***....Γευσου....Γευσεις....***



Τετάρτη, 28 Νοεμβρίου 2012

ΛΕΜΟΝΙ...(NTR)







Οφέλη από ενα ποτό με λεμόνι και Νερό
Αντί να πάρει ένα φλιτζάνι καφέ, γιατί να μην το αντικαταστήσει με ένα ζεστό ρόφημα λεμονιού νερό!
1. Ενισχύει το ανοσοποιητικό σας σύστημα: Λεμόνια έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C, η οποία είναι μεγάλη για την καταπολέμηση κρυολογήματα. Είναι πλούσια σε κάλιο, το οποίο διεγείρει τον εγκέφαλο και τη λειτουργία των νεύρων. Κάλιο βοηθά επίσης τον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης.
2. Υπόλοιπα pH: Πιείτε νερό λεμόνι κάθε μέρα και θα μειώσει τη συνολική οξύτητα του σώματός σας. Λεμόνι είναι ένα από τα πιο αλκαλικές τροφές γύρω. Ναι,το λεμόνι έχει κιτρικό οξύ, αλλά δεν δημιουργεί οξύτητα στο σώμα άπαξ μεταβολίζονται.
3. Βοηθά στην απώλεια βάρους: Τα λεμόνια είναι πλούσια σε φυτικές ίνες πηκτίνη, η οποία βοηθά να σταματισει η πείνας Επίσης, έχει αποδειχθεί ότι οι άνθρωποι που διατηρούν μια πιο αλκαλική δίαιτα θα χάσουν βάρος γρηγορότερα.
4. Ενισχύσεις πέψη: χυμό λεμονιού βοηθά ξεπλύνετε τα ανεπιθύμητα υλικά. Ενθαρρύνει το συκώτι να παράγει χολή που είναι ένα οξύ που απαιτούνται για την πέψη. Αποτελεσματική πέψη μειώνει την καούρα και την δυσκοιλιότητα.
5. Είναι διουρητικό: Λεμόνια αυξάνουν το ρυθμό της ούρησης στο σώμα, η οποία βοηθά τον καθαρισμό της. Οι τοξίνες είναι, ως εκ τούτου, κυκλοφόρουν με ταχύτερο ρυθμό,το λεμονι βοηθά στη διατήρηση του ουροποιητικού συστήματος σας να ειναι υγιή.
6. Καθαρίζει το δέρμα: Η βιταμίνη C βοηθά συστατικό ρυτίδες και κηλίδες μείωση. Λεμόνι με νερό καθαρίζει τις τοξίνες από το αίμα που βοηθά να κρατήσει το δέρμα καθαρό, Μπορεί να εφαρμοστεί απευθείας στο σημάδια για να βοηθήσει στη μείωση τους
7. Φρεσκάρει την αναπνοή: Δεν είναι μόνο αυτό, αλλά μπορεί να βοηθήσει να ανακουφίσει τον πόνο των δοντιών και ουλίτιδα. Το κιτρικό οξύ μπορεί να διαβρώσει το σμάλτο των δοντιών,οποτε θελει προσοχη στην χρηση
8. Ανακουφίζει από προβλήματα του αναπνευστικού: Ζεστό νερό λεμόνι βοηθά να απαλλαγούμε από μολύνσεις στο στήθος και να σταματήσει εκείνα τα ενοχλητικά βήχα. είναι χρήσιμο για τα άτομα με άσθμα και αλλεργίες
9. Η βιταμίνη C είναι ένα από τα πρώτα πράγματα που εξαντλούνται όταν υποβάλετε το μυαλό σας και το σώμα στο στρες. Όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, τα λεμόνια είναι ασφυκτικά γεμάτα από βιταμίνη C.
10. Βοηθά  να αποβάλουν αυτή τη συνήθεια του καφέ: Μετά τη λήψη ένα ποτήρι ζεστό νερό λεμόνι, οι περισσότεροι άνθρωποι δείχνουν μικρότερη λαχτάρα για καφέ το πρωί.
Γιατί θα πρέπει να είναι ζεστό νερό και οχι... κρύο;(θα ρωτουσατε)
 Κρύο νερό παρέχει ένα πιθανό παράγοντα σοκ ή στρες στο σώμα.

Η συνταγή είναι πολύ απλή 

- ένα φλιτζάνι ζεστό νερό (όχι καυτό) και το χυμό από μισό λεμόνι.....

Παρασκευή, 23 Νοεμβρίου 2012

Μπισκοτα με σοκολατα και βρώμη, χωρίς ψήσιμο(NTR)





ΥΛΙΚΑ
 για 30-35  μπισκότα

1,5 κούπα ζάχαρη (η συνταγή έλεγε 2, αλλά πιστέψτε με είναι υπερβολικά γλυκά)
1/3 κούπας κακάο
8 κ. σ. βούτυρο ή μαργαρίνη
1/2 κούπα γάλα κανονικό ή χαμηλών λιπαρών
3 κούπες νιφάδες βρώμης (ή και λίγο περισσότερο)


ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σε ένα μεταλικό σκεύος, βάζουμε το βούτυρο να λιώσει.
Προσθέτουμε και το γάλα να ζεσταθεί.
Ανακατεύουμε το κακάο με τη ζάχαρη και τα προσθέτουμε κι αυτά.
Ανακατεύουμε συνέχεια να λιώσει η ζάχαρη και να ενωθούν τα υλικά.
Αφήνουμε να βράσουν 3 λεπτά ενώ ανακατεύουμε συχνά.
Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε 3 κούπες βρώμη.
Ανακατεύουμε (πάντα με κουτάλι). Αν δείτε το μίγμα πολύ αραιό, προσθέστε λίγη βρώμη ακόμα.
 Το μίγμα δεν θα είναι ρευστό, ούτε σφιχτό ώστε να πλάθεται με τα χέρια.

Στρώνουμε λαδόκολλα και ρίχνουμε κουταλιές πάνω της.
 Προσοχή γιατί  το μίγμα είναι ακόμα ζεστό.


{η βρώμη χαμηλώνει τη χοληστερίνη, έχει βιταμίνες, ισχνοστοιχεία, φυτικές ίνες κλπ. Έχετε λοιπόν μια καλή δικαιολογία για να τα φτιάξετε! Αν δεν σας αρέσει η βρώμη με τη μορφή που κυκλοφορεί αλλά θέλετε τα οφέλη της για σας ή για την οικογένειά σας, μπορείτε να την αλέσετε σε ένα μπλεντερ  και να την προσθέτετε σαν άλευρι  σε σούπες, μπιφτέκια, δημητριακά πρωινού, κέικ, μπισκότα, ψωμί }

Καλη Επιτυχια!!!!

ΛΑΓΟΠΙΤΑ(NTR)








Υλικα



1 κιλό κρέας λαγού κομμένο σε
χονδρό κιμά
½ κιλό φέτα τριμμένη
½ κιλό βούτυρο 
10 φύλλα χωριάτικα
αλάτι

πιπέρι.

Εκτελεση


Βράζουμε το κρέας του λαγού.

 Στραγγίζουμε το ζωμό και τον κρατάμε.
 Σε μια κατσαρόλα αναμιγνύουμε το κρέας, τη φέτα, το αλάτι, το πιπέρι και μία κουταλιά βούτυρο. 
Στρώνουμε δύο φύλλα στον πάτο του ταψιού, αφού τα έχουμε αλείψει με βούτυρο, συνεχίζουμε με γέμιση και μετά φύλλο-γέμιση μέχρι να τελειώσει η γέμιση.
 Για το τελείωμα βάζουμε 2-3 φύλλα από πάνω αφού τα περάσουμε με βούτυρο. 
 Ρίχνουμε από πάνω το ζουμί από το βρασμένο λαγό. 
Ψήνουμε την πίτα σε σιγανό φούρνο για 2 ώρες.
Καλη Επιτυχια.

Χορτόψωμο με αγριο Πρασο (NTR)







Υλικα 


1 κιλό αλεύρι που φουσκώνει
μόνο του
2 ½ φλιτζάνια του τσαγιού λάδι
3 ½ φλιτζάνια νερό
1 ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
1 ματσάκι ψιλοκομμένο
μαϊντανό
1 μάτσο κρεμμυδάκια πρασινα
ψιλοκομμένα
4-6 (άγριο πρασο )
ψιλοκομμένο
λίγο αλάτι.

Εκτελεση


Ανακατεύουμε όλα τα υλικά μαζί μέχρι να ενωθούν και τα στρώνουμε σε καλα  λαδωμένο ταψί.

 Τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 200 βαθμούς για
περίπου μία ώρα.

{Ειναι πανευκολη....γρηγορη...και νοστιμοτατη....Δοκιμαστε την...}

Καλη Επιτυχια.

Γλανιδόπιτα(NTR)



{Ο Γουλιανός ή Γλανίδι όπως το ξέρουμε εμείς στην τοπική ονομασία είναι το ψάρι το οποίο μπορούμε να το συναντήσουμε στις πολλές λίμνες και τα ποτάμια της δυτικής Στερεάς Ελλάδας.
Σε δύσκολες εποχές όπως στην κατοχή (1941-44)τα γλανίδια έσωσαν από το φάσμα της πείνας χιλιάδες ανθρώπους οι οποίοι κατοικούσαν στις παραλίμνιες και παραποτάμιες περιοχές του υδάτινου οικοσυστήματος της πατρίδας μας. Το ψάρι αυτό αντέχει πάρα πολύ εκτός νερού και μπορεί να ζήσει για αρκετά 24ωρα  μέσα σε ένα δοχειο.}
Με αυτό το <ΨΑΡΙ> θα φτιαξουμε μια ωραιοτατη πιτα…Δοκιμαστε την!!!!

Υλικα


1 ½ κιλό Γλανίδια
2 φύλλα χωριάτικα
2 μέτρια κρεμμύδια
ψιλοκομμένα
½ φλιτζάνι λάδι
1 ματσάκι μάραθο
αλάτι

πιπέρι

Εκτελεση


Βράζουμε τα ψάρια και τα ξεκοκαλίζουμε, ενώνουμε την σάρκα με τα υπόλοιπα υλικά (που είναι ψιλοκομμένα) και στρώνουμε στο ταψί το ένα φύλλο λαδωμένο.

Ρίχνουμε μέσα την γέμιση και τη σκεπάζουμε με το άλλο φύλλο. 
Λαδώνουμε την επιφάνεια της γλανιδόπιτας. 
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο σε κανονική θερμοκρασία για μία ώρα.
Καλη σας Ορεξη.

ΡΟΔΙΑ...(NTR)





Μετά από πολλές δοκιμές και ρωτώντας φίλες και γνωστές, ή γιαγιά μου ....είχε καταλήξει στον παρακάτω τρόπο να καθαρίζει εύκολα τα{ ρόδια }.
Το βασικό σε αυτόν, είναι ότι είναι γρήγορος και δεν καταστρέφουμε πολλούς σπόρους προσπαθώντας να ανοίξουμε το ρόδι.




Ρόδια - πως τα καθαρίζουμε εύκολα

ΥΛΙΚΑ

 ρόδια
 1 κοφτερό μαχαιρι
  1 κουτάλι
 1 μπολ

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Κόβουμε με το μαχαίρι την μια άκρη του ροδιού, την φουντωτή και έπειτα το κόβουμε στη μέση, στα δύο.

Παίρνουμε το ένα κομμάτι, το βάζουμε στην παλάμη μας, με τα σπόρια προς τα κάτω, φέρνουμε το χέρι μας πάνω από ένα μπολ, (για να πέφτουν τα σπόρια μέσα), κι αρχίζουμε να το χτυπάμε με  το κουτάλι.
Χτυπάμε γύρω - γύρω το ρόδι, μέχρι να αδειάσει από σποράκια.

Αφού το καθαρίσουμε όλο, πετάμε τα υπολείμματα σάρκας, που τυχόν υπάρχουν μέσα στο μπολ μας και στραγγίζουμε τα σπόρια μας.

 Αφού τελειώσουμε το καθάρισμα, χρησιμοποιούμε όσα ρόδια θέλουμε και τα υπόλοιπα μπορούμε να τα βάλουμε στο ψυγείο για 3 - 4 μέρες, ή να τα κλείσουμε καλά σε σακουλάκι και τα καταψύξουμε.
Διατηρούνται έτσι γύρω στους 6 έως 8 μήνες.
Εναλλακτικά, υπάρχει και δεύτερος τρόπος να τα καθαρίσουμε...




B' τρόπος

ΥΛΙΚΑ

 ρόδια
 1 κοφτερό μαχαιρι
 1 μπολ
 1 σουρωτήρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Κόβουμε με το μαχαίρι στην μια άκρη του ροδιού, την φουντωτή, λίγο πιο μέσα και χαράζουμε το ρόδι γύρω - γύρω όπως κάνουμε με το πορτοκάλι, χωρίς να φτάσουμε μέχρι μέσα.

Βάζουμε το ρόδι σε μπολ με κρύο νερό, να το σκεπάζει και το αφήνουμε για περίπου 10' - 15', μέχρι να μαλακώσει λίγο.

Έπειτα ανοίγουμε το ρόδι, όπως ξεφλουδίζουμε το πορτοκάλι, μέσα στο νερό και σιγά - σιγά σπάμε με τα δάχτυλα μας τη σκληρή φλούδα του ροδιού, απελευθερώνοντας τους σπόρους.

Σουρώνουμε το νερό και έχουμε τους σπόρους μας, καθαρούς και χωρίς υπολείμματα σάρκας.

Μουστοκούλουρα με σουσάμι(NTR)










ΥΛΙΚΑ

 ⅔ φλ.τσαγιού πετιμέζι
 ½ φλ.τσαγιού ελαιόλαδο
 ⅔ φλ.τσαγιού ζάχαρη
 8 κ.σ. χυμό πορτοκαλιού
 ½ κ.γλ. μοσχοκάρυδο
 4 κ.γλ. κοφτά μπέικιν πάουντερ
 1 κ.γλ. κοφτό σόδα μαγειρικής
 1 κ.γλ. κοφτό κανέλα σκόνη
 ½ κ.γλ. γαρίφαλο σκόνη
 2 κ.σ. κονιάκ
 ⅓ φλ.τσαγιού σταφίδα μαύρη (προαιρετικά)
 1 κ. γλ. αλάτι
 όσο πάρει, γύρω στο 1 κιλό, αλεύρι για όλες τις χρήσεις
 σουσάμι για επικάλυψη


ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Σε ένα μεγάλο μπολ, ρίχνουμε τη ζάχαρη και το ελαιόλαδο, και τα χτυπάμε με σύρμα να ενωθούν.

Στη συνέχεια προσθέτουμε το πετιμέζι, το αλάτι, την κανέλα, το γαρίφαλο, το κονιάκ, το μπέικιν πάουντερ και το μοσχοκάρυδο.

Διαλύουμε τη σόδα στο χυμό πορτοκαλιού, (πάνω απ' το μείγμα γιατί φουσκώνει) και το ρίχνουμε κι αυτό μέσα. Τέλος ρίχνουμε και τη σταφίδα.

Κοσκινίζουμε το αλεύρι και το προσθέτουμε λίγο - λίγο μέχρι να έχουμε μια μαλακή ζύμη που δεν κολλάει στα χέρια.

Πλάθουμε στρογγυλά ή ό,τι σχήμα θέλουμε τα μουστοκούλουρα, τα αραδειάζουμε σε λαμαρίνες στρωμένες με λαδόκολλα και τα πασπαλίζουμε με σουσάμι.

Ψήνουμε τα κουλούρια στον αέρα στους  180°C, για 25 - 30΄ περίπου, ώσπου να φουσκώσουν ελαφρά και να ροδίσουν απ' όλες τις πλευρές.

TIPS

-- 1. Δεν τα ψήνουμε πολύ, για να μας γίνουν μαλακά.
-- 2. Αν τα φυλάξουμε κλεισμένα αεροστεγώς διατηρούνται για πολλές μέρες


 Καλη Επιτυχια!!!!!

Σάββατο, 17 Νοεμβρίου 2012

ΤΡΑΧΑΝΟΠΙΤΑ(NTR)






 

Υλικα


1 ½ φλιτζάνι τραχανά βρασμένο
χωρίς ζουμιά,
½ κιλό φέτα,
4 αυγά,
2 φύλλα χωριάτικα,
2 ½ φλιτζάνια γάλα,
αλάτι, πιπέρι,
λάδι για το λάδωμα των
φύλλων.

Εκτελεση


Βράζουμε τον τραχανά.

 Σε μια μεγάλη λεκάνη βάζουμε τον βρασμένο τραχανά, το γάλα, τα αυγά και τη φέτα. Ανακατεύουμε όλα τα υλικά μαζί και τα βάζουμε μέσα στο ταψί, αφού προηγουμένως έχουμε στρώσει και λαδώσει ένα φύλλο. Βάζουμε από πάνω και το δεύτερο φύλλο. Αλείφουμε με βούτυρο και τρυπάμε την τραχανόπιτα σε 4-5 σημεία με μαχαίρι για να μη φουσκώσει το φύλλο. 
Ψήνουμε την πίτα στους 200 βαθμούς για μία ώρα, αφού προηγουμένως έχουμε προθερμάνει το φούρνο.
Καλη Επιτυχια....

Κοτόπιτα,,(NTR)




 

Υλικα

1 φυλλο χωριατικο
1 κοτόπουλο χωριάτικο
1 κιλό κρεμμύδια
σιμιγδάλι χονδρό
6 αυγά
αλάτι, πιπέρι
λάδι για το άλειμμα των
φύλλων.

Εκτελεση


Τρίβουμε τα κρεμμύδια σε χονδρό τρίφτη και τα βάζουμε μαζί με το κοτόπουλο και λίγο λάδι για σοτάρισμα. 

προσθέτουμε νερό, αλάτι και πιπέρι. 
Αφού βράσει το κοτόπουλο, το ξεκοκαλίζουμε και το αφήνουμε να κρυώσει.
Μέσα στο ζωμό με τα κρεμμύδια ρίχνουμε σιμιγδάλι τόσο όσο χρειάζεται για να γίνει κρέμα.
 Όταν κρυώσει ρίχνουμε τα αυγά ελαφρά χτυπημένα, αλάτι, πιπέρι και ανακατεύουμε.
 Στρώνουμε ένα φύλλο και το λαδώνουμε. 
Ρίχνουμε μέσα τη μισή κρέμα και από πάνω βάζουμε το μισό ξεκοκαλισμένο κοτόπουλο, συνεχίζουμε με την κρέμα και το υπόλοιπο κοτόπουλο.
 Σκεπάζουμε την πίτα με το άλλο φύλλο και αλείφουμε το φύλλο με λάδι. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για 50΄λεπτά περίπου στους 200 βαθμούς.
Καλη Επιτυχια

Γαλατόπιτα -3-(NTR)








Υλικά

2 λίτρα γάλα,(Και 1 ποτηρι για το τελειωμα της πιτας.)
½ κιλό σιμιγδάλι
5 αυγά
1 φύλλο χωριάτικο
βούτυρο για το άλειμμα των
φύλλων
αλάτι στη μυτη του κουταλιου
2  1/2 κουπες  ζαχαρη

αχνη ζαχαρη

Εκτέλεση

Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το γάλα για να αρχίσει να ζεσταίνεται.
Στη συνέχεια ρίχνουμε λίγο-λίγο το σιμιγδάλι, το αλάτι ,τη ζαχαρη, και ανακατεύουμε συνέχεια μέχρι να πήξει.
 Το κατεβάζουμε από τη φωτιά, το αφήνουμε να κρυώσεικαι ρίχνουμε μέσα τα 4 αυγά ελαφρά χτυπημένα μαζί με 2 κουταλιές σούπας βούτυρο.
Αλείφουμε το ταψί με βούτυρο, στρώνουμε μέσα ένα φύλλο και το αλείφουμε και
αυτό με βούτυρο.
 Ρίχνουμε μέσα την κρέμα και από πάνω αντί για φύλλο χτυπάμε
1 αυγό με λίγο γάλα και το στρώνουμε σε όλη την επιφάνεια της γαλατόπιτας.
Ψήνουμε την πίττα 45-50 λεπτά σε μέτριο φούρνο προθερμασμένο. Οταν ψηθει πασπαλιζουμε με λιγη αχνη ζαχαρη.
Καλη Επιτυχια.

Μακαρονόπιτα...(NTR)







 

Υλικα


2 φύλλα χωριάτικα,
6 αυγά,
1 πακέτο μακαρόνια Νο 3,
½ κιλό φέτα,
1 λίτρο γάλα,
1 κεσεδάκι γιαούρτι,
¼ κιλό ανθότυρο,
αλάτι , πιπέρι,
λίγο λάδι για το άλειμμα του
ταψιού και 2 κουταλιές βούτυρο
γίδινο ή πρόβειο.

Εκτελεση


Λαδώνουμε το ταψί και στρώνουμε ένα φύλλο. 

Βράζουμε τα μακαρόνια, τα στραγγίζουμε, τα ξαναρίχνομε στην κατσαρόλα μαζί με όλα τα υλικά εκτός από το βούτυρο. 
Ανακατεύουμε και ρίχνουμε τη γέμιση πάνω από το φύλλο μέσα στο ταψί. Στρώνουμε το άλλο φύλλο από πάνω και το λαδώνουμε.
 Βάζουμε πάνω στοφύλλο το βούτυρο και το αλείφουμε. 
Ψήνουμε την μακαρονόπιτα σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για περίπου μία ώρα.
Καλη Επιτυχια.

ΠΙΤΑ ΠΛΑΣΤΟΣ -1- (NTR)





Υλικα

7 φλιτζάνια τσαγιού
καλαμποκάλευρο
2 φλιτζάνια λάδι
λάπατα, σπανάκι, σέσκουλα
4 πράσα (όλα τα χορταρικά να
είναι ¾ του κιλού πλυμένα και
χονδροκομμένα)
1 κουταλιά σούπας ζάχαρη
350 γραμ.τυρί φέτα
λίγο αλάτι.

Εκτέλεση

Ανακατεύουμε όλα τα υλικά μαζί και τα βάζουμε σε πυρεξ  λαδωμένο.

 Τα στρώνουμε ομοιόμορφα και ρίχνουμε από πάνω λίγο αλεύρι και λίγο λάδι. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 με 200 βαθμους  για μία ώρα.
Καλη Επιτυχια.

Πιτα Πλαστος(NTR)






 

Υλικα


¾ του φλιτζανιού λάδι,
2 φλιτζάνια καλαμποκάλευρο,
6 αυγά,
1½ κιλό φέτα γλυκιά,
1 κιλό πράσα (το άσπρο μόνο),
2 φλιτζάνια βραστό νερό,
1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι,
3 κουταλιές της σούπας
βούτυρο αγελαδινό
 Αλατι.

Εκτελεση


Βάζουμε σε βαθύ τηγάνι λίγο από το λάδι να κάψει ελαφρά και ρίχνουμε μέσατα πράσα ψιλοκομμένα να τσιγαριστούν. 

