με τη συνοδεία κέικ, κουλουριών και ένα σωρό άλλων γλυκισμάτων.


Μια πραγματική απόλαυση για τη γεύση αλλά και την όραση.
Το τσάι αγαπήθηκε πολύ και από τους κατοίκους της Ρωσίας,
που εκτίμησαν τις θερμαντικές του ιδιότητες,
με αποτέλεσμα να γίνει αναπόσπαστο μέρος της ζωής τους. 


Στην Ελλάδα δεν υπάρχει συγκεκριμένη ώρα για το σερβίρισμα του τσαγιού.
Πολλοί το προτιμούν ως πρωινό ρόφημα αντί του καφέ,
άλλοι πάλι ως τονωτικό σε διαφορετικές στιγμές της ημέρας και ιδιαίτερα το χειμώνα.
Βέβαια πρέπει να πούμε πως η ελληνική φύση
μας χάρισε το τσάι του βουνού που μπορεί να είναι το ίδιο τονωτικό με το μαύρο τσάι,
αλλά η ιδιομορφία της γεύσης του το έχει κάνει πάρα πολύ αγαπητό στο λαό μας.







Πέννες με μουστάρδα στο φουρνο (NTR)





Υλικά

  • 250 γραμμάρια πέννες
  • 1 μικρό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 1 πράσινη πιπεριά ψιλοκομμένη
  • 1 σφηνάκι λευκό κρασί
  • 4 φέτες καπνιστή πανσέτα ψητή
  • 70 γραμμάρια ( 2 φέτες χοντροκομμένες ) ζαμπόν  καπνιστό με πιπέρι
  • 50 γραμμάρια φιλέτο καπνιστό γαλοπούλας
  • 60 γραμμάρια κρέμα τυριού
  • 1 κουταλιά μουστάρδα 
  • Αλάτι
  • Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • Λίγο ψιλοκομμένο μαϊντανό
  • Κρεμα Γαλακτος.

Εκτέλεση

Σε μια κατσαρόλα με βραστό νερό (αλατισμένο με μια κουταλιά χοντρό αλάτι) βράζετε τα ζυμαρικά για περίπου 10-12  λεπτά.
Τα σουρώνετε και τα περιχύνετε με κρύο νερό και τα αφήνετε στην άκρη.
Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι σοτάρετε με λίγο ελαιόλαδο το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και προσθέτετε τις πιπεριές και την πανσέτα κομμένη σε μικρά κομμάτια.
Σοτάρετε σε δυνατή φωτιά και ανακατεύετε μέχρι τα υλικά να μαραθούν.
Στην συνέχεια προσθέτετε τα υπόλοιπα αλλαντικά τα οποία τα έχετε κόψει σε μικρά κομμάτια και ανακατεύετε καλά.
Σβήνετε με το κρασί και προσθέτετε την κρέμα τυριού και την μουστάρδα και χαμηλώνετε την φωτιά.
    Αφού έχετε ανακατέψει προσθέτετε τα ζυμαρικά και τα 
    αφήνετε για ένα λεπτό μέχρι να ζεσταθούν.


Τοποθετουμε σ ενα πιρεξ ριχνουμε την     κρεμα γαλακτος και ψηνουμε εως ροδισει.
Καλη Ορεξη...
    

Πέμπτη, 15 Μαρτίου 2012

Τάρτα φράουλα ΤΗΣ ΓΙΑΓΙΑΣ ~5~ (NTR)




Υλικά

Ψημένη ΖΥΜΗ ΠΑΣΤΑ ΦΛΩΡΑ {όπως θα βρειτε τη συνταγη(Παστα Φλωρα-~3~(NTR) }
1 φλιτζανι ΜΠΡΑΝΤΥ
1 φλιτζανι κρέμα ΣΑΝΤΙΓΙ
1 φλιτζάνι ψιλοκομμένες ΦΡΑΟΥΛΕΣ
2 φλιτζάνια ΚΡΕΜΑ ΖΑΧΑΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗΣ



Κατασκευη

1.Ανακατεύετε σε μπολ με το σύρμα την κρέμα ζαχαροπλαστικής, να αφρατέψει. 
2. Προσθέτετε τη σαντιγπ, τις φράουλες και το μπράντυ.
3. Με την κρέμα αυτή καλύπτετε την τάρτα και τη γαρνίρετε (φράουλες, σαντιγι, αμύγδαλα κ.λ.π.)

Καλη Επιτυχια.

Πάστα φλώρα -2- (NTR)






Υλικά



2 ½ φλιτζάνια αλεύρι

½ φλιτζάνι ζάχαρη

1 αυγό

1 κρόκο αυγού

1 κουταλάκι μπράντι

1 ½ κουταλάκι χυμό λεμονιού

2 κουταλάκια baking powder

½ κουταλάκι βανίλια

1 ½ φλιτζάνι μαρμελάδα 





Κατασκευη


Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 C. 
Αναμειγνύουμε το αλεύρι μαζί με το baking powder.
 Ανακατεύουμε το βούτυρο με τη ζάχαρη και προσθέτουμε τα χτυπημένα αυγά, το χυμό λεμόνι, το μπράντι. 
Συνεχίζουμε προσθέτοντας το μείγμα του αλευριού σταδιακά. Βάζουμε τα 2/3 του μείγματος σε ένα ταψάκι.
 Καλύπτουμε από πάνω με μαρμελάδα.
 Χρησιμοποιούμε το υπόλοιπο 1/3 από το μείγμα για να φτιάξουμε λωρίδες που θα τις βάλουμε πάνω στην μαρμελάδα ώστε να σχηματιστούν μικρά τετράγωνα.

Ψήνουμε γύρω στα 45 λεπτά.


Καλη Επιτυχια.

Τρίτη, 13 Μαρτίου 2012

ΤΥΡΟΠΙΤΑΚΙΑ ΣΒΩΛΟΙ της Μαμας μου ~15~(NTR)




 ΥΛΙΚΑ

1 ΚΙΛΟ ΑΝΘΟΤΥΡΟ
6 ΚΟΥΤΑΛΙΕΣ ΣΟΥΠΑΣ ΣΙΜΙΓΔΑΛΙ
4 ΑΥΓΑ ΟΛΟΚΛΗΡΑ
ΛΙΓΟ ΑΛΑΤΙ


ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ


ΖΥΜΩΝΟΥΜΕ ΟΛΑ ΜΑΖΙ ΤΑ ΥΛΙΚΑ
ΤΟΠΟΘΕΤΟΥΜΕ ΣΤΟ ΤΑΨΙ ΛΑΔΟΧΑΡΤΟ ΚΑΙ ΤΟΠΟΘΕΤΟΥΜΕ
ΣΑΝ(ΚΕΦΤΕΔΑΚΙΑ) ΤΑ ΤΥΡΟΠΙΤΑΚΙΑ ΕΝΑ ΕΝΑ
ΚΑΙ ΣΤΟ ΦΟΥΡΝΟ 
και εχετε τα πιο γρηγορα τυροπιτακια.

ΚΑΛΗ  ΕΠΙΤΥΧΙΑ

ΖΥΜΗ για ΣΚΑΛΤΣΟΥΝΑΚΙΑ(NTR)




      ΥΛΙΚΑ

1          ποτηρι ΚΡΑΣΙ(αρετσινωτο)
2          ποτηρια καλαμποκελαιο
1         κουταλακι μπεικιν
λιγη κανελλα
Αλευρι (οσο παρει)
Ζαχαρη ΑΧΝΗ(πασπαλισμα)

Για τη Γεμιση

Καρυδοψυχα (1 πιατο βαθυ)Η αμυγδαλα
Μαρμελαδα (κατά προτιμηση)
Κανελλογαρυφαλλο Μια κουταλια  γλυκου)


ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ


Σε μια λεκανη ριχνουμε το λαδι  το κραι λιγη κανελλιτσα
Και το αλευρι μας σιγα-σιγα και ζυμωνουμε..πλαθουμε στρογγυλλα η οβαλ τα γεμιζουμε με καρυδοψυχα κανελ/γαρυφαλλα και μαρμελαδα  τα κλεινουμε και τα τοποθετουμε στο ταψι μας..όταν ψηθουν τα πασπαλιζουμε με ΑΧΝΗ



              Καλη Επιτυχια

ΣΑΜΑΛΙ (NTR)








