***....Γευσου....Γευσεις....***



Πέμπτη 27 Ιουνίου 2013

ΜΠΑΤΟΝ ΣΑΛΕ…(NTR)


 

 

Υλικά

Για ½ κιλό ζύμη

250 γρ. αλεύρι, κατά προτίμηση μαλακό
1 κοφτό κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
½ κουτ. γλυκού αλάτι
1 κουτ. γλυκού σπόροι γλυκάνισου (προαιρετικά), χτυπημένοι στο γουδί
125 γρ. φρέσκο βούτυρο μαλακωμένο σε θερμοκρασία δωματίου
1 αυγό, χωριστά το ασπράδι από τον κρόκο +
1 ασπράδι επιπλέον
½ φλιτζάνι φρέσκο γάλα
1½ φλιτζάνι τριμμένη κεφαλογραβιέρα ή κεφαλοτύρι ή παρμεζάνα

 
Εκτέλεση

Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ, το αλάτι και τον κοπανισμένο γλυκάνισο (αν το χρησιμοποιήσουμε).

Χτυπάμε με το μίξερ το μαλακωμένο βούτυρο, μέχρι να ασπρίσει και να αφρατέψει. Προσθέτουμε τον κρόκο του αυγού και συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να ενσωματωθεί στο βούτυρο. Ρίχνουμε σταδιακά το μείγμα αλευριού εναλλάξ με το γάλα, χτυπώντας ασταμάτητα, μέχρι να φτιάξουμε ένα ενιαίο μείγμα.

Προσθέτουμε ½ φλιτζάνι από το τυρί και ανακατεύουμε με μια σπάτουλα για να απλωθεί ομοιόμορφα στο μείγμα. Η ζύμη που θα φτιάξουμε πρέπει να γίνει σχετικά σφικτή και να ξεκολλά από τα τοιχώματα του μπολ. Αν χρειαστεί, προσθέτουμε λίγο ακόμα αλεύρι.

Την πλάθουμε σε μπάλα, την τυλίγουμε σε διάφανη μεμβράνη και την βάζουμε στο ψυγείο για 1 ώρα για να σφίξει και να πλάθεται εύκολα.

Απλώνουμε το υπόλοιπο τυρί σε μια μεγάλη πιατέλα. Χτυπάμε πολύ ελαφρά τα 2 ασπράδια και τα βάζουμε σε ένα βαθύ πιάτο.

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους
180°C. Στρώνουμε με λαδόκολλες δύο λαμαρίνες φούρνου.

Βγάζουμε από το ψυγείο το ζύμη και κόβουμε κομμάτια με μέγεθος καρυδιού. Πλάθουμε το καθένα με τις παλάμες μας σε μπαστουνάκια . Βουτάμε το μπαστουνάκι πρώτα στο αυγό και μετά το τυλίγουμε στο τυρί. Το βάζουμε στη λαμαρίνα. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία με την υπόλοιπη ζύμη.

Ψήνουμε τα μπατόν σαλέ για 30 λεπτά το πολύ, μέχρι που το τυρί της επικάλυψης μόλις που να ροδίσει –προσοχή! Όχι να σκουρύνει γιατί θα πικρίσει.

Βγάζουμε τις λαμαρίνες από το φούρνο και αφήνουμε τα μπατόν σαλέ να κρυώσουν καλά. Μετά, προθερμαίνουμε το φούρνο ξανά αλλά σε χαμηλότερη θερμοκρασία, στους 130 - 140°C.

Ξαναβάζουμε τις λαμαρίνες στο φούρνο και ψήνουμε τα μπατόν σαλέ για 30 λεπτά. Αυτό το δεύτερο ψήσιμο είναι που θα τους δώσει ένα τέλειο χρυσαφένιο χρώμα αλλά κυρίως θα τα στεγνώσει από την περιττή υγρασία, ώστε να παραμείνουν τραγανά και φρέσκα για πολύ καιρό, κλεισμένα σε μεταλλικό ή γυάλινο δοχείο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου