***....Γευσου....Γευσεις....***



Κυριακή 24 Νοεμβρίου 2013

ΜΕΡΕΝΤΑ ...Η...ΤΑΧΙΝΙ.. Σοκολατακια με ΤΑΧΙΝΙ της ΓΙΑΓΙΑΣ!!!!!.(NTR)




    **** Ευκολο…Δοκιμαστε το!!!!!!***

Να κάτι που μπορεί να αντικαταστήσει την μερέντα!

 Το μίγμα, υπάρχει και έτοιμο.
Μπορείτε..ομως  να το κάνετε οι ίδιοι, ενώ βάζοντας τα υλικά που εσείς επιλέγετε, μπορείτε να το κάνετε και καλύτερο σε ποιότητα......

 ~~Μη ξεχνάμε πως τα μίγματα που κυκλοφορούν δεν έχουν μέλι, αλλά ζάχαρη!.

Οπότε και το δικό μας υπερτερεί σε ποιότητα και γεύση!..
Αφαιρέστε την μερέντα από τη ζωή των παιδιών σας και αντικαταστήστε την με το θρεπτικό αυτό μίγμα!...
Αλλά προσοχή!.. είναι τόσο θερμιδογόνο, που αρκεί μια μικρή ποσότητα, για να δώσει πολύ ενέργεια!...


Υλικα


200 γρ. ταχίνι

200 γρ. μέλι

3 κουταλιες σουπας κακάο


Εκτελεση

Απλά ανακατεύω καλά!...  και είναι  ΕΤΟΙΜΟ! Τα παιδια θα το θελουν συνεχεια …και εσεις!!!!θα ετοιμαζετε τα πιο ωραια τρουφακια με ΤΑΧΙΝΙ ...ευκολα και γρηγορα!!!!
    Καλη Επιτυχια!!! και Καλη Σαρακοστη!!!!!!

ΚΟΡΜΟΣ ΧΑΛΒΑ ΜΕ ΤΑΧΙΝΙ της ΓΙΑΓΙΑΣ(NTR)






Υλικα

500 γραμ. Σοκολάτα κουβερτούρα

450γραμ. Ταχίνι

50 γραμ.  Ηλιελαιο η Καλαμποκελαιο η Σησαμελαιο

100 γραμ. φιστίκι Αιγίνης ,η Αμυγδαλα η Καρυδια,καβουρντισμένο ανάλατο

200 γραμ. Χαλβά βανίλια

200γραμ. Χαλβά κακάο

Φλούδα 1 Πορτοκαλιού

Λαδόκολλα

Εκτελεση


Κόβουμε τον χαλβά σε μεγάλα κυβάκια. 

Τρίβουμε σε τρίφτη την επιφάνεια του πορτοκαλιού και κρατάμε το τρίμμα της φλούδας.

Λιώνουμε την κουβερτούρα σε σκεύος μπεν μαρί. 
Είναι πιο εύκολο αν πρώτα την έχουμε τεμαχίσει με τη βοήθεια ενός μεγάλου μαχαιριού.

Προσθέτουμε μέσα το ταχίνι και το Ηλιελαιο και ανακατεύουμε καλά.

Προσθέτουμε και τη φλούδα από μισό πορτοκάλι και ανακατεύουμε.

Σε φόρμα κορμού στρώνουμε χαρτί ζαχαροπλαστικής και απλώνουμε λίγο από το μίγμα σοκολάτας στον πάτο. 
Από πάνω ρίχνουμε μια στρώση από κυβάκια χαλβά και λίγα φιστίκια η αμυγδαλα η καρυδια οτι μας αρεσει....

Από πάνω σκεπάζουμε με μια στρώση λιωμένης σοκολάτας, και συνεχίζουμε με τις στρώσεις χαλβά και Ξηρων καρπων. 
Φροντίζουμε στην κορυφή να στρώσουμε την τελευταία στρώση σοκολάτας και από πάνω βάζουμε "ξαπλωμένα" δυο μεγάλα κομμάτια χαλβά για να κάθεται ο κορμός όταν τον βγάλουμε από την φόρμα.

Τον βάζουμε στο ψυγείο να κρυώσει.

Όταν είναι έτοιμος τον αναποδογυρίζουμε σε μια πιατέλα και αφαιρούμε την λαδόκολλα.
Είναι έτοιμος και πολύ γευστικός!Δοκιμαστε τον !!!!
Καλη Επιτυχια!!!!!

ΧΑΛΒΑΣ ΜΕ ΤΑΧΙΝΙ της ΓΙΑΓΙΑΣ~6~(NTR)


 


 Το ΧΑΛΒΑ που αγοραζουμε απο τα Σουπερ Μαρκετ...Σιγουρα σας αρεσει...νομιζετε οτι ειναι πολυ δυσκολος για να τον ετοιμασετε μονες σας...ΕΤΣΙ ΠΙΣΤΕΥΕΤΕ!!!!!!..ομως ειναι ΤΟΣΟ ΑΠΛΟΣ....που και Σαρακοστη να μην ειναι Σιγουρα θα τον ετοιμασετε και θα σας γινει απαραιτητος...Γιατι δεν πρεπει να ξεχναμε οτι ειναι <το πιο ωραιο γλυκακι> Για ΟΛΟ ΤΟ ΧΡΟΝΟ που πρεπει να εχουμε στο σπιτι μας .... Υγιεινο.....και πολυ ευκολο !!!!!
Το Βασικο του Υλικο η ΤΑΧΙΝΙ....που τη χρησιμοποιουμε και σε Γλυκα και σε Φαγητα!!!!!!

Υλικα

 
1 κιλό ΤΑΧΙΝΙ ( από 100% πολτοποιημένο σουσάμι)
700 γραμμάρια ζάχαρη κρυσταλλικη
100 ml νερό

Για τη Γεμιση


φιστίκια Αιγίνης αποφλοιωμένα η Αμυγδαλα(εμενα μου αρεσει να βαζω ΑΜΥΓΔΑΛΑ)
1  κουταλιά του γλυκού βανίλια σκόνη
2  κουταλιές του γλυκού κακάο
1  ολόκληρη σοκολάτα λιωμένη(κουβερτουρα η  οτι σοκολατα σας αρεσει)

Εκτελεση


Σε μία κατσαρόλα, βράζουμε την ζάχαρη με το νερό μέχρι να γίνει καραμέλα
 Αρχίζουμε να ανακατεύουμε με μια σπάτουλα μέχρι να ασπρίσει.
Ρίχνουμε την καραμέλα σε ένα μεγάλο ανοξείδωτο μπολ πάνω στο ταχίνι. Ανακατευουμε το μείγμα.
Στη συνέχεια χρησιμοποιήσουμε μια σπάτουλα μαρίζ (από σιλικόνη) και ανακατεύουμε.
Τέλος προσθέτουμε τα υλικά της αρεσκείας μας (τα φιστίκια,αμυγδαλα, και τη σοκολάτα) για την γεύση και ανακατευουμε.
Βάζουμε τον χαλβά σε παραλληλόγραμμη φορμα.(του κεικ)

 Τον αφήνουμε αρκετές ώρες να κρυώσει και σερβίρουμε.

Καλη Επιτυχια…..

Tι είναι το*** Tαχίνι***… (NTR)




 

Tι είναι το*** Tαχίνι***… ????....

Το ταχίνι είναι φυσικό προϊόν και παράγεται από σπέρματα διαλεγμένων σπόρων του σησαμιού (Sesamun Indicum), περνώντας από τη διαδικασία της αποφλοίωσης και της ξήρανσης.

Εμφανίζεται ως πολτός, ως ελαιώδης κρέμα, αλεσμένου σησαμιού.

Η ρίζα της λέξης βρίσκεται στην τουρκική γλώσσα και σημαίνει σησαμόπολτος.

Ποσοστά περιεκτικότητας σε θρεπτικά συστατικά και οφέλη για την υγεία
Το σουσάμι έχει πολλές θρεπτικές ιδιότητες, πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας και πολλές βιταμίνες (Β1, Β2, Ε, νιασίνη), ιδιαίτερα χρήσιμες για ευαίσθητες ηλικιακές ομάδες, όπως είναι τα παιδιά. Περιέχει 20% πρωτεΐνες, εύπεπτες, πλούσιες σε θειούχα αμινοξέα (μεθιονίνη, αργινίνη, λευκίνη, τρυπτοφάνη), τα οποία συνδυαζόμενα με τροφές που περιέχουν λυσίνη, αποκτούν μεγαλύτερη διατροφική αξία, και συνεισφέρουν στην καλή υγεία πολλών οργάνων, όπως το συκώτι και τα νεφρά.