Βγάζουμε το τηγάνι από τη φωτιά και αφήνουμε τα πράσα να κρυώσουν.
Σε μια μεγάλη λεκάνη βάζουμε το ζεστό νερό, το αλάτι, το καλαμποκάλευρο και ανακατεύουμε. 

Προσθέτουμε τα αυγά χτυπημένα, το τυρί, και το υπόλοιπο  λάδι. 
Συνεχίζουμε να ανακατεύουμε έως ότου ενωθούν τα υλικά. 
Συμπληρώνουμε στη λεκάνη τα πράσα και ανακατεύουμε ελαφρά να ενωθούν όλα τα υλικά.
Έχουμε λαδώσει ένα ταψί και ρίχνουμε μέσα τον χυλό, τον στρώνουμε ομοιόμορφα και ριχνουμε από πάνω το βούτυρο.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για 45-50 λεπτά,  μέχρι να ροδίσει. Βγάζουμε την πίτα από το φούρνο και την κόβουμε σε τετράγωνα κομμάτια. 

Καλη Ορεξη και καλη Επιτυχια!!!!

ΖΥΜΑΡΟΠΙΤΑ(NTR)








Υλικα


½ κιλό τυρί φέτα τριμμένη
½ κιλό αλεύρι από καλαμπόκι
1 ποτήρι γάλα
½ κιλό τύρι
5 αυγά
1 φλιτζάνι βούτυρο
1κιλό κολοκύθι τριμμένο και
καλά στημένο
άνηθο ψιλοκομμένο.

Εκτελεση


Ραντίζουμε το κολοκύθι με το γάλα και το στρώνουμε στο κατω μερος  του ταψιού.

Αναμιγνύουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά μαζί με το υπόλοιπο γάλα και τα βάζουμε πάνω από το στρωμένο κολοκύθι. 
Από πάνω τοποθετουμε βούτυρο . Πασπαλιζουμε με σουσαμι.
 Ψήνουμε την πίτα περίπου μία ώρα  στους 200 βαθμους και τη σερβίρουμε   ζεστή.
Καλη Επιτυχια.

Κολοκυθόπιτα με χωριάτικο φύλλο(NTR)



 
Υλικα


10 φύλλα χωριάτικα,
1 κιλό κολοκύθια τριμμένα και
καλά στημένα
1/2 κιλό φέτα
6 αυγά
1 φλιτζάνι λάδι
λίγο αλάτι

λιγο σουσαμι

Εκτελεση


Τρίβουμε το κολοκύθι και το βάζουμε σε σουρωτήρι για να στραγγίσει τα υγρά του.

Κατά διαστήματα πατάμε το τριμμένο κολοκύθι με το πιρούνι για να στραγγίσει καλύτερα.
Τρίβουμε τη φέτα μέσα στο κολοκύθι και προσθέτουμε τα αυγά και το αλάτι μέχρι το μείγμα να γίνει ομοιογενές. 

Λαδώνουμε το ταψί και στρώνουμε δύο φύλλα αφού προηγουμένως τα λαδώσουμε.
 Βάζουμε μέσα στο ταψί εναλλάξ, γέμιση και φύλλο,μέχρι να τελειώσει η γέμιση.
 Τελειώνουμε με δύο φύλλα λαδωμένα, χαράζουμε
την πίτα μας  , ριχνουμε λιγο σουσαμι  και ψήνουμε περίπου μία ώρα σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμους.
Καλη Επιτυχια.





Τυρόπιτα με χωριάτικο φύλλο(NTR)







Υλικα


10 φύλλα χωριάτικα
1 κιλό τυρί φέτα
1 λίτρο γάλα
6 αυγά
βούτυρο για το άλειμμα των
φύλλων


Εκτελεση


Σ' ενα μπολ  τρίβουμε τη φέτα, προσθέτουμε τα 3 αυγά και το μισό γάλα. Ανακατεύουμε όλα τα υλικά μαζί για να ενωθούν.

 Στρώνουμε στον πυθμένα του ταψιού τρία
φύλλα αλείφοντας το καθένα με βούτυρο.
 Μετά τα τρία φύλλα συνεχίζουμε κάθε
φύλλο με βούτυρο και γέμιση μέχρι να τελειώσει η γέμιση.
Συνεχίζουμε με τα τρία φύλλα από πάνω. 
Χαράζουμε την τυρόπιτα σε τεμαχια. 
Χτυπάμε τα υπόλοιπα αυγά μαζί με το γάλα και τα ρίχνουμε πάνω από την τυρόπιτα. 
Την αφήνουμε μέχρι να πιει το μείγμα των αυγών και την ψήνουμε σε δυνατό φούρνο  250 βαθμους,για μία ώρα.

TIPS


 Με τον ίδιο τρόπο γίνεται και η τραχανόπιτα(για τους λατρεις του τραχανα) με την προσθήκη ενός φλιτζανιού τραχανά γλυκού ή ξινού.
Καλη Επιτυχια...

Χορτόπιτα με χόρτα του βουνού (NTR)





Υλικα


10 φύλλα χωριάτικα,
1 κιλό διάφορα χόρτα βουνού
και μυρωδικά,
½ κιλό κρεμμυδάκια
ψιλοκομμένα,
1 ματσάκι άνηθο,
½ κιλό τυρί φέτα
τριμμένη,
6 αυγά,
βούτυρο,
1 φλιτζάνι του τσαγιού λάδι,
αλάτι, πιπέρι.


Εκτελεση


Ψιλοκόβουμε όλα τα χόρτα και τα μυρωδικά και τα τσιγαρίζουμε λίγο μαζί με το μισό λάδι.

 Τρίβουμε τη φέτα και την προσθέτουμε στα χόρτα. 
Ρίχνουμε αλάτι και πιπέρι.
Κατεβάζουμε το μείγμα από τη φωτιά, προσθέτουμε τα αυγά ελαφρά χτυπημένα και ανακατεύουμε.
 Παίρνουμε ένα φύλλο, το στρώνουμε στο ταψί και το λαδώνουμε με το λάδι και το βούτυρο αφού προηγουμένως έχουμε ενώσει τα δύο υλικά. 
Στο κάτω μέρος του ταψιού βάζουμε 3 φύλλα λαδωμένα. Αφού στρώσουμε τα τρία φύλλα, προσθέτουμε τη γέμιση και συνεχίζουμε με τον ίδιο τρόπο, κάθε φύλλο και γέμιση μέχρι να τελειώσει.
 Πάνω από την τελευταία στρώση βάζουμε δύο ακόμη φύλλα με τον ίδιο τρόπο και προσθέτουμε την υπόλοιπη γέμιση. 
Κλείνουμε την χορτόπιτα με τις άκρες των φύλλων και προσθέτουμε ακόμη δύο φύλλα με τον προηγούμενο τρόπο. 
Χαράζουμε την πίτα σε λωρίδες και την αλείφουμε με το μείγμα λαδιού, ψήνουμε την πίτα σε δυνατό προθερμασμένο (250) βαθμους φούρνο για περίπου μία ώρα ή μέχρι να ροδίσει.

TIPS

 Με τον ίδιο τρόπο, κάνουμε και την σπανακόπιτα και την χορτόπιτα με ήμερα χόρτα κήπου π.χ. σέσκουλα,  πράσα και κρεμμυδάκια,σπανακι.

Καλη Επιτυχια....

Δευτέρα, 12 Νοεμβρίου 2012

ΜΑΚΑΡΟΝΙΑ ΦΕΤΑ ΜΕ ΕΛΙΕΣ(NTR)




Υλικά

Μακαρόνια, 500 γρ., Νο 6
Φέτα,300 γρ.
Κρεμμύδι ξηρό,1 τεμαχ,ψιλοκομμένο
Ελιές Καλαμών,1 φλιτζάνα του τσαγιού, σε ροδέλες
Βούτυρο,2 κουταλ. της σούπας
Αλάτι
Ελαιόλαδο
1 ντοματα  σε κομματακια.
                                               1 κρεμα γαλακτος 
Εκτέλεση

Βράζουμε τα μακαρόνια. 
Σε ένα τηγάνι, τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι στο λάδι και ρίχνουμε μέσα τα μακαρόνια τα οποία έχουμε σουρώσει, αφήνοντας λίγο ζουμί.
 Ανακατεύουμε και ρίχνουμε τα μισά μακαρόνια σε ένα ταψί  η πιρεξ,το οποίο έχουμε αλείψει πρώτα με βούτυρο για να μην κολλήσουν. 
Ρίχνουμε από πάνω  τη φέτα και μέρος των ελιών.
 Αλατίζουμε ελάχιστα. 
Στη συνέχεια, ρίχνουμε τα υπόλοιπα μακαρόνια και από πάνω την υπόλοιπη φέτα τις ελιές,την ντοματα,  ριχνουμε σε ολη την επιφανεια (επανω)την κρεμα γαλακτος.
Ψήνουμε την μακαρονάδα στο φούρνο στους 180 βαθμούς για μισή ώρα περίπου.
Ενα ευκολο γρηγορο νοστιμοτατο  φαγητο...
Καλη Ορεξη.

ΠΙΤΑ ΕΛΙΑΣ (NTR)





          Υλικά

                        Φύλλο κρούστας, 1 τεμαχ.
                        Πατάτα, 4 τεμαχ.
                        Ελιές μαύρες πάστα, 1 βαζάκι
                         Ελιές πράσινες με πιπεριά, 1 βαζάκι
                         Μαϊντανός, ½ ματσάκι
                        Θυμάρι, ή Ρίγανη, λίγο
                         Κρεμμύδι ξηρό, 2 τεμαχ.
                         Ελαιόλαδο, 1 φλιτζάνα του τσαγιού


 Εκτέλεση

Γέμιση
 Βράζουμε τις πατάτες και μετά τις περνάμε από το μούλτι. 
Βάζουμε τις ελιές κομμένες σε ροδέλες, την πάστα ελιάς (όχι πολύ ποσότητα), λίγο θυμάρι ή ρίγανη, μαϊντανό και τα κρεμμύδια, ανακατεύω και η γέμιση είναι έτοιμη.
Παίρνω 1 φύλλο, το λαδώνω ελαφρώς, παίρνω λίγη γέμιση, βάζω οριζόντια τη γέμιση και γυρνάω ρολό το φύλλο και βάζω στο ταψί, τα λαδώνω λίγο από πάνω. Ψήνω στους 180 º Βαθμούς για 40 λεπτά.

Καλη Επιτυχια.

Σάββατο, 10 Νοεμβρίου 2012

ΓΙΑΟΥΡΤΙ ΜΕ ΦΡΟΥΤΑ ΚΑΙ ΣΑΝΤΙΓΙ(NTR)




ΥΛΙΚΑ


400 γρ. άπαχο γιαούρτι
200 γρ. κρέμα γάλακτος
320 γρ. διάφορα φρούτα (μπανάνα, μήλο, φράουλες)
40 ml λικέρ amaretto
120 γρ. ζάχαρη άχνη


ΕΚΤΕΛΕΣΗ


Χτυπάτε την κρέμα γάλακτος σε σαντιγί.Την ανακατεύετε καλά με τη ζάχαρη άχνη και προσθέτετε στο μείγμα το γιαούρτι. Έπειτα, κόβετε σε μικρούς κύβους τα φρούτα, τα αναμειγνύετε με το amaretto και τα σερβίρετε με το μείγμα γιαουρτιού

ΣΑΛΤΣΕΣ της ΓΙΑΓΙΑΣ***(NTR)









 Με βάση το ελαιόλαδο και γνώμονα τα μπαχαρικά και τα αρωματικά, μπορείτε να φτιάξετε λαχταριστές και υγιεινές σάλτσες σε χρόνο μηδέν'....
 Το φρέσκο κρεμμυδάκι ενώνεται με τη μουστάρδα και περιχύνει τις πατάτες σας, η λιαστή ντομάτα ανακατεύεται με το μπαλσάμικο και το ψιλοκομμένο σκόρδο δίνοντας γεύση και χαρακτήρα στο ρύζι, oι κόκκινες γλυκές πιπεριές γίνονται ένα με τα καβουρντισμένα καρύδια δημιουργώντας ένα νόστιμο πιάτο ζυμαρικών, ενώ η ντομάτα συναντά την κάππαρη και οι δύο μαζί το ψάρι, και διαφορετικά υλικά επιστρατεύονται για να δημιουργήσουν μια σπιτική σος Chimichurri για πιο ζουμερό ψητό κρέας....

Βινεγκρέτ λιαστής ντομάτας
ΙΔΑΝΙΚΗ ΓΙΑ: ΡΥΖΙ


ΥΛΙΚΑ (ΓΙΑ 4 ΑΤΟΜΑ)


1 φλιτζάνι λιαστές ντομάτες
4 κουταλιές μπαλσάμικο
4 σκελίδες σκόρδο (ψιλοκομμένο)
1 κουταλιά ρίγανη
2 κουταλάκια ζάχαρη
1 κουταλάκι πιπέρι
1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
Αλάτι 


ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Ξεπλένετε και στραγγίζετε ελαφρά τις λιαστές ντομάτες, τις ψιλοκόβετε και τις βάζετε σε μπολ.
Προσθέτετε 1 φλιτζάνι νερό, το μπαλσάμικο, το σκόρδο, τη ρίγανη, τη ζάχαρη, το πιπέρι και το αλάτι και ανακατεύετε με σύρμα. Ραντίζετε το ζεστό ή κρύο ρύζι σιγά-σιγά με ελαιόλαδο, ανακατεύοντας συνεχώς.


TIP
διατηρείται στο ψυγείο σε αεροστεγώς κλεισμένο γυάλινο δοχείο για 1 εβδομάδα. Ανακατέψτε την πριν τη χρησιμοποιήσετε.

Πέστο με κόκκινες πιπεριές και καρύδια
ΙΔΑΝΙΚΟ ΓΙΑ: ΖΥΜΑΡΙΚΑ


ΥΛΙΚΑ (ΓΙΑ 4 ΑΤΟΜΑ)

2-3 σκελίδες σκόρδο
1/2 φλιτζάνι λιαστές ντομάτες
1/2 φλιτζάνι κόκκινες γλυκές πιπεριές (ψημένες και ξεφλουδισμένες. Υπάρχουν και έτοιμες, σε βάζο)
3/4 του φλιτζανιού καβουρντισμένα καρύδια (τριμμένα)
1 μεγάλο ματσάκι βασιλικό (χωρίς το κοτσάνι)
1/2 φλιτζάνι παρμεζάνα ή πεκορίνο (τριμμένο)
1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο
Αλάτι
Πιπέρι


ΕΚΤΕΛΕΣΗ 

Χτυπάτε στο μπλέντερ το σκόρδο και τις λιαστές ντομάτες. Προσθέτετε τις πιπεριές, τα καρύδια, το βασιλικό και το τυρί και συνεχίζετε το χτύπημα. Ρίχνετε λίγο-λίγο το ελαιόλαδο, ανακατεύοντας συνεχώς, μέχρι να δημιουργηθεί ένας παχύς, απαλός πολτός. Αλατοπιπερώνετε και προσθέτετε τη σάλτσα στα ζεστά ή κρύα ζυμαρικά.

