***....Γευσου....Γευσεις....***



Πέμπτη 30 Μαΐου 2013

ΓΛΥΚΟ ΨΥΓΕΙΟΥ της ΓΙΑΓΙΑΣ~5~***(NTR)





Υλικά



2 πακέτα μπισκότα ολικής άλεσης "Πτι-Μπερ"

Μία  φυτική σαντιγι

1 ζαχαρούχο γάλα "Βλάχας"

1 σακουλάκι σταγόνες σοκολάτας

150 γραμμάρια φρουί γλασέ σε κομματάκια ή γλυκά του κουταλιού (ότι έχουμε)

2 τεμάχια σοκολάτα κουβερτούρα

150 γραμμάρια κρέμα γάλακτος

2 κουταλιές ζάχαρη άχνη

Μισό ποτήρι του κρασιού κονιάκ

 Λιγους ξηρους καρπους αρεσκειας μας.



Εκτέλεση



Σε ένα ταψάκι (22Χ25) περίπου ή τάπερ,(εγω σε ταπερ το ετοιμαζω) στρώνουμε μία σειρά μπισκότα και ραντίζουμε με τα δάχτυλα λίγο κονιάκ.

 Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε, εκτός από Πτι-μπερ και άλλου τύπου μπισκότα που μας αρέσουν.

Χτυπάμε στο μίξερ την σαντιγι, μέχρι να πήξει.

Κατόπιν ρίχνουμε σιγά-σιγά το ζαχαρούχο γάλα και μία κουταλιά από το κονιάκ.

Μέσα σε αυτό το μείγμα σπάμε με τα χέρια μας και τα υπόλοιπα μπισκότα, σε μικρά κομμάτια καθώς επίσης τις σταγόνες σοκολάτας και τα φρουί γλασέ.

Μπορούμε αντί για τα μπισκότα, τα γλυκά και τη σοκολάτα να βάλουμε μαρένγκες σπασμένες, ξηρούς καρπούς, φρέσκα φρούτα και ότι άλλο θέλουμε ή να μην τα βάλουμε και να έχουμε σκέτη την κρέμα.

Απλώνουμε ομοιόμορφα το μείγμα αυτό  επάνω από τα μπισκότα και στη συνέχεια το τοποθετούμε στο ψυγείο ή στην κατάψυξη για να παγώσει (εάν θέλουμε για ευκολία μπορούμε να πασπαλίσουμε το μείγμα μας με τρούφα πριν το βάλουμε στο ψυγείο).

Μόλις το γλυκό παγώσει λιώνουμε την κουβερτούρα με τη ζάχαρη άχνη, την κρέμα γάλακτος και το κονιάκ, σε σιγανή φωτιά, ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να γίνει σάλτσα, την απλώνουμε πάνω από αυτό και το τοποθετούμε στο ψυγείο για να παγώσει και η σοκολάτα. Οταν σερβιρουμε ριχνουμε τριμμενους τους ξηρους καρπους.
Ένα γλυκο ψυγειου που θα σας αρεσειι...ιι πολυ...υυυ!!!!!!!!
Ευκολο και Γρηγορο!!!!Δοκιμαστε το!!!!!!!
  Καλη Επιτυχια…



ΠΑΡΦΕ ΒΑΝΙΛΙΑ-ΣΟΚΟΛΑΤΑ(NTR)


 



 

ΥΛΙΚΑ


Για τη βανίλια
1 φακελάκι κρέμα ζαχαροπλαστικής βανίλια
400 γρ. κρύο γάλα
200 γρ. ζαχαρούχο γάλα
3-4 κ.σ. γλυκό του κουταλιού κομμένο σε κομματάκια
Για τη σοκολάτα
1 φακελάκι κρέμα ζαχαροπλαστικής σοκολάτα
400 γρ. κρύο γάλα
200 γρ. ζαχαρούχο γάλα
100 γρ. σταγόνες κουβερτούρας (προαιρετικά)

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Για τη βανίλια
Βάζουμε την κρέμα ζαχαροπλαστικής βανίλια και το κρύο γάλα στο μπολ του μίξερ και τα χτυπάμε για 5 λεπτά ή έως ότου η κρέμα γίνει πηχτή.
Σιγά-σιγά, προσθέτουμε το ζαχαρούχο γάλα και τα αποξηραμένα ή τα κερασάκια γλυκό ή όποιο άλλο γλυκό του κουταλιού μας αρέσει.
Βάζουμε το παγωτό σε μπολ μεταλλικό στην κατάψυξη για να παγώσει.
Για τη σοκολάτα
Βάζουμε την κρέμα ζαχαροπλαστικής βανίλια και το κρύο γάλα στο μπολ του μίξερ και τα χτυπάμε για 5 λεπτά ή έως ότου η κρέμα γίνει πηχτή.
Σιγά-σιγά, προσθέτουμε το ζαχαρούχο γάλα και τις σταγόνες κουβερτούρας (εάν θέλουμε).
Βάζουμε το μείγμα σε μεταλλικό μπολ στην κατάψυξη για να παγώσει.
Όταν είναι να σερβίρουμε, βγάζουμε από την κατάψυξη και αφήνουμε το παγωτό σε θερμοκρασία περιβάλλοντος για 10 λεπτά.
Γαρνίρουμε με φιστίκια Αιγίνης και σιρόπι σοκολάτας για την απόλυτα σοκολατένια απόλαυση

Παγωτο ΠΑΡΦΕ(NTR)



 

ΥΛΙΚΑ

 

1 κουτί ζαχαρούχο γάλα

700 ml  κρέμα γάλακτος (με πολλα λιπαρά)

100 ml φρέσκο γάλα

200 gr κουβερτούρα

100 gr ψιλοκομμένα αμύγδαλα

1/2 κουταλιά της σούπας nes cafe στιγμής (προαιρετικά)

2 κουταλιές της σούπας κονιάκ/μπράντι/λικέρ (προαιρετικά)
 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

 
Αδειάζουμε το φρέσκο γάλα και την κουβερτούρα σε μια κατσαρολίτσα και τη βάζουμε στη φωτιά, σε χαμηλή θερμοκρασία, ανακατεύοντας καλα.
Στο μεταξύ, σε μια λεκάνη αδειάζουμε τις κρέμες γάλακτος και τις χτυπάμε με το μίξερ στη δυνατή ταχύτητα μέχρι να πάρουμε μια σφιχτή σαντιγί. Προσθέτουμε το κονιάκ και το νες καφέ και χτυπάμε με το μίξερ για λίγο ακόμα.
Μόλις η κουβερτούρα λιώσει και ομογενοποιηθεί με το γάλα, αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και αφήνουμε το μείγμα γάλακτος-κουβερτούρας να “κρυώσει” να αποκτήσει θερμοκρασία δωματίου.
 Αδειάζουμε το ζαχαρούχο γάλα και το “κρύο” μείγμα γάλακτος-κουβερτούρας στο μπλέντερ και χτυπάμε για 1 λεπτό.
 Εν συνεχεία ρίχνουμε το μείγμα του μπλέντερ στη λεκάνη με τη σαντιγί και ανακατεύουμε πολύ καλά. Προσθέτουμε και τα αμύγδαλα και συνεχίζουμε το ανακάτεμα.
 Αδειάζουμε το μείγμα σε ένα αεροστεγές μεταλλικό μπολ και το βάζουμε στην κατάψυξη. Υστερα από 10 ώρες το παγωτό μας είναι έτοιμο για κατανάλωση,δεν χρειάζεται να βγάλουμε το παγωτό ενδιάμεσα και να το ανακατέψουμε καθώς δεν κρυσταλλιάζει

Παρασκευή 24 Μαΐου 2013

ΠΑΓΩΤΟ ΠΑΡΦΕ ΚΡΕΜΑ(NTR)




Τί θα λέγατε για ένα παγωτό το Σαββατοκύριακο;;όχι μόνον για τη δροσιά του αλλά και τη νοστιμιά του!!!!

ΥΛΙΚΑ
 
1 κουτί ζαχαρούχο γάλα
250 γρ.κρέμα γάλατος
100 γρ.αμύγδαλα
100 γρ.αμύγδαλα ψημένα
100 γρ.φρουί – γκλασέ


ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Αφήνουμε στο ψυγείο το ζαχαρούχο γάλα και την κρέμα γάλατος για 2-3 ώρες πριν τα μεταχειριστούμε.
Μετα αδειάζουμε την κρέμα σε ένα μπολ και χτυπάμε με το μίξερ μέχρι να διπλασιαστεί τον όγκο της.
Προσθέτουμε το ζαχαρούχο γάλα χτυπώντας πάντα και 1 ποτήρι κρύο νερό, και τα αμύγδαλα  κοπανισμένα
και τα φρουί-γκλασέ ψιλοκομμένα.
Αλείφουμε τη φόρμα για παρφε  με λάδι και τη γεμίζουμε με το παγωτό.

Αφήνουμε να μείνει για 6 ώρες στην κατάψυξη.
Για να σερβίρρουμε, βρέχουμε τη φόρμα σε χλιαρό νερό και με μυτερό μαχαίρι ξεκολλάμε το παγωτό με μέλι η και  με σιρόπι σοκολατας...

Καλη Επιτυχια!!!!

Τετάρτη 22 Μαΐου 2013

ΜΠΑΝΟΦΙ -2-(NTR)



 
 
Υλικά

125 γρ μπισκότα μιράντα παπαδοπούλου
1 κουτί ζαχαρούχο γάλα 400γρ
2 μπανάνες
125γρ κρέμα γάλακτος
λίγη κουβερτούρα


Εκτέλεση




Ανοίγετε λίγο το κουτί με το ζαχαρούχο και του κάνετε άλλη μία μικρή τρύπα. Το βάζετε σε μία μικρή κατσαρόλα και τη γεμίζετε με νερό μέχρι 2 δάχτυλα κάτω από την κορυφή του κουτιού.
 Ανάβετε το μάτι της κουζίνας και μόλις το νερό πάρει βράση, χαμηλώνετε τη φωτιά και σιγοβράζετε για 2 ώρες περίπου.
Κάθε 15 λεπτά θα πρέπει να ελέγχετε τη στάθμη του νερού και να συμπληρώνετε με καυτό νερό.
Όταν περάσουν οι 2 ώρες, βγάζετε με λαβίδες το κουτί από τη κατσαρόλα και το αφήνετε να κρυώσει. Το ανοίγετε ρίχνετε το γάλα-κρέμα σ' ένα μπολ. Το γάλα στο κάτω μέρος θα είναι πιο πηχτό και πιο σκούρο. Ανακατεύετε καλά για να ομογενοποιηθεί.
Στρώνετε σε μία πιατέλα  τα μπισκότα, σε μία στρώση και απλώνετε τη καραμελένια κρέμα
Κόβετε σε λεπτά φετάκια τις μπανάνες και τις στρώνετε πάνω στη κρέμα, να τη καλύψουν.
Χτυπάτε τη κρέμα γάλακτος σε σαντιγι, την απλώνετε πάνω από τις μπανάνες και γαρνίρετε με λίγη τριμμένη κουβερτούρα.
Το τοποθετειτε στο ψυγειο μεχρι να το σερβιρετε.
Καλη Επιτυχια.
 

ΜΠΑΝΟΦΙ -1- (NTR)



 

 

Υλικα


1 πακέτο μπισκότα πτι μπερ ή σαβαγιάρ (225 γρ)
2 κουτιά ζαχαρούχο γάλα
500 ml  κρέμα γάλακτος
2-3 μπανάνες
τριμμένη σοκολάτα ή νιφάδες σοκολάτας


Εκτέλεση

Ξεκινάμε με το καραμέλομα του γάλακτος.
Βάζουμε σε κατσαρόλα τα 2 κουτιά με το ζαχαρούχο γάλα και προσθέτουμε αρκετό νερό, ώστε να τα σκεπάζει τελείως.
Μόλις αρχίσει να βράζει το νερό χαμηλώνουμε την φωτιά, κλείνουμε την κατσαρόλα και τα ξεχνάμε για 2 ώρες.

Τα αφήνουμε δηλαδή να βράσουν σε σιγανή φωτιά για 2 ώρες.
Σε 2 ώρες το γάλα είναι έτοιμο, καραμελωμένο.
{{Βράζουμε τα κουτιά με το ζαχαρούχο κλειστά, δεν αδειάζουμε το γάλα στην κατσαρόλα
.}}
Αυτή τη διαδικασία, όπως είπα και πιο πάνω, μπορείτε να την κάνετε μέρες νωρίτερα, αφού το γάλα διατηρείται 2-3 μήνες, φυλαγμένο σε σκιερό μέρος.
Τώρα που έχουμε έτοιμο το γάλα, ας ετοιμασουμε το <<μπανόφι>>
.
Στρώνουμε σε πυρέξ τα μπισκότα, αφού πρώτα τα έχουμε βουτήξει για πολύ λίγο στο γάλα, ώστε να μην μας διαλυθούν.
Πάνω από τα μπισκότα αδειάζουμε το καραμελωμένο γάλα και ισιώνουμε με ένα μαχαίρι ή σπάτουλα την επιφάνεια.
Πάνω από το γάλα τοποθετουμε τις μπανάνες κομμένες σε λεπτές ροδέλες.
Χτυπάμε την κρέμα γάλακτος σε σφικτή σαντιγί (ή χρησιμοποιούμε έτοιμη σαντιγί) και την απλώνουμε πάνω από όλα τα υλικά.
Πασπαλίζουμε την επιφάνεια με τριμμένη σοκολάτα ή νιφάδες σοκολάτας.
Το γλυκό διατηρείται στο ψυγείο.
Καλή επιτυχία.

ΦΑΝΟΥΡΟΠΙΤΑ ΤΗΣ ΓΙΑΓΙΑΣ~2~(NTR)




  ΥΛΙΚΑ


 1200 γραμμάρια αλεύρι μαλακό ή για όλες τις χρήσεις

 50 γραμμάρια μπέΐκιν πάουντερ

 3 κουταλιές της σούπας μίγμα (κανέλλα, γαρύφαλλο,   μοσχοκάρυδο)

 400 γραμμάρια σταφίδες

 1/4 της κούπας κονιάκ

 1 + 1/2 της κούπας καρύδια τριμμένα

 500 γραμμάρια μαργαρίνη

 3 κούπες ζάχαρη

 2 κούπες φρέσκο χυμό πορτοκάλι

 1 κουταλάκι του γλυκού σόδα

 3 κουταλιές της σούπας ξύσμα πορτοκαλιού




ΕΚΤΕΛΕΣΗ



Από το προηγούμενο βράδυ βάζουμε σε μπολάκι τις σταφίδες με το κονιάκ για να φουσκώσουν.

Την άλλη μέρα, σε ένα μεγάλο μπολ, κοσκινίζουμε το αλεύρι με το μπέΐκιν πάουντερ και το μίγμα των μπαχαρικών.

 Στο μίξερ μας χτυπάμε την ζάχαρη με την μαργαρίνη μέχρι να αφρατέψουν.

Στη συνέχεια, προσθέτουμε τον χυμό του πορτοκαλιού, στον οποίο έχουμε διαλύσει τη σόδα και το υπόλοιπο κονιάκ. Στο μπολ με το αλεύρι, προσθέτουμε τις σταφίδες, τα καρύδια και το ξύσμα, ανακατεύοντας με το χέρι μας να αλευρωθούν καλά. Στο ίδιο μπολ ρίχνουμε το μίγμα από το μίξερ μας ανακατεύοντας απαλά ώστε να ενσωματωθούν όλα τα υλικά. Βάζουμε το μίγμα μας στο ταψί ,το οποίο έχουμε βουτυρώσει με μαργαρίνη και πασπαλίσει με αλεύρι, στρώνοντας με ένα κουτάλι την επιφάνεια της πίτας μας.
Ψήνουμε την φανουρόπιτα στο φούρνο για 1 ώρα και 20 λεπτά περίπου, πάνω-κάτω στους 180 βαθμούς Κελσίου
Καλη Επιτυχια