Περιέχει επίσης υδατάνθρακες (20%) κυρίως με τη μορφή των φυτικών ινών, οι οποίες βοηθούν στην ομαλή λειτουργία του γαστρεντερικού συστήματος, καθώς και καλής ποιότητας λίπος (50%), κυρίως μονοακόρεστα ή πολυακόρεστα λιπαρά οξέα (ω-6), που συμβάλλουν στη μείωση της χοληστερόλης (της ολικής και της ‘κακής’).


Σε σύγκριση με άλλα γλυκά, όπως η σοκολάτα και τα παράγωγά της, το ταχίνι υπερτερεί διότι περιέχει ελάχιστα κορεσμένα λιπαρά. Είναι πλούσιο σε ασβέστιο (κατά της οστεοπόρωσης), σίδηρο (σωματική και πνευματική ευεξία), κάλιο, ψευδάργυρο (αυξάνει την άμυνα του οργανισμού), φώσφορο, μαγνήσιο (δρα καταπραϋντικά, ηρεμιστικά, μειώνει τους πονοκεφάλους και τις ημικρανίες), μαγγάνιο, σελήνιο (αντιοξειδωτική δράση), χαλκό (μειώνει τους πόνους των αρθρώσεων), ενώ είναι καλή πηγή φυτοστερολών και λιγνανών (σεσαμίνη, σεσαμολίνη) που δρουν αντιοξειδωτικά, αποτοξινωτικά και φαρμακευτικά (μειώνουν την χοληστερίνη και την υπέρταση) στον οργανισμό (Yale J Biol Med. 2006).

Η βιταμίνη Ε που περιέχεται (σε μεγαλύτερο ποσοστό από το ελαιόλαδο), δρα προστατευτικά στον οργανισμό από τις φθορές που προκαλούν οι παραγόμενες ελεύθερες ρίζες και τα υποπροϊόντα μεταβολισμού. Διαθέτει επίσης αντικαρκινική δράση (Ca μαστού) και ανασταλτική σε χρόνιες παθήσεις (καρδιαγγειακές παθήσεις, καταρράκτης, διαβήτης, νόσος Alzheimer, Parkinson). Δεν περιέχει καθόλου χοληστερίνη.

Αντιλαμβανόμαστε επομένως ότι η φύση δια μέσου των τροφίμων της, δεν μας προσφέρει μόνο τα θρεπτικά συστατικά που απαιτούνται για την επιβίωση μας. Μας δίνει απλόχερα πολύτιμες δραστικές ουσίες που μας θωρακίζουν και μας προστατεύουν από νοσήματα φθοράς, αυξάνοντας έτσι το προσδόκιμο επιβίωσης.

Προτεινόμενος τρόπος μαγειρέματος
Έχει πολλές εφαρμογές τόσο στη μαγειρική όσο και τη ζαχαροπλαστική. Ιδανικό συμπλήρωμα για το πρωινό (ψωμί με ταχίνι και μέλι), τις σαλάτες και τις σάλτσες. Αποτελεί κύριο συστατικό του χαλβά, γίνεται επίσης ταχινόσουπα, ταχινόπιτα, ταχινοκουλουράκια, χούμους, ενώ μερικοί ρίχνουν ταχίνι στον καφέ τους.

 

Συγκαταλέγεται στη λίστα των πιο υγιεινών και θρεπτικών επιλογών, με ικανοποιητική θερμιδική απόδοση αλλά ταυτόχρονα με μεγάλη διατροφική αξία και ευεργετική δράση.
 Αποτελεί ιδανικό υποκατάστατο των ζωικών πρωτεϊνών, ιδιαιτέρα σε περιόδους νηστείας, αφού περιέχει σημαντική ποσότητα φυτικών πρωτεϊνών υψηλής όμως βιολογικής αξίας, που δρουν αναζωογονητικά και αντιγηραντικά για τον οργανισμό.

ΤΑΧΙΝΙ…ΜΕΡΕΝΤΑ…(NTR)





Όλοι ξέρουμε πόσο αγαπητή είναι η μερέντα στα παιδιά (και όχι μόνο σ” αυτά)....ΑΛΛΑ και σ εμας τα πιο μεγαλα παιδια!!!!

Να λοιπόν μια συνταγή που δεν περιέχει ζάχαρη και είναι πολύ πιο υγιεινή για τους μικρούς μας φίλους.


ΥΛΙΚΑ


2 φλυτζάνια ταχίνι ολικής αλέσεως

1 φλυτζάνι μέλι

χυμό ενός πορτοκαλιού (δίνει βελούδινη υφή και ωραία γεύση)

1 κουταλιά της σούπας κακάο

2 κουταλιές της σούπας τριμμένη καρύδα (προαιρετικά)


ΕΚΤΕΛΕΣΗ


Ανακατεύετε το ταχίνι με το μέλι καλά κι έπειτα ρίχνετε τον χυμό πορτοκαλιού.

Περνάτε το κακάο από μικρό σουρωτήρι (για να μην μείνουν κόμποι) και το προσθέτετε.

Τέλος βάζετε την καρύδα.

Φυλλάσεται στο ψυγείο για τουλάχιστον 20 ημέρες.

Μπορείτε στην ημερήσια σας κατανάλωση να προσθέσετε και λίγη λιωμένη μπανάνα για περισσότερη γεύση.
Καλή σας απόλαυση!!!

ΚΕΙΚ ΧΩΡΙΣ ΑΛΕΥΡΙ ΣΟΚΟΛΑΤΑΣ(NTR)



 

***Ειναι  μια γλυκεια Σοκολατενια λιχουδια ...Δοκιμαστε το!!!!!***

   ΥΛΙΚΑ

       450 γρ. σοκολάτα

       60-70 % περιετικότητα σε κακάο

       200 γρ. βούτυρο

        5 μεγάλα αυγά

        100 γρ. ζάχαρη

        4 κ.σ. κονιάκ

          1 Σοκολατα Νεστλε λιωμενη για επικαλυψη

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ


 

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 C. Bουτυρώνουμε φόρμα χωρίς τρύπα η ένα ταψακι .Στρώνουμε λαδόκολλα στη βάση.

Ψιλοκόβουμε τη σοκολάτα με το βούτυρο.
 Τα βάζουμε σε μπαιν μαρί να λιώσουν, σε μέτρια φωτιά. Προσθέτουμε το κονιάκ.
Αφήνουμε λίγο να κρυώσει το μείγμα.
 Χτυπάμε τ' αυγά με τη ζάχαρη σε μίξερ χειρός για 6-7 λεπτα, μέχρι να γίνουν αφράτη κρέμα με απαλό κίτρινο χρώμα και να στέκονται οι κορυφές όταν σηκώνουμε το σύρμα του μίξερ.
Αναδιπλώνουμε τα χτυπημένα αυγά στη λιωμένη σοκολάτα, ανακατεύουμε απαλά με σπάτουλα μέχρι να μη φαίνονται καθόλου στη σοκολάτα και αδειάζουμε στην φόρμα. Ψήνουμε για 35 λεπτά. Αφήνουμε να κρυώσει τελείως στη φόρμα. Αν προσπαθήσετε να το βγάλετε όσο είναι χλιαρό θα διαλυθεί.

Το κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε. Αφου εχουμε  <<σκεπασει>> με τη λιωμενη σοκολατα



Καλη Επιτυχια…



ΚΕΙΚ ΧΩΡΙΣ ΑΥΓΑ (NTR)




 

 Υλικα

  1 φλ. ζάχαρη

   ¾ φλ. καλαμποκέλαιο

   1 + ½ κουτ. σούπας ξίδι

   1 + ½ κουτ. σούπας κονιάκ

   1 βανίλια

   1 πρέζα αλάτι

    Ξύσμα από 2 πορτοκάλια

    2/3 φλ. χυμό πορτοκαλιού

    1 κ.γλ. σόδα

    1 φλ. νερό

     Μισο φλ. κακάο

     3 φλ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

     3 κ.γ. μπέικιν πάουντερ

Εκτελεση

Σε μπωλ βάζουμε ζάχαρη, λάδι,  ξύδι, κονιάκ, αλάτι, ξύσμα από 2 πορτοκάλια, βανίλια και ανακατεύουμε πολύ καλά με κουτάλι να λιώσει η ζάχαρη. Διαλύουμε τη σόδα στον χυμό και τα προσθέτουμε. Προσοχή, αφρίζει και χύνεται, γι’αυτό κάντε το πάνω από το μπωλ με τα υλικά. Προσθέτουμε το νερό. 

 

Κοσκινίζουμε το αλεύρι, το backing powder και το κακάο και τα ρίχνουμε στο μείγμα. Ανακατεύουμε με κουτάλι. 

 

Αδειάζουμε το μισό μείγμα σε λαδωμένη μακρόστενη, μικρή φόρμα και το υπόλοιπο σε 6 ατομικά φορμάκια(αν θελουμε)διαφορετικα σε μια φορμα ολο το μειγμα.

 
Ψήνουμε στον αέρα στους 150ο – 160ο c για 20’ τα μικρά φορμάκια και 30’ τη μεγάλη φόρμα. Το αφήνουμε να σταθεί στη φόρμα για 10λεπτα, έπειτα το ξεφορμάρουμε και το γαρνίρουμε με λιωμένη σοκολάτα.
Καλη Επιτυχια.

ΤΑΡΤΑ ΜΕ ΜΕΡΕΝΤΑ(NTR)


 

          ΥΛΙΚΑ

          450 γρ. σοκολάτα γάλακτος ψιλοκομμένη

          500γρ. κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά

          60 γρ. κουβερτούρα ψιλοκομμένη

          2 πρέζες αλάτι

          1/2 κ.γ. βανίλια εκχύλισμα

          150 γρ. φουντούκια

          1 φύλλο ζύμη τάρτας ψημένη

       3-4 ολοκληρες Φραουλες(για γαρνιρισμα)
 
 
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
 
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180-200C.
Απλώνουμε τα φουντούκια στο ταψάκι και τα ψήνουμε για 10'-12' λεπτά να ροδίσουν.
Τα βάζουμε σε καθαρή πετσέτα να ξεφλουδίσουν.
 Κρατάμε 10-12 φουντούκια για γαρνιτούρα.
Αφού κρυώσουν τα αλέθουμε σε σκόνη.
Σε κατσαρόλα με χοντρή βάση βάζουμε την κρέμα και μισά αλεσμένα φουντούκια.
Αφήνουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι στις άκρες να εμφανιστούν φουσκάλες αλλά η κρέμα να έχει πάρει βράση.
Αποσύρουμε από τη φωτιά , αφήνουμε να σταθεί η κρέμα μια ώρα και να αρωματιστεί από τα φουντούκια. Σουρώνουμε την κρέμα σε λεπτή σήτα.
 Βάζουμε την σοκολάτα γάλακτος και την κουβερτούρα σε μπεν μαρί σε μέτρια φωτιά.
Προσοχή το μπολ του μπεν μαρί να μην ακουμπάει στο βραστό νερό.
Ανακατεύουμε τακτικά να λιώσει.
Αποσύρουμε από τη φωτιά.
Προσθέτουμε την κρέμα και χτυπάμε με σύρμα. Ανακατεύουμε γρήγορα να ενωθούν.
 Προσθέτουμε αλάτι και βανίλια και τα υπόλοιπα φουντούκια αλεσμένα.
Αδειάζουμε τη σπιτική μερέντα στην ψημένη τάρτα και με προσοχή να μη χυθεί έξω, βάζουμε στο ψυγείο για 4-5 ώρες να σφίξει.
Για να σερβίρουμε, αφήνουμε όπως όλα τα γλυκά με σοκολάτα να σταθεί για 20-30', να μαλακώσει σε θερμοκρασία δωματίου.  Γαρνίρουμε με τα ολόκληρες φραουλες.
Καλη Επιτυχια!!!!! 
 
 
 

ΖΥΜΗ ΓΙΑ ΤΑΡΤΕΣ ***Της Γιαγιας***(NTR)




Κρατηστε τη Συνταγη της Γιαγιας για τις ΤΑΡΤΕΣ και θα με θυμηθειτε!!!!!!
Μια ζύμη εύκολη στην προετοιμασία της, με πολλές εφαρμογές τόσο στη μαγειρική όσο και στη ζαχαροπλαστική.




 

Υλικα


2 φλιτζάνια τσαγιού αλεύρι
120-150 γραμ. βούτυρο ή μαργαρίνη
1 αυγό ή 2 κρόκους αυγών
1/2 κουταλακι μικρο αλάτι
Βούτυρο και αλεύρι (για τη φόρμα)


 Για Πάστα Φλόρα


5-6 κουτ. Σούπας ζάχαρη


Για πάστα μπριζέ


Ελάχιστη ζάχαρη ή καθόλου


Εκτελεση

Κοσκινίζετε το αλεύρι σε μια λεκανίτσα και κάνετε- μια λακκούβα στο κέντρο. Ρίχνετε το βούτυρο ή τη μαργαρίνη (σε κομμάτια), τη ζάχαρη, το αβγό, το αλάτι και αρχίζετε να ζυμώνετε με τα χέρια, μέχρι να πετύχετε μια ζύμη σαν χοντρά ψίχουλα. (Εάν χρειαστεί, προσθέστε μερικές κουταλιές παγωμένο νερό).

Πλάθετε τη ζύμη σε μπάλα, την τυλίγετε σε πλαστική μεμβράνη και την αφήνετε στο ψυγείο για 30 λεπτά τουλάχιστον, πριν τη χρησιμοποιήσετε.

Τοποθετείτε τη ζύμη σε αλευρωμένη επιφάνεια και την ανοίγετε με πλάστη σε φύλλο. 

Με τη βοήθεια του πλάστη, απλώνετε το φύλλο, σε καλά αλευρωμένη και βουτυρωμένη φόρμα τάρτας.

Στρώνετε το φύλλο φροντίζοντας να ανεβαίνει και στα πλαϊνά τοιχώματα. Κόβετε τις άκρες που περισσεύουν, ρολάροντας και πιέζοντας με τον πλάστη. Για να μη χάσει το σχήμα της, κατά το ψήσιμο και ιδιαίτερα όταν θέλετε να την ψήσετε άδεια, τρυπάτε καλά όλη την επιφάνειά της με πιρούνι. Στη συνέχεια τη καλύπτετε με χαρτί ψησίματος, που θα το γεμίσετε με φασόλια.
-

Ψήνετε την τάρτα σας σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς, για 25-35 λεπτα.
Καλη Επιτυχια....

ΓΛΥΚΟ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ –3-(NTR)


 


 

    Υλικα

 

5 μεγάλα πορτοκάλια με χοντρή φλούδα

Ζάχαρη

Νερό


Χυμό 1 λεμονιού

     Εκτελεση

 

Ξύνουμε τα πορτοκάλια ελαφρά με τρίφτη χειρός, να φύγει το εξωτερικό τους, τα πλένουμε καλά και τα σκουπίζουμε.

Με κοφτερό μαχαίρι αφαιρούμε τις φλούδες, κόβοντας τες σε μεγαλούτσικα κομμάτια. Αφαιρούμε το πολύ άσπρο της φλούδα όπου υπάρχει και τις διπλώνουμε σε ρολό περνώντας τες σε μια κλωστή μαγειρικής. Ζυγίζουμε τις φλούδες. Με πέντε μεγάλα πορτοκάλια θα έχετε περίπου 500 γρ φλούδες.

Σε νερό που βράζει τοποθετούμε τις φλούδες και βράζουμε για 5 λεπτά. Στραγγίζουμε και επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία του βρασμού για άλλες δύο φορές βράζοντας 2-3 λεπτά .

Στραγγίζουμε και απλώνουμε τις φλούδες σε καθαρή πετσέτα να στεγνώσουν για 3 – 5 ώρες.

Σε κατσαρόλα μετρίου μεγέθους βάζουμε 700 ml νερό και 750 γρ. ζάχαρη και βράζουμε για 5 λεπτά.

Προσθέτουμε τις φλούδες και βράζουμε μέχρι να δέσει το σιρόπι .

Λίγο πριν το τέλος προσθέτουμε το χυμό του λεμονιού.

Μοιράζουμε το γλυκό σε αποστειρωμένα βάζα.
      Καλη Επιτυχια

ΓΛΥΚΟ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ –2- (NTR)



Υλικα

 1500 γρ. Φλοιο Πορτοκαλι

 1500 γρ. Ζάχαρη

 10 - 15 καρφάκια Γαρύφαλλα

 6 ποτήρια Νερό
 
 Σταγονες από Λεμονι





Εκτελεση


 
 Πλένετε καλά τα τεμαχια από το πορτοκαλι και τα  βάζουμε  σε κατσαρόλα με νερό να βράσουν για 5 λεπτά. Τα  στραγγίζουμε  και τα  βάζουμε  σε μπόλικο νερό. Αφήνετε για 4 ώρες, αλλάζοντας το νερό κάθε μισή ώρα.
 Βάζετε το νερό με τη ζάχαρη να βράσουν, σχεδόν να δέσει το σιρόπι.
 Ρίχνετε τα τεμαχια πορτοκαλι  και το γαρύφαλλο στο σιρόπι να βράσουν, μέχρι να δέσει το σιρόπι. Κατεβάζετε από τη φωτιά και αφήνετε 24 ώρες. Ξαναβράζετε να δέσει ξανά το σιρόπι και αφήνετε ξανά 24 ώρες. Αν έχουν βγάλει πάλι υγρά, ξαναβράζετε να δέσει πάλι το σιρόπι. Ριχνετε τις σταγονες  από μισο λεμονι.
 Μοιράζετε το γλυκό, ενώ είναι ακόμη ζεστό σε αποστειρωμένα βάζα.
Καλη Επιτυχια.

ΓΛΥΚΟ ΚΟΥΤΑΛΙΟΥ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ σε τεμαχια Της ΓΙΑΓΙΑΣ (NTR)






 

Υλικα

 

Πορτοκάλια
Ζάχαρη
ξύλο κανέλας ή βανίλια (προαιρετικά)
1 κουταλάκι του γλυκού χυμός λεμονιού (για πέντε μεγαλούτσικα πορτοκάλια)
(Αν αντί για ζάχαρη βάλουμε φρουκτόζη, δεν χρειάζεται ο χυμός λεμονιού)

 

Εκτελεση

 
Ζυγίζουμε την κατσαρόλα και γράφουμε σε ένα χαρτί πόσο βάρος έχει.

 
Ξύνουμε τα πορτοκάλια στον τρίφτη να φύγει όλο το πορτοκαλί.

 
 Τα βάζουμε στην κατσαρόλα, την γεμίζουμε με νερό έως ότου καλυφθούν τα πορτοκάλια, και τα βράζουμε τόσο ώστε να μαλακώσουν.

 Βγάζουμε τα πορτοκάλια από την κατσαρόλα, τα αφήνουμε λίγο να κρυώσουν και τα κόβουμε σε κομμάτια.

 Τα βάζουμε ξανά στην κατσαρόλα μαζί με το νερό που έχει απομείνει από το βράσιμο και τα ζυγίσουμε.

Αφαιρούμε το βάρος της κατσαρόλας και όσο είναι τα πορτοκάλια με το νερό τους τόσο ζάχαρη ρίχνουμε.

 Αν θέλουμε, ρίχνουμε την κανέλα ή τη βανίλια και το αφήνουμε να βράσει ώσπου να δέσει το σιρόπι.

 Λίγο πριν το κατεβάσουμε απ' την φωτιά, ρίχνουμε τον χυμό λεμονιού.

Όταν "δέσει" το γλυκό, όπως είναι καυτό το μοιράζουμε σε γυάλινα βαζάκια που τα έχουμε ζεστάνει νωρίτερα στον φούρνο μας.

Κλεινουμε καλά, τα αναποδογυρίζουμε και τα αφήνουμε έτσι ώσπου να κρυώσουν...

Καλη Επιτυχια