***....Γευσου....Γευσεις....***



Σάββατο, 25 Ιανουαρίου 2014

ΠΙΤΕΣ ΜΕ ΦΥΛΛΟ ΣΤΡΙΦΤΕΣ ΤΗΣ ΓΙΑΓΙΑΣ ~12~(NTR)










Υλικα για το φυλλο 

1/2 κιλο αλευρι για ολες τις χρησεις
3 κουταλιες Ξυδι
3 κουταλιες σουπας Λαδι
Λιγο αλατι
1 φλιτζανα νερο

Υλικα Για τη Γεμιση

1/4 τριμμενη Μυζηθρα
4-5 φουντακια Μπροκολο
4-5 λουκανικακια κολλενα σε κυβακια
5-6 κουταλακια ουσαμι
Λιγο Λαδι για αλλειμα των φυλλων

Εκτελεση

Σε μια λεκανιτσα τοποθετουμε το αλευρι κανουμε μια λακουβιτσα στη μεση και ριχνουμε το λαδι το ξυδι λιγο αλατι και ανακατευουμε καλα ριχνουμε σι-σιγα το νερο και αρχιζουμε να ζυμωνουμε εως οτου γινει μια τελεια μαλακη ζυμη.
Τελος τοποθετουμε στον παγκο της κουζινας η το τραπεζι λιγο αλευρι και τοποθετουμε τη ζυμη και ζυμωνουμε καλα αλειβουμε με λιγο λαδι τη ζυμη μας και αφηνουμε να ξεκουρασθει για 20 λεπτα.
Κοβουμε σε 4 κομματια τη ζυμη μας.
Αλειβουμε τον παγκο μας με αλευρι και τοποθετουμε ενα τεμαχιο απο τη ζυμη μας.Με τον Πλαστη μας(ετσι το ελεγε η Γιαγια μου)ανοιγουμε το φυλλο μας σε στρογγυλο σχημα οσο παχος θελουμε.
Κοβουμε στη μεση και γεμιζουμε με το τριμμενο μπροκολο(η οτι αλλο λαχανικο μας αρεσει και εχουμε στο ψυγειο μας),τα κυβακια το λουκανικο,την τριμμενη μυζηθρα μας(που μπορουμε να βαλουμε οτι...τυρι μας αρεσει) και ενα κουταλακι σουσαμι.
Κλεινουμε σε σχημα ρολο και στο τελειωμα βρεχουμε τις ακρες με λιγο νερο για να κολλησουν τα φυλλα μεταξυ τους.Γυριζουμε σε σαλιγκαρο η σε τετραγωνα σχηματα,  λαδωνουμε  την επανω επιφανει και τοποθετουμε σε ελαφρα λαδωμενο ταψακι.
Πασπαλιζουμε με λιγο σουσαλι και ραντιζουμε με νερακι  ετσι το φυλλο μας γινεται τραγανο .
Ψηνουμε σε προθερμασμενο φουρνο στους 200 βαθμους για 20 λεπτα περιπου εως οτου ροδισουν τα φυλλα μας.
Ειναι υπεροχα σας τα προτενω να τα Δοκιμασετε ...
Μη νομισετε οτι για να ετοιμασετε μονες/οι σας φυλλο ειναι δυσκολο....ειναι πανευκολο μια φορα οταν φτιαξετε επειτα θα ετοιμαζετε μονες σας για τους αγαπημενους σας και για εσας το Πρωινο σας.
Καλη Επιτυχια!!!!!!!

Tips:Αν θελετε να ειναι Τραγανα τα φυλλα απο τις ΠΙΤΕΣ ΣΑΣ ας λεω ενα μυστικο<να το θυμασθε>Ραντιζετε τα φυλλα σας πριν ψηθουν....με Σουρωτη....(αυτο εκανε η μαμα και Γιαγια μου)!!!!!

Τρίτη, 21 Ιανουαρίου 2014

ΣΠΑΝΑΚΟΚΕΦΤΕΔΕΣ ΤΗΣ ΓΙΑΓΙΑΣ ~1~(NTR)

ΥΛΙΚΑ

1 ματσάκι άνηθο
1 φλιτζάνι αλεύρι
4 αυγά
1 φλιτζάνι λάδι
αλάτι
μισό κιλό σπανάκι
300 γραμ. σέσκουλα
4-5 κρεμμυδάκια φρέσκα
2-3 πράσα


ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Πλένουμε καλά με άφθονο νερό τα λαχανικά και τα ψιλοκόβουμε.
Τα αλατίζουμε και τα τρίβουμε ώσπου να στραγγίσουν.
Αφού στραγγίσουν τα βάζουμε σε μια λεκάνη, ρίχνουμε τα αυγά, το λάδι, το αλεύρι και ανακατεύουμε μέχρι να δέσουν τα υλικά.Σχηματιζουμε μπαλιτες.

Σε καυτό λάδι ρίχνουμε τα κεφτεδακια μας, και μόλις αρχίζουν να ροδιζουν   τους βγάζουμε από το τηγάνι

Σερβιρουμε ζεστους..... με πατατες τηγανιτες η ρυζι η πουρε....Ειναι ευκολο φαγητο και μπορουν  ετσι,τα παιδια να τρωνε το σπανακι που εχει αρκετες  βιταμινες...
Καλη Επιτυχια και Καλη Ορεξη!!!!

ΧΟΡΤΟΠΙΤΑΚΙΑ(NTR)


 





 

Υλικα και Εκτελεση

 

Ότι χορταρικα βρισκονται στο ψυγειο σας που σας εχουν μεινει(αγρια χορτα,σπανακι,πρασσο,ότι υπαρχει)….

  Κόβετε τα χορταρικά σε μικρότερα κομμάτια.

Σοτάρετε ένα μέτριο κρεμμύδι με λίγο λάδι, ρίχνετε μέσα και τα χορταρικά σας να μαραθούν (εάν είναι ωμά, εάν είναι ήδη βρασμένα ο χρόνος σοταρίσματος μειώνεται στο μισό) και μετά όλα μαζί τα βάζετε σε βαθύ μπολ  με
2 αυγά,
3 κουταλιές ξυνομηζύθρα ή φέτα μαλακιά,
3 κουταλιές χοντροτριμμένο κεφαλοτύρι ή παρμεζάνα,
1/2 φλιτζάνι γάλα,
1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο,
ψιλοκομμένο άνηθο ή μάραθο,
φρεσκοτριμμένο πιπέρι,κάρυ και λίγο αλάτι.

Ανακατεύετε καλά να ενωθούν και στο μείγμα αυτό προσθέτετε
1 φλιτζάνι αλεύρι για όλες τις χρήσεις
και 2 κουταλάκια μπεϊκιν πάουντερ.
Ενώνετε και αυτά τα υλικά και είστε έτοιμοι να μοιράσετε το μείγμα σε στρογγυλα σχηματα  στο ταψι σας αφου εχετε τοποθετησει στη βαση του  λαδόχαρτο.Ριχνετε στα ορτοπιτακια σας,αν θελετε σουσαμι ασπρο η μαυρο .

Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο για 20-25 λεπτά, με αέρα (ή ανάλογα με το πως ψήνετε τα κεϊκ σας) μέχρι να ροδίσουν.  Νόστιμα...Τραγανα,,,Υπεροχα....
  Δοκιμαστε τα….
Καλη Επιτυχια!!!!!

ΤΑΡΤΑ ΜΑΝΤΑΡΙΝΙ(NTR)


 



Υλικα

 

2 μανταρίνια (το ξύσμα και το χυμό τους)

200 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις

40 γρ ζάχαρη άχνη

180 γρ βούτυρο

Αλάτι 1 κουταλακι γλυκου

110 γρ ζάχαρη λευκή (η κρυσταλλική που χρησιμοποιούμε παντού)

60 γρ ζάχαρη καστανή

4 κουταλια σουπας μέλι

240 ml κρέμα γάλακτος

200 γρ αμύγδαλα φιλέ

 

Εκτελεση

 

Παίρνουμε ένα στρογγυλό ταψί και καλύπτουμε το εσωτερικό του με αντικολλητικό χαρτί.

Βάζουμε στον κάδο του μίξερ το αλεύρι, τη ζάχαρη άχνη, αλάτι, το βούτυρο και το ξύσμα από τα μανταρίνια.

Επεξεργαζόμαστε τα υλικά σε μέτρια ταχύτητα μέχρι να αναμιχθούν.

 Προσθέτουμε 2 κουταλακια σουπας  από το χυμό των μανταρινιών και συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρι να σχηματισθεί η ζύμη.

Παίρνουμε τη ζύμη και την τοποθετούμε στο ταψί.

Φροντίζουμε να καλύψουμε καλά το εσωτερικό του ταψιού με τη ζύμη.

Βάζουμε το ταψί στο ψυγείο για 1 έως 3 ώρες.

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς.

Σε μια μεγάλη κατσαρόλα βάζουμε την καστανή ζάχαρη, τη ζάχαρη, το μέλι και 2 κ.σ. από το χυμό των μανταρινιών.

Αφήνουμε τα υλικά να ζεσταθούν σε μέτρια φωτιά.

Ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να λιώσει η ζάχαρη και συνεχίζουμε το μαγείρεμα των υλικών για ακόμη 5 λεπτά μέχρι να καραμελώσει το μίγμα.

Προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος και αυξάνουμε τη θερμοκρασία.