ΥΛΙΚΑ

2     κουταλακια κοφτα ΣΟΔΑ
3     κεσεδακια ΓΙΑΟΥΡΤΙ
1          ξυλο κανελας
1          Μαστιχα Χιου(τριμμενη σε κομπακια)
½   κιλο ΣΙΜΙΓΔΑΛΙ χοντρο
1       φλυτζανα νερο
2       ζαχαρη(φλιτζανες)



ΣΙΡΟΠΙ


1       κιλο Ζαχαρη
2        φλιτζανες νερο
ξυσμα λεμονιου ½  λεμονι στιμμενο)
Μια κανελα ξυλο


        ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ



Σε μια λεκανι τοποθετουμε τα γιουρτια .
Διαλυουμε τη μαστιχα στο χλιαρο νερο και το ριχνουμε στα γιουρτια
Επειτα το ξυσμα λεμονιου τη ζαχαρη και ανακατευουμε ριχνοντας λιγο-λιγο το σιμιγδαλι  .
Αλευρωνουμε το ταψι μας και τοποθετουμε το μιγμα μας στο ταψι.
Ψηνουμε στους 200 βαθμους..

Εχουμε ετοιμασει το σιροπι μας και το αφηνουμε να παγωσει.Και το ριχνουμε στο γλυκο μας.
Καλη Επιτυχια.

Κυριακή, 11 Μαρτίου 2012

Χοιρινό με σέλινο (NTR)


Υλικά

1,5 κιλό χοιρινό κρέας
2,5 κιλά σέλινο
400γρ. λάδι
1 κουταλιά της σούπας αλευρι
1 κρεμμύδι
Αλάτι και πιπέρι



Εκτέλεση

Βράζουμε το κρέας με το αλάτι και το πιπέρι σε νερό που να το σκεπάζει. Όταν το κρέας είναι έτοιμο, θα πρέπει να έχουμε τρία ποτήρια του νερού ζωμό.Σε μία άλλη κατσαρόλα σοτάρουμε στο λάδι το κρεμμύδι ψιλοκομμένο, προσθέτουμε τα σέλινα χοντροκομμένα και τα σοτάρουμε δέκα λεπτά περίπου. Προσθέτουμε  αλάτι και πιπέρι, το κρέας και το ζωμό που έχουμε κρατήσει. Αφήνουμε το φαγητό να βράσει σε σιγανή φωτιά.Προσθετουμε το αλευρι διαλυμενο για να (μελωσει)το φαγητο μας. Αν θέλουμε, στο τέλος προσθέτουμε αβγολέμονο. Σερβίρεται ζεστό και συνοδεύεται θαυμάσια με τυρί φέτα.

Καλη Ορεξη.

Τηγανιά (NTR)








Υλικά

1 κιλό χοιρινό κρέας σε κομματάκια
1,5 ποτήρι νερό
5 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
χυμό ενός λεμονιού
λίγο αλάτι
1/2 κουταλάκι μαύρο πιπέρι
1 κουταλάκι ρίγανη
250 γρ. μανιτάρια φρέσκα (προαιρετικά)

Εκτέλεση


Βάζουμε το κρέας και το νερό σε μια ρηχή κατσαρόλα και ανάβουμε την εστία μας σε δυνατή θερμοκρασία. Αρχίζουμε το βρασμό. Αφαιρούμε τον αφρό και σκεπάζουμε. Χαμηλώνουμε σε μέτρια θερμοκρασία και βράζουμε για 15 περίπου λεπτά ακόμη, ώσπου το κρέας να μαλακώσει. Προσθέτουμε το αλάτι, το πιπέρι, το λάδι, το λεμόνι και τη ρίγανη.  Σκεπάζουμε και βράζουμε για ακόμη 5 λεπτά.
Αν κάνουμε την παραλλαγή με τα μανιτάρια, βάζουμε 1 ποτήρι νερό γιατί  τα μανιτάρια θα βγάλουν υγρό βράζοντας. Τα μανιτάρια τα προσθέτουμε από την αρχή, ώστε να βράσουν μαζί με το κρέας και να πάρουν τη νοστιμιά του.
Ταιριάζει πολύ ωραία με ρύζι ή μακαρόνια, τα οποία περιχύνουμε με σάλτσα από την τηγανιά.