ΜΟΥΣ ΜΕ ΦΡΑΟΥΛΕΣ(NTR)


 

 

 

Υλικα



400γρ. γιαούρτι στραγγιστό
150γρ. κρέμα γάλακτος
1 κουταλιά σούπας άχνη ζάχαρη
Και φρούτα εποχής αρεσκειας σας
 {τωρα υπαρχουν φραουλες}




Εκτέλεση

Χτυπάμε στο μίξερ την κρέμα γάλακτος με την άχνη  να διπλασιαστεί  ο  ογκο της και στη συνέχεια προσθέτουμε το γιαούρτι ανακατεύοντας ελαφρά με μία σπάτουλα. Το τοποθετούμε στα μπολάκι και το αφήνουμε για δύο με τρεις ώρες στο ψυγείο.

Το σερβίρουμε με φρούτα εποχής ή της αρεσκείας μας.

ΣΑΛΑΤΑ ΚΑΡΠΟΥΖΙ ΜΕ ΦΕΤΑ(NTR)


 


 

 
Υλικα

Κομμάτια καρπούζι χωρίς κουκούτσια
Κομμάτια φέτας
Ενα κρεμμύδι
Φύλλα τρυφερού μαϊντανού
10 φύλλα δυόσμου
1 λεμόνι
ελιές (αν θελετε)
λίγο ελαιόλαδο
λίγο αλάτι

Εκτέλεση


Αρχικά μαρινάρουμε το κρεμμύδι στον χυμό του λεμονιού, αφήνοντας το περίπου για μισή ώρα.
Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνουμε, τα κομμάτια καρπουζιού, την φέτα, το κρεμμύδι με τον χυμό λεμονιού τον μαϊντανό,τα φύλλα δυόσμου και τις ελιές. Στο τέλος προσθέτουμε το λάδι και το αλάτι, αφού τα ανακατέψουμε είναι έτοιμα για σερβίρισμα.
Καλή σας όρεξη!

ΠΑΓΩΤΟ ΣΑΝΤΟΥΙΤΣ...(NTR)




 

 

Υλικά


110γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
150γρ. ζάχαρη
1 αυγό
1 βανίλια
140 γρ. αλεύρι
2 κ.σουπας  κακάο
1/4 κ.γλυκου  αλάτι

Εκτέλεση


Ανάβουμε τον φούρνο στους 170 βαθμούς.
 Στρώνουμε στο  ταψί του φούρνου λαδόκολλα .
Αφού έχουμε αφήσει το βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου, προσθέτουμε τη ζάχαρη και χτυπάμε με το μίξερ να αφρατέψει λίγο. Ρίχνουμε το αυγό και τη βανίλια και αφού ενσωματωθούν συνεχίζουμε με το αλεύρι-κακάο-αλάτι.
Απλώνουμε το μείγμα στη λαδόκολλα  και ψήνουμε περίπου 12λεπτα, Όσο είναι ζεστό, προσεκτικά μπορούμε να κόψουμε τετράγωνα με τετράγωνο κουπ πατ.




Για το παγωτό


500γρ. κρέμα γάλακτος
50γρ. ζάχαρη
4κ.σουπας  κακάο
10 μπισκότα 

Ανακατεύουμε σε ένα μπολ την κρέμα γάλακτος με τη ζάχαρη και το κακάο, για να ομογενοποιηθεί όσο το δυνατόν το κακάο.
 Βάζουμε στην παγωτομηχανή και αφήνουμε σύμφωνα με το χρόνο λειτουργίας. 5' πριν το σταματήσουμε ρίχνουμε τα θρυμματισμένα μπισκότα. Βάζουμε σε μεταλλικό μπολ και τοποθετούμε στην κατάψυξη λίγο ώστε να ετοιμάσουμε ό,τι χρειαζόμαστε για την εκτελεση.

Εκτελεση


Τοποθετούμε λαδόκολλα σε ένα  ταψάκι βάζουμε κάτω τα μπισκότα που κόψαμε, στη συνέχεια βγάζουμε το παγωτό από το ψυγείο που είναι ακόμα μαλακό, το στρώνουμε με κουτάλι προσεχτικά πάνω στα μπισκότα και μετά από πάνω ακουμπάμε απαλά τα υπόλοιπα μπισκότα. Σκεπάζουμε με μεμβράνη και αφήνουμε στην κατάψυξη αρκετές ώρες, ώστε μετά να το βγάλουμε από το ταψάκι με τη λαδόκολλα μαζί και να κόψουμε με μεγάλο μαχαίρι σε τετράγωνα ανάλογα με τα μπισκότα που βάλαμε. Τυλίγουμε σε λαδόκολλα το κάθε κομμάτι και διατηρούμε στην κατάψυξη.

Δεν χρειάζεται απαραίτητα να κόψουμε σε τετράγωνα το μείγμα του μπισκότου, μπορούμε απλά στη μέση να το κόψουμε και να βάλουμε ενδιάμεσα το παγωτό και στη συνέχεια να κόψουμε με κοφτερό μαχαίρι κομμάτια.
Μπορούμε επίσης να χρησιμοποιήσουμε έτοιμο παγωτό.
Εγώ το παγωτό το έφτιαξα με γάλα, κακάο και μπισκότα χωρίς παγωτομηχανή.

Τη δεύτερη μέρα τρώγονται πιο ευχάριστα!
Επίσης αν θελετε βαζετε ξηρούς καρπούς και σιροπι σοκολατας  είναι θαυμα!!!!!

 

ΓΛΥΚΙΕΣ ΤΗΓΑΝΙΤΕΣ!!!!(NTR)



 
 
 
Υλικά


125 γραμμ. αλεύρι μαλακό
1 κ.γλυκου  μπέικιν πάουντερ
Λίγο αλάτι
2 κ.σουπας  ζάχαρη
125 ml κρέμα γάλακτος η 1 ποτηρι Γαλα
1 αυγό
2 κ.σουας  βούτυρο
ξύσμα από 1 πορτοκάλι

Εκτέλεση

Χτυπάμε το αυγό με τη ζάχαρη και το αλάτι και προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος το βούτυρο και το ξύσμα του πορτοκαλιού.
Στο τέλος προσθέτουμε το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ.
Σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε λίγο ελαιόλαδο και ρίχνουμε κουταλιά κουταλιά από το μείγμα μας. Τις αφήνουμε να ψηθούν μέχρι να ροδίζουν και τις γυρνάμε από την άλλη.
Τις πασπαλίζεται με ζάχαρη, ή μαρμελάδα ή μέλι.

Ευκολες!!!! Γρηγορες !!!!Απολαυστικες!!!!!!!!!
Καλή σας όρεξη!!!!

ΠΡΩΙΝΟ ΜΕ ΒΑΤΟΜΟΥΡΑ(NTR)

   
 


   Υλικα

1 κ.σουπας(κουταλιά =20γρ.) μαρμελάδα βατόμουρου

2 φρυγανιές ολικής ή 1 φετα  ψωμί ολικής

1 ποτήρι  γάλα

1κ.σουπας  μαρμελάδα

¾ φλυτζ. γιαούρτι σκέτο άπαχο

4 μισά καρύδια

¾ φλυτζ. φρέσκα βατόμουρα

¾ φλυτζ. γιαούρτι σκέτο άπαχο

1κ.σ. τριμμένα καρύδια
     2κ.γλ. μέλι.
    1-2 φραουλες

     Εκτελεση

    Ολα μαζι σ  ενα μπολ....ανακατεψτε τα και καλη σας απολαυση!!!!
    Χαριστε λιγο χρονο το πρωι για τον Οργανισμο σας...
    Ολη τη μερα θα
    εισθε και θα αισθανεσθε καλυτερα!!!!!

ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΑΞΙΑ ΤΩΝ ΒΑΤΟΜΟΥΡΩΝ (NTR)


Ένα από τα γλυκά φρούτα του καλοκαιριού είναι τα βατόμουρα, από το δέντρο της βατομουριάς με την επιστημονική ονομασία: Rubus fryticosus της οικογένειας των Rosacea.

Τα βατόμουρα ωριμάζουν τον Αύγουστο και το Σεπτέμβρη ενώ η πρώιμη κατανάλωσή τoυς μπορεί να ξεκινήσει και από τον Ιούλη.

Εκτός από τη γλυκιά γεύση τους μας προσφέρουν και υψηλή θρεπτική αξία σε υδατάνθρακες, λίπη, πρωτεΐνες, βιταμίνες, ανόργανα συστατικά, νερό, αντιοξειδωτικά και κυρίως φλαβονοειδή.

Ας δούμε πιο αναλυτικά τη θρεπτική τους αξία στα 100γραμμάρια.

Θρεπτική αξία ανά 100γρ.

Ενέργεια =25 Kcals /θερμίδες

Πρωτεΐνες= 0,9 γρ.

Ολικά λιπίδια =0,2 γρ.

Κορεσμένα = ίχνη

Μονοακόρεστα =0,1 γρ.

Πολυακόρεστα= 0,1γρ.

Χοληστερόλη =0 mg

Υδατάνθρακες = 5,1 γρ.

Μονο+δισακχαρίτες =5,1 γρ.

Πολυσακχαρίτες =0γρ.

Διαιτητικές ίνες =6,6 γρ.

Νερό =85,0 γρ.

Αλκοόλη =0 γρ.

Περιεκτικότητα σε μακροστοιχεία στα 100γρ. σε:

  • Νάτριο(Να) =2 mg/100gr. 

Το (Να) νάτριο, σημαντικός ηλεκτρολύτης στα εξωκυτταρικά υγρά του σώματος, διατηρεί τη φυσιολογική πίεση του αίματος μέσω της επίδρασής του στον όγκο του αίματος.

  • Κάλιο(Κ) =160mg/100gr 

To Κάλιο (Κ) ανήκει στα μέταλλα με το κυριότερο θετικό ιόν και ο σπουδαιότερος ηλεκτρολύτης του ενδοκυττάριου χώρου. Σημαντικός ο ρόλος του στη μεταφορά της γλυκόζης μέσα στα μυϊκά κύτταρα.

  • Ασβέστιο (Ca)=41 mg /100gr. 

Το ασβέστιο (Ca) είναι υπεύθυνο για το σχηματισμό οστών, ενεργοποιεί ένζυμα, μεταδίδει νευρικές ώσεις, βοηθά στη σύσπαση μυών και είναι δυναμικό κυτταρικής της μεμβράνης.

  • Μαγνήσιο(Mg) =23 mg/100gr. 

Σημαντικός ο ρόλος του μαγνησίου (Mg) αφού αποτελεί συστατικό στοιχείο σε περισσότερα από 300 ένζυμα και έτσι συμβάλλει στις φυσιολογικές διεργασίες του ανθρώπινου οργανισμού, νευρομυικές, καρδιαγγειακές, και ορμονικές. Αποτελεί συστατικό των οστών και συμβάλλει στο μεταβολισμό της γλυκόζης στο μύ.

  • Φώσφορος( P)=31 mg/100gr. 

Ακολουθεί ο Φώσφορος (P) ο οποίος είναι το δεύτερο πιο άφθονο στοιχείο στον ανθρώπινο οργανισμό, που χρησιμοποιείται για το σχηματισμό οστών και δοντιών. Ενεργοποιεί τις βιταμίνες Β, επίσης είναι σημαντικός ο ρόλος του στην οξεοβασική ισορροπία.

Σε ιχνοστοιχεία όπως:

  • Σίδηρος (Fe)= 0,7 mg/100γρ. 

Σχηματίζει την αιμοσφαιρίνη που μεταφέρει οξυγόνο Ο2 από τους πνεύμονες στους ιστούς.