Σιγοβράζουμε τα υλικά για  10 λεπτά μέχρι να αρχίσει το μίγμα να πήζει και να καραμελωνει. Προσθέτουμε τα αμύγδαλα και ανακατεύουμε ελαφρά το μίγμα.

Μεταφέρουμε το μίγμα στο ταψί που έχουμε βγάλει από το ψυγείο και το στρώνουμε καλά με μια σπάτουλα.

Ψήνουμε στο φούρνο για 40 λεπτά περίπου.

Βγάζουμε από το φούρνο και αφήνουμε την τάρτα να κρυώσει
Καλη Επιτυχια…Δοκιμαστε τη…και με …αλλα…. φρουτα που σας αρεσουν!!!!!

ΠΙΤΑ ΜΕ ΜΑΝΙΤΑΡΙΑ(NTR)


 





 

Υλικα

 

2 κουταλιές της σούπας βούτυρο
2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
αλάτι
500 γρ. μανιτάρια, καθαρισμένα και κομμένα σε λεπτές φέτες
1 κοφτή κουταλιά της σούπας αλεύρι
1 κοφτό κουταλάκι του γλυκού πάπρικα
½ κουταλάκι του γλυκού μοσχοκάρυδο
½ φλιτζάνι ψιλοκομμένο μαϊντανό

1 πακέτο σφολιάτα 

1 αυγό ελαφρώς χτυπημένο
150 γρ. κεφαλογραβιέρα τριμμένη
1 κουταλιά της σούπας θυμάρι
2 κουταλιές της σούπας κρέμα γάλακτος
1 αυγό χτυπημένο με 2 κουταλιές της σούπας γάλα γαι την επάλειψη




 

Εκτελεση

 

Λιώνουμε το βούτυρο σε ένα μεγάλο τηγάνι και σοτάρουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο, μέχρι να μαλακώσουν, γύρω στα 6-7 λεπτά σε μέτρια φωτιά. Προσθέτουμε τα μανιτάρια, αλατίζουμε και πασπαλίζουμε με το αλεύρι. Συνεχίζουμε το σοτάρισμα μέχρι να πιουν όλο το υγρό τους.

 Προσθέτουμε την πάπρικα, το μοσχοκάρυδο και το μαϊντανό, ανακατεύουμε λίγο και κατεβάζουμε από τη φωτιά.

Αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει.

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς.

Κόβουμε το πρώτο φύλλο της σφολιάτας στη μέση και σε ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια ανοίγουμε το ένα μισό σε παραλληλόγραμμο με διαστάσεις 30 Χ 36 εκ. Κόβουμε 2 λωρίδες των 2,5 εκ. φάρδος από τη μακριά μεριά της σφολιάτας και άλλες 2 των 2,5 εκ φάρδος από την κοντή μεριά της σφολιάτας. Επαναλαμβάνουμε με το δεύτερο φύλλο.

 Έτσι θα έχουμε 2 βάσεις, 4 μακριές λωρίδες, 4 κοντές και 2 κομμάτια φρέσκιας σφολιάτας, που θα μπουν από πάνω, για να σκεπάσουν τις πίτες.

Τοποθετούμε τις 2 βάσεις σε 2 ξεχωριστά ρηχά ταψιά. Αλείφουμε τις 4 πλευρές με το αυγό και τοποθετούμε τις μακριές λωρίδες κατά μήκος και τις μικρότερες στις μικρότερες μεριές της κάθε σφολιάτας.

 Απλώνουμε τη γέμιση σε ίσες ποσότητες μέσα στη σφολιάτα.

Ανοίγουμε τα 2 μισά κομμάτια της φρέσκιας σφολιάτας σε παραλληλόγραμμα, τα οποία χωράνε για να σκεπάσουν τις πίτες.

Αλείφουμε τις άκρες των 2 πιτών και σκεπάζουμε με τη σφολιάτα.

Με ένα μαχαίρι, χαράζουμε την επιφάνεια σε 2-3 μέρη και ψήνουμε, μέχρι να ροδίσει και να φουσκώσει, γύρω στα 20 λεπτά.

Αφήνουμε τις πίτες να κρυώσουν και σερβίρουμε.
Καλη Επιτυχια….

ΦΑΣΟΛΑΔΑ….(NTR)


 

 Η Γιαγια μου ελεγε <Φασολαδα-Φασολαδα που την τρωμε στην Ελλαδα...>Σας την παρουσιαζω .....