Ντρέσινγκ μουστάρδας και φρέσκου κρεμμυδιού
ΙΔΑΝΙΚΟ ΓΙΑ: ΠΑΤΑΤΕΣ


ΥΛΙΚΑ (ΓΙΑ 4 ΑΤΟΜΑ)


4 φρέσκα κρεμμυδάκια (σε λεπτές φέτες)
1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
3 κουταλιές καυτερή μουστάρδα Dijon
3 κουταλιές μουστάρδα απαλή
2 σκελίδες σκόρδο (ψιλοκομμένο)
3 κουταλιές λευκό ξίδι
1/4 του φλιτζανιού μαϊντανό (ψιλοκομμένο)
Αλάτι
Πιπέρι 


ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Ανακατεύετε όλα τα υλικά με σύρμα και περιχύνετε τις πατάτες, ζεστές ή κρύες.

Σος Chimichurri
ΙΔΑΝΙΚΗ ΓΙΑ: ΨΗΤΟ ΚΡΕΑΣ


ΥΛΙΚΑ


1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο
1/4 του φλιτζανιού ξίδι
1/2 φλιτζάνι μαϊντανό (ψιλοκομμένο)
1 μέτριο κρεμμύδι (ψιλοκομμένο)
4 σκελίδες σκόρδο (ψιλοκομμένο)
1/2 φλιτζάνι κόκκινες γλυκές πιπεριές (ψημένες και ξεφλουδισμένες)
1 ντομάτα (ξεφλουδισμένη, ξεσποριασμένη και ψιλοκομμένη)
1 κουταλιά ρίγανη
1 κουταλιά πάπρικα
1 κουταλιά αλάτι
1 κουταλάκι πιπέρι (φρεσκοτριμμένο)
1 κουταλάκι μπούκοβο


ΕΚΤΕΛΕΣΗ 


Ρίχνετε όλα τα υλικά, εκτός από το ελαιόλαδο και το ξίδι, σε ένα μπολ και ανακατεύετε καλά.
Αφήνετε το μείγμα να «ηρεμήσει» για 30΄. Στη συνέχεια, προσθέτετε το ελαιόλαδο και το ξίδι και ανακατεύετε. Αν χρειάζεται, προσθέτετε περισσότερο ελαιόλαδο και ξίδι.Το ελαιόλαδο είναι βασικό συστατικό στις σάλτσες. Επιλέξτε, λοιπόν, έξτρα παρθένο ελαιόλαδο για γεύση και υγεία!


Σος με ντομάτα και κάππαρη
ΙΔΑΝΙΚΗ ΓΙΑ: ΨΑΡΙ


ΥΛΙΚΑ (ΓΙΑ 4 ΑΤΟΜΑ) 


1 φλιτζάνι ντομάτα (ψιλοκομμένη)
1/4 του φλιτζανιού μαϊντανό (ψιλοκομμένο)
1 κουταλιά κάππαρη
1 κουταλιά λευκό ξίδι
1/2 κουταλάκι πάστα αντζούγιας
2 σκελίδες σκόρδο (ψιλοκομμένο)
1½ κουταλιά ελαιόλαδο
1/4 κουταλάκι αλάτι
1/4 κουταλάκι πιπέρ
ι 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ 


Ρίχνετε τα πρώτα 6 υλικά σε ένα μπολ και ανακατεύετε, προσθέτοντας σταδιακά το ελαιόλαδο, το αλάτι και το πιπέρι.

TIP


Βάλτε τη σος σε ένα αεροστεγώς κλεισμένο γυάλινο δοχείο και διατηρήστε τη στο ψυγείο για 1-3 ημέρες, ώστε να απελευθερώσει τα αρώματά της.

Τσιζ κέικ Φραουλας της Γιαγιας!!!!!(NTR)





Ευκολο...Γρηγορο....Γευστικο!!!!!

ΥΛΙΚΑ

100 γρ. αμυγδαλωτά ή μπισκότα μαλακα  (θρυμματισμένα)
40 γρ. βούτυρο λιωμένο
400 γρ. φράουλες
2 κουταλιές μαρμελάδα φράουλα
3 μεγάλα φύλλα ζελατίνης
1 λεμόνι (το χυμό του)
500 γρ. τυρί κρέμα(οτι σας αρεσει)
410 γρ.  γάλα 
1  βανίλια

ΕΚΤΕΛΕΣΗ


 Αναμειγνύεται  τα αμυγδαλωτά ή τα μπισκότα με το λιωμένο βούτυρο. Στρώνετε το μείγμα σε ένα τσέρκι (φόρμα του κέικ με αποσπώμενα πλαϊνά τοιχώματα) και το πιέζετε στον πάτο. 
Το βάζετε στο ψυγείο για να στερεοποιηθεί. 
Παίρνετε τις φράουλες και τις λιώνετε ελαφρά με ένα πιρούνι, αναμειγνύοντας και τη μαρμελάδα. 
Αφήνετε τον πουρέ φράουλας προσωρινά στην άκρη.

Μουσκεύετε τα φύλλα ζελατίνης σε κρύο νερό μέχρι να μαλακώσουν. Ζεσταίνετε το χυμό λεμονιού σε ένα κατσαρολάκι, στραγγίζετε τη ζελατίνη να φύγει το πολύ νερό και την αναμειγνύετε με το ζεστό χυμό.

 Χτυπάτε το τυρί κρέμα με το συμπυκνωμένο γάλα και τη βανίλια μέχρι να ομοιογενοποιηθούν και να αφρατέψουν.

Σιγα-σιγα  ρίχνετε το μείγμα σε αυτό της ζελατίνης. 
Προσθέτετε και τον πουρέ φράουλας, ανακατεύοντας όμως πολύ ελαφρά ώστε να δημιουργηθούν ωραία κόκκινα σχέδια, και ρίχνετε το μείγμα στη φόρμα. Στρώνετε απαλά με μία σπάτουλα την επιφάνεια και βάζετε το τζιζκέικ στο ψυγείο για 3 ώρες τουλάχιστον να στερεοποιηθεί.

Όταν παγώσει, το βγάζετε από το ψυγείο, αφαιρείτε τα τοιχώματα της φόρμας, γαρνίρετε την επιφάνεια με φράουλες κομμένες στη μέση και σερβίρετε.

Καλη Επιτυχια....

Τα Μυστικα της Γιαγιας για σωστο Ψημενο Κρεας!!!!(NTR)








 Τα  Μυστικα της Γιαγιας για σωστο Ψημενο Κρεας!!!! 

Το ψητό κρέας έχει την τιμητική του!  παρατηρείται η μεγαλύτερη κατανάλωση κρέατος στην Eλλάδα..... Ολοι  ψήνουμε.........
 Άλλοι στη σχάρα, άλλοι στο φούρνο και άλλοι στο χαρτί...(λαδοχαρτο)
 Ξέρουμε όμως τι κρέας να πάρουμε για την κάθε περίπτωση, τι να κάνουμε και τι να μην κάνουμε για να γίνει μαλακό και να παραμείνει αφρατο και ζουμερο????

Για περισσότερη νοστιμιά στη σχάρα
 Το κρέας που ψήνεται στα κάρβουνα ή στην ψηστιέρα γίνεται πιο μαλακό αν, πριν το ψήσετε, το βάλετε σε μια μαρινάτα με 2 φλιτζάνια ελαιόλαδο, 1/2 φλιτζάνι φρέσκο χυμό λεμονιού, 6 κόκκους πράσινου πιπεριού, 2 φύλλα δάφνης, και 2 κλωνάρια δεντρολίβανο (ανά κιλό κρέατος). Mη χρησιμοποιήσετε αλάτι, γιατί θα το σκληρύνει. Aν το κρέας είναι πολύ σκληρό, αφήστε το στη μαρινάτα μία μέρα και κατόπιν ψήστε το. Φροντίστε μόνο να καλύπτεται εντελώς από αυτήν ή να βρέχεται με το μείγμα συχνά.
Το κόκκινο κρέας (μοσχάρι ή βοδινό) ψήνεται σε πιο δυνατή φωτιά από ό,τι τα πιο ανοιχτά κρέατα (χοιρινό, κοτόπουλο, γαλοπούλα). H θερμοκρασία ψησίματος δεν ρυθμίζεται μόνο στο φούρνο, αλλά και στα κάρβουνα. Για να ελαττώσετε τη θερμότητα, καλύψτε τα κάρβουνα με στάχτη? αντίθετα, όταν θέλετε να την αυξήσετε, απομακρύνετε τη στάχτη, ανακατέψτε τα κάρβουνα και κάντε λίγο αέρα με ένα χαρτόνι.
 Προσέχετε κατά το ψήσιμο η σχάρα να μην είναι πολύ κοντά στα κάρβουνα, γιατί το λίπος που θα στάζει θα καπνίζει το κρέας.
 πριν βάλετε το κρέας πάνω στη σχάρα, φροντίστε πρώτα να την έχετε αλείψει καλά με ελαιόλαδο και να την έχετε βάλει για 3-4 λεπτά στη φωτιά να κάψει καλά.
 Αν οι σχάρες που θα χρησιμοποιήσετε είναι καινούργιες, δεν πρέπει να τις πλύνετε. Aλείψτε τις με ελαιόλαδο και βάλτε τις πάνω στα αναμμένα κάρβουνα. Mόλις μαυρίσουν, είναι έτοιμες για χρήση.
 Αλατίστε τα κόκκινα κρέατα λίγο πριν ολοκληρωθεί το ψήσιμο και τα λευκά από την αρχή.

Tο άναμμα της φωτιάς θέλει τρόπο!
 Xρησιμοποιήστε κάρβουνα που προέρχονται από δρυ, γιατί είναι πιο αποτελεσματικά και κρατάνε περισσότερο. Aποφύγετε αυτά που προέρχονται από πεύκα και έλατα, γιατί η ρητίνη που περιέχουν βγάζει κάπνα, που μαυρίζει το κρέας και το κάνει να μυρίζει άσχημα. (Yπολογίστε περίπου ένα κιλό κάρβουνα ανά κιλό κρέατος.) •Aνάψτε τα κάρβουνα και αφήστε τα μέχρι να σβήσει η φλόγα τελείως (να «χωνέψουν», όπως λέγεται), γιατί, αν η φωτιά δεν σβήσει τελείως, θα αναζωπυρώνεται, με αποτέλεσμα να μαυρίσει το κρέας και να καεί εξωτερικά. •Για να ανάψετε τα κάρβουνα, χρειάζεστε προσανάμματα. Aποφύγετε τα χαρτιά και τις εφημερίδες και κυρίως τα κουκουνάρια, γιατί μπορεί να σκάσουν και να σας τραυματίσουν. Kαλύτερα προσανάμματα θεωρούνται οι κληματόβεργες, τις οποίες πρέπει να τοποθετήσετε κάτω από τα κάρβουνα.

Ποιο κρέας γίνεται καλύτερο στα κάρβουνα
Aπό το μοσχάρι
Mπον φιλέ: Άπαχο μαλακό κρέας χωρίς κόκαλο. Ψήστε το αρχικά σε δυνατή φωτιά για να σχηματιστεί αμέσως μία κρούστα, η οποία δεν θα αφήσει το εσωτερικό του κρέατος να κρυώσει και να χάσει τους χυμούς του κατά τη διάρκεια του ψησίματος.
Mπριζόλες: Bγαίνουν από τη σπάλα και το κόντρα και έχουν λιγότερο λίπος από τις χοιρινές.

Aπό το χοιρινό
Ψαρονέφρι: Ψήνεται ολόκληρο ή κόβεται σε φέτες. Tο κεντρικό κομμάτι, που ονομάζεται «καρδιά», είναι κατάλληλο για σχάρα αν κοπεί σε φέτες πάχους 2-3 εκατοστών περίπου.
Πανσέτες ή στηθοπλευρές: Επειδή περιέχουν αρκετό λίπος, το ψήσιμο στα κάρβουνα είναι ιδανικό, γιατί μέρος αυτού θα λιώσει και θα απομακρυνθεί.

Aπό το αρνάκι και το κατσικάκι
Παϊδάκια: Bγαίνουν από το καρέ και είναι από τα πιο αγαπημένα κομμάτια του κρέατος.
Φιλετάκια: Bγαίνουν από τη σέλα και είναι αρκετά τρυφερά.

Aπό τα πουλερικά (κοτόπουλο, γαλοπούλα)
Παϊδάκια: Oλόκληρο κοτόπουλο τεμαχισμένο σε κομμάτια που σερβίρονται ως μικρά παϊδάκια.
Στήθος: Άπαχο φιλέτο κοτόπουλου ή γαλοπούλας.
Oλόκληρο κοτόπουλο: Aν θέλετε να ψήσετε στα κάρβουνα ή στην ψηστιέρα ένα μεγάλο κοτόπουλο, ζητήστε από τον κρεοπώλη να σας το κόψει στη μέση, κατά μήκος του στήθους, χωρίς να το χωρίσει εντελώς. Zητήστε, επίσης, να το χτυπήσει με τον κόπανο, σπάζοντας όλα τα κόκαλά του, και να χτυπήσει περισσότερο το στήθος και τα μπουτάκια, για να διευκολυνθεί το ψήσιμό τους. Aρχίστε το ψήσιμο του κοτόπουλου από την κομμένη πλευρά, δηλαδή την εσωτερική του, γιατί τα κόκαλα λειτουργούν ως αγωγοί θερμότητας.

Mπιφτέκια

Για να μη σας ανοίξουν τα μπιφτέκια που ψήνονται στα κάρβουνα ή στην ψηστιέρα, μην τα ζυμώσετε με ψωμί ή φρυγανιά. Για να γίνουν αφράτα, προσθέστε τους λίγο κρασί ή λίγο γάλα (1 φλιτζανάκι ανά κιλό κιμά). Mην τα αλευρώσετε, γιατί η φωτιά θα κάψει το αλεύρι και θα τα μαυρίσει. Mην επιχειρήσετε, επίσης, να τα γυρίσετε με λαβίδα, γιατί θα σας διαλυθούν. Xρησιμοποιήστε σπάτουλα.
(Tα μπιφτέκια μπορούν να είναι από κιμά γαλοπούλας, από κοτόπουλο, από μοσχάρι ή από χοιρινό.)

Kαι ο φούρνος θέλει την τέχνη του!

 H επιφάνεια του κρέατος, αφού το βάλετε στο φούρνο, πρέπει να απέχει 10 περίπου εκατοστά από το θερμαντικό στοιχείο.


H προθέρμανση του φούρνου είναι απαραίτητη, γιατί με αυτό τον τρόπο το κρέας ψήνεται καλά και στο εσωτερικό του.


 Aφήνετε το κρέας να ψηθεί από τη μία πλευρά και όταν ροδίσει, το πασπαλίζετε με αλάτι και πιπέρι και το γυρίζετε μόνο μία φορά από την άλλη πλευρά.


 Όταν ψήνετε κοτόπουλο στο φούρνο, τα τελευταία 20΄του ψησίματος αλείψτε το με χυμό λεμονιού (ή πορτοκαλιού) μέσα στον οποίο έχετε λιώσει ένα κουταλάκι ζάχαρη. H πέτσα του θα ροδίσει ομοιόμορφα και θα γίνει πιο τραγανή. 


Aν το κρέας είναι τελείως άπαχο, για να μη στεγνώσει εντελώς και χάσει τη νοστιμιά του, ροδίστε το πρώτα στην κατσαρόλα με λίγο ελαιόλαδο, σε δυνατή φωτιά, για να σχηματιστεί αμέσως μία κρούστα η οποία, όταν θα μπει στο φούρνο, θα διατηρήσει τους χυμούς του και δεν θα το αφήσει να στεγνώσει.


Όταν ψήνετε κρέας ρολό στο φούρνο, μη χρησιμοποιείτε πολύ μεγαλύτερα ταψιά, γιατί καίγεται το λίπος.


 Aν η συνταγή σας περιλαμβάνει και κρασί, φροντίστε πάντα να το προσθέτετε αφού πρώτα ροδίσει το κρέας και όχι στην αρχή.


 Mη ραντίζετε το ψητό σας με τα υγρά που υπάρχουν στο ταψί, γιατί θα μαλακώσετε την επιφάνειά του και δεν θα είναι ξεροψημένο.


 Eάν ξεροψηθεί η επιφάνεια του κρέατος και θέλετε να το διατηρήσετε στο φούρνο ζεστό, αφού κλείσετε το φούρνο, σκεπάστε το με αλουμινόχαρτο. Έχετε όμως πάντα υπόψη σας ότι από τη στιγμή που θα κλείσετε το φούρνο, η θερμότητα διατηρείται υψηλή για 10-15 λεπτά.


 Aν ψήσετε το κρέας σας στη γάστρα ή σε άλλο σκεύος που κλείνει, θα γίνει νόστιμο και ζουμερό, αλλά μην ξεχνάτε ότι πρέπει να αυξήσετε τη θερμοκρασία κατά 20 με 30 βαθμούς.


Aν θέλετε το ψητό σας να μοιάζει περισσότερο με ψητό σχάρας και όχι φούρνου, ψήστε το στο γκριλ. Tο γκριλ, επίσης, ενδείκνυται σε περίπτωση που η επιφάνεια του ψητού σας δεν ρόδισε αρκετά. Σε αυτή την περίπτωση, ολοκληρώνετε το ψήσιμο τα 10 τελευταία λεπτά στο γκριλ. 


 Για να δώσετε στο ψητό κρέας μια άλλη γεύση, μόλις ροδίσει περιχύστε το με λίγο μπράντι.

Ποιο κρέας γίνεται καλύτερο στο φούρνο

Aπό το μοσχάρι
Nουά: Kατάλληλο για ψητό στη γάστρα, αλλά και για γιουβέτσι.
Στήθος: Γίνεται υπέροχο ρολό.

Aπό το χοιρινό
Ψαρονέφρι: Γίνεται ρολάκια με τυρί, πιπεριές και αρωματικά.
Kαρέ: Ψήνεται ολόκληρο με ελαιόλαδο, κρασί και δεντρολίβανο.
Mπούτι: Mέρος του μπουτιού ψήνεται στο φούρνο και σερβίρεται με διάφορες σάλτσες. Στη γαλλική κουζίνα ψήνεται χωρίς πέτσα, ενώ στην αγγλική με την πέτσα, η οποία χαράζεται σε τετραγωνάκια (Virginia ham).
Tρανς: Mέρος από το μπούτι γίνεται ρολό μέσα σε δίχτυ και ψήνεται σε χυμό πορτοκαλιού.

Aπό το αρνάκι και το κατσικάκι
Oλόκληρο το ζώο ή μισό: Γίνεται ψητό με ρίγανη και πατάτες και -το κυριότερο- η προετοιμασία του δεν είναι χρονοβόρα.
Mπούτι: Tρυπήστε το και βάλτε του μέσα κόκκους μαύρου πιπεριού και σκελίδες σκόρδου.

Aπό τα πουλερικά
Oλόκληρο κοτόπουλο: Aπό τα πιο δημοφιλή φαγητά είναι το κοτόπουλο στο φούρνο με πατάτες.
Φτερούγες: Pιγανάτες.

Πώς θα ψήσετε στο χαρτί


 Όταν τυλίγετε κρέατα σε χαρτί (αλουμινόχαρτο, λαδόκολλα), μην τα τυλίγετε σφιχτά, για να μπορεί να κυκλοφορεί άνετα ο ζεστός αέρας. Aφήστε λίγο κενό χώρο στο επάνω μέρος.


 Mη χρησιμοποιείτε πολλές λιπαρές ύλες όταν ψήνετε με αυτό τον τρόπο. 


Δεν χρειάζονται, γιατί το κρέας ψήνεται με τα υγρά του. 


 Tο κρέας γίνεται πιο νόστιμο αν, πριν το βάλετε στο χαρτί, το αφήσετε 2 ώρες σε μαρινάτα.


Bάλτε στο κρέας που θα κλείσετε στο χαρτί μπαχαρικά και αρωματικά.
Tο χαρτί έχει το πλεονέκτημα να παγιδεύει τα αρώματά τους και όταν τα καταναλώνετε, η γεύση τους να είναι ακόμα πιο έντονη.

Ποιο κρέας γίνεται καλύτερο στο χαρτί


Mπούτι από κατσικάκι ή αρνάκι: Tο γνωστό «κλέφτικο». Καρφώνετε στο μπούτι σκελίδες σκόρδου και το ψήνετε μαζί με πιπεριές.
Xοιρινό κρέας: Ψαρονέφρι αλειμμένο με γιαούρτι.
Mοσχαράκι γάλακτος: Nουά ή κιλότο μαριναρισμένο σε τριμμένη ντομάτα και ελαιόλαδο.
Kοτόπουλο: Mαριναρισμένο σε λάδι με γλυκάνισο, κάρδαμο, μαραθόσπορο, μπούκοβο και κόλιαντρο.

[ Oχι σκέτο αλουμινόχαρτο
Το κρέας μπορείτε να το τυλίξετε μέσα σε λαδόκολλα, δεν μπορείτε όμως να κάνετε το ίδιο χρησιμοποιώντας σκέτο αλουμινόχαρτο. Στην περίπτωση που θέλετε να ψήσετε σε αλουμινόχαρτο, πρέπει από
πρώτα να τυλίξετε το κρέας με λαδόκολλα και  πάνω να το τυλίξετε ξανά με αλουμινόχαρτο.]


Mικρά μυστικά για όλα τα ψητα


 Bγάλτε από το ψυγείο τα κρέατα που ετοιμάζετε να ψήσετε τουλάχιστον 1 1/2 ώρα πριν.


 Tο κρέας που προορίζεται για ψητό καλό είναι να μην είναι πολύ χοντρό.

 Tα μέτρια προς λεπτά κομμάτια κρέατος ψήνονται καλύτερα και ομοιόμορφα από όλες τις πλευρές, αφού η θερμότητα εισχωρεί εύκολα και γρήγορα στο εσωτερικό τους. 

Aν τα κομμάτια είναι αρκετά χοντρά, τότε υπάρχει κίνδυνος να ξεροψηθεί η επιφάνειά τους και εσωτερικά να μείνουν ωμά.

 Όταν θέλετε να ψήσετε χοντρά κομμάτια, φροντίστε να τα χτυπήσετε με ένα σφυρί κρέατος μέχρι να «λεπτύνουν» ή να τα γυρίζετε πιο συχνά.

 Προσθέστε τα μπαχαρικά (πιπέρι, ρίγανη, πάπρικα κλπ.) λίγο πριν ολοκληρωθεί το ψήσιμο, για να διατηρήσουν το άρωμά τους.
 Όταν προστίθενται από την αρχή, καίγονται, και όχι μόνο χάνουν το άρωμα και τη γεύση τους, αλλά πικρίζουν.

Mην προσθέτετε λεμόνι κατά το ψήσιμο, γιατί το υγραίνει και μαλακώνει τη ροδοψημένη πέτσα του.
 Προσθέστε το στο τέλος για να διατηρηθεί και η βιταμίνη C, που καταστρέφεται συνήθως με την υψηλή θερμοκρασία.

Δεν ειναι δυσκολο...απλα χρειαζεται ΘΕΛΗΣΗ και ολα θα τα φτιαξετε με τα χερακια σας...ετσι ελεγε η ΓΙΑΓΙΑ ΜΟΥ!!!!!!!!!~~~~
Καλη Επιτυχια!!!!!