  • Ψευδάργυρος(Ζn)= 0,2 mg /100γρ.

Σημαντικός στον ενεργειακό μεταβολισμό, την ανοσοποιητική λειτουργία, τη σεξουαλική ωρίμανση, τις αισθήσεις γεύσης και όσφρησης.

Σε υδατοδιαλυτές βιταμίνες όπως:

·         Βιταμίνη C=15 mg./100γρ. Συμβάλλει στο σχηματισμό κολλαγόνου, το οποίο είναι απαραίτητο για την ανάπτυξη του συνδετικού ιστού. Συμμετέχει στη σύνθεση της επινεφρίνης (αδρεναλίνη) ή οποία εκκρίνεται σε καταστάσεις stress.Βοηθά στην απορρόφηση του σιδήρου Fe από τον εντερικό σωλήνα κατά τη διαδικασία της πέψης των τροφών. Λειτουργεί ως αντιοξειδωτικό

·         Βιταμίνη Β1(Θειαμίνη) =0,02mg. /100γρ. Εχει κεντρικό ρόλο στο μεταβολισμό της γλυκόζης

·         Ριβοφλαβίνη B2=0,05 mg/100γρ. Συμβάλλει στη διατήρηση καλής υγείας του δέρματος.

·         Βιταμίνη Β6 (Πυριδοξίνη)=0,05 mg./100γρ.Μεταβολισμός πρωτεϊνών, υδατανθράκων, λιπών.

 

Λιποδιαλυτές βιταμίνες όπως:

·         Βιταμίνη Ε=2,37 mg./100γρ. Ισχυρό αντιοξειδωτικό προλαμβάνει την εξέλιξη αρκετών χρόνιων νοσημάτων, βοηθά στη πρόληψη της οξείδωσης των ακόρεστων λιπαρών οξέων των φωσφολιπιδίων της κυτταρικής μεμβράνης.

·         Και σε φλαβονοειδή τα οποία είναι κίτρινες φυσικές χρωστικές με δομή παρόμοια προς τη δομή των ανθοκυανινών. Το φλαβύλιο σε ουδέτερο PH (~7)έχει χρώμα κόκκινο, όταν βρεθεί σε ελαφρά όξινο περιβάλλον γίνεται βιολετί, όταν βρεθεί σε αλκαλικό περιβάλλον γίνεται μπλέ *{ουδέτερο διάλυμα PH: ( ~7), {αλκαλικό περιβάλλον PH: (πάνω από 7 -14)}.,
      {όξινο περιβάλλον PH: (κάτω από 7)}.

Λόγω του ότι τα συστατικά των βατόμουρων και ειδικά η τανίνη μπορεί να δημιουργήσουν προβλήματα στα έντερα και το στομάχι είναι καλό να μην καταναλώνεται σε μεγάλες ποσότητες από άτομα με χρόνια γαστρεντερικά προβλήματα και ειδικά έλκος στομάχου.

Οι αρχαίοι Έλληνες χρησιμοποιούσαν τη <<βατομουριά>> για την αρθρίτιδα.
Οι Κινέζοι έκαναν χρήση των κόκκινων, μη ώριμων φρούτων στη θεραπεία νεφρικών προβλημάτων καθώς και για την αντρική ανικανότητα.
Οι δε Ρωμαίοι μασούσαν φύλλα βατομουριάς για να σταματήσουν την αιμοραγία των ούλων
Τα βατόμουρα χρησιμοποιούνται για την παρασκευή εύγεστων, γλυκόξινων μαρμελάδων, καθώς και για την παρασκευή κρασιού και λικέρ.

***Η τροφή να είναι το φάρμακο σου και φάρμακο η τροφή σου***
 Αυτή η δήλωση αποδίδεται στον Ιπποκράτη πρίν από δύο χιλιάδες χρόνια, και γίνεται ολοένα και πιο σημαντική σήμερα καθώς αναγνωρίζεται η προληπτική και θεραπευτική αξία της τροφής απέναντι στην ανάπτυξη χρόνιων ασθενιών......