Υλικα

 

 

500 γρ. ξερά φασόλια
2 μέτρια κρεμμύδια
3-4 μέτρια καρότα
2 κ.σουπας  κομμένη σελινόριζα
2-3 στελέχη από σέλινο
2 κ.σουπας  τοματοπελτές
150 ml ελαιόλαδο
αλάτι και πιπέρι

 

Εκτελεση

 
Ξεπλένουμε τα φασόλια και τα τοποθετουμε απο το βραδυ.
Την επόμενη ημέρα, τα ξεπλένουμε πολύ καλά μέσα σε ένα σουρωτήρι που έχουμε βάλει κάτω από τη βρύση.
Τα βάζουμε στην κατσαρόλα σκεπάζοντάς τα με μπόλικο κρύο νερό και τα βράζουμε.
Όταν έχουν γίνει κάπως τα φασόλια, αλλάζουμε το νερό με ζεστό νερό για να μην κοπεί το μαγείρεμα .
 Εν τω μεταξύ, κόβουμε τα κρεμμύδια, το σέλινο και τα καρότα σε λεπτές ροδέλες και τα ρίχνουμε μαζί με το λάδι στην κατσαρόλα.
Κλείνουμε το καπάκι και αφήνουμε τη φασολάδα να σιγοβράσει.
Πριν μαγειρευτούν τελείως, προσθέτουμε τον τοματοπελτέ.
Αλατοπιπερώνετε και βράζουμε τη φασολάδα για άλλα 20 λεπτά, πριν τη βγάλουμε από τη φωτιά και τη σερβίρουμε.

Καλη Ορεξη!!!!!
 

ΦΑΒΑ(NTR)




 

 

Υλικα

 

250 γρ. φάβα
1 ολόκληρο  κρεμμύδι
αλάτι
1 φλ. ελαιόλαδο
1 λεμόνι
1/2 κρεμμύδι ψιλοκομμένο


 

Εκτελεση

 
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε τη φάβα και το ολόκληρο κρεμμύδι να βράσουν σε νερό που να τα καλύπτει 5 εκ.
Αφήνουμε να πάρουν μια βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε μέχρι να πιεί η φάβα σχεδόν όλο το νερό και διαλυθεί σε μεγάλο βαθμό.
 Με ένα μίξερ χειρός τη λιώνουμε εντελώς.

Αν θέλουμε να νιώθουμε τα κομματάκια της φάβας μπορούμε να τη λιώσουμε με μια ξύλινη κουτάλα.
 Όσο είναι ακόμη ζεστή, την αλατοπιπερώνουμε, προσθέτουμε το λάδι και τη σερβίρουμε με ψιλοκομμένο κρεμμύδι με λεμόνι.

Κακη Ορεξη!!!

ΦΑΚΕΣ…(NTR)


 

 

1)Υλικα

 

½ φλιτζάνι (125 ml) ελαιόλαδο
2 ½ φλιτζάνια φακές μετρίου μεγέθους
6-5 φλιτζάνια νερού
1 μεσαίο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
2 σκελίδες σκόρδου, ψιλοκομμένες
1 μεγάλο καρότο κομμένο σε ροδέλες
2 φύλλα δάφνης
1 κουταλιά της σούπας ξίδι τύπου μπαλσάμικο, ή ξίδι από κόκκινο κρασί με έντονη γεύση
αλάτι και πιπέρι


 

Εκτελεση

 

Ξεδιαλέγετε και ξεπλένετε τις φακές. Ζεσταίνετε το λάδι σε χαμηλή φωτιά και σοτάρετε το κρεμμύδια, το σκόρδο και τις φακές. Προσθέτετε τα καρότα, τα φύλλα της δάφνης, το νερό, το ξίδι και τα μπαχαρικά. Δοκιμάζετε για να δείτε αν χρειάζεται κι άλλο αλατοπίπερο και αφήνετε να σιγοβράσει για 1 περίπου ώρα, μέχρι να μαλακώσουν οι φακές και να πήξει η σούπα. Τις σερβίρετε ζεστές.

Καλη Επιτυχια….
 


 

2)Υλικα

 

1 φλ. τσαγιού φακές καθαρισμένες

​1/2 φλ.. τσαγιού ελαιόλαδο

2 φύλλα δάφνης

15 κόκκους πιπέρι

10 σκελίδες σκόρδο με την φλούδα τους

2 μέτρια ξερά κρεμμύδια ψιλοκομμένα

2 ντομάτες ξεφλουδισμένες και ψιλοκομμένες

11/2 λίτρο νερό

1 κουτ.γλ. ρίγανη

3 κουταλίες της σούπας ξύδι βαλσάμικο

1 κουτ.γλ. αλάτι

 

Εκτελεση


 

Πλένουμε τις φακές και τις καθαρίζουμε.
Βάζουμε σε μία κατσαρόλα τις φακές, το νερό, το σκόρδο, το κρεμμύδι, την δάφνη, το πιπέρι και το ελαιόλαδο και βράζουμε σε χαμηλή φωτιά για 45 λεπτά.στην συνέχεια προσθέτουμε τις ντομάτες και το αλάτι και