***....Γευσου....Γευσεις....***



Πέμπτη 22 Μαΐου 2014

ΧΟΙΡΙΝΟ ΜΕ ΠΡΑΣΑ (NTR)



ΥΛΙΚΑ

 1.5 kg Σπάλα χοιρινή ξεκοκκαλισμενή και κομμένη σε 6 κομμάτια
 1kg πράσα – μονο το ασπρο τμήμα τους χοντροκομμένα
 30ml ελαιόλαδο
 500ml μοσχάτο ξηρό
 2 σκελίδες σκόρδο ολόκληρες και ακαθάριστες
 2 φρέσκα φύλλα δάφνης
 Λίγες σταγόνες ξύδι από κόκκινο κρασί
 30 δαμάσκηνα ξηρά χωρίς κουκούτσι
 1 κουταλιά της σούπας μουστάρδα διαλυμένη σε 4 κουταλιές νερό
 40 φυλλαράκια φρέσκου φασκόμηλου πλυμένα και στεγνωμένα
 ελαιόλαδο για το τηγάνισμα του φασκόμηλου
   αλάτι, πιπέρι

  ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Βάζουμε πάνω στη φωτιά μία  κατσαρόλα για να ζεσταθεί και αφού αυτό γίνει  σοτάρουμε το χοιρινό (αφού το αλατίσουμε) σε δυνατή φωτιά με το ελαιόλαδο μέχρι να ροδοκοκκινίσει απο όλες τις μεριές
Αφαιρούμε το χοιρινό απο τη φωτιά και τοποθετουμε στη κατσαρόλα τα πράσα.  Τα σοτάρουμε για 2 περιπου λεπτά και σβήνουμε με το κρασί
Ξαναβάζουμε στη κατσαρόλα το κρέας και προσθέτουμε το σκόρδο και τη δάφνη
Σκεπαζουμε τη κατσαρόλα και σιγοβράζουμε για περίπου 2 ώρες.  Αν κατα τη διάρκεια του βρασμού τα υγρά εξατμισθούν, προσθέστε λίγο νερό
Στα τελευταία 20 λεπτά προσθέτουμε και τα δαμάσκηνα.  Αν το φαγητό μας έχει πολλά υγρά το βράζουμε τα τελευταία λεπτά ξεσκέπαστο έτσι ώστε αυτά να εξατμισθούν
Αφού απομακρύνουμε από τη  φωτιά προσθέτουμε τη μουστάρδα  αλατοπιπερώνουμε  και αλατοπιπερώνουμε.  Προσθέτουμε τις λίγες σταγόνες ξύδι
Για τα φασκόμηλα σε ένα τηγάνι μεγάλο βάζουμε μπόλικο ελαιόλαδο και αφού ζεσταθεί καλά τηγανίζουμε τα φασκόμηλα.  Τα φυλλαράκια είναι έτοιμα όταν σταματήσουν να τσιτσιρίζουν.  Τα απομακρύνουμε απο το τηγάνι με μία τρυπητή κουτάλα και τα βάζουμε πάνω σε χαρτί κουζίνας για να στεγνώσουν.  Τα άλατίζουμε
Οταν σερβίρουμε το φαγητό μας βάζουμε το φασκόμηλο από πάνω έτσι ώστε να μην πανιάσει.

     TIPS

Αυτό το πιάτο –και οι παραλλαγές του βλέπε κυδώνια- είναι η δική μας Γαλοπούλα.  Το χοιρίνο παραδωσιάκα σφαζώνταν περίπου την εποχή των Χριστουγένων (Χοιροσφάγια).  Τα ξερά δαμάσκηνα (στην Ελλάδα μαζί με τα σύκα) είναι  το κατ’εξοχην  συμβολικό φρουτο του χειμώνα και των γιορτων κατα προέκταση.  Είναι ένα  παρηγορειτικό (comfort food) και νοσταλγικό πιάτο.  Τα πράσα επίσης δένουν επίσης θαυμάσια με τα δαμασκήνα και δημιούργουν μιά απαράμιλλη γλυκύτητα.
Θά σέρβιρα αυτό το πιάτο με πουρέ πατάτας ή με ένα αρωματικά ρύζι όπως basmati
     Καλη Επιτυχια!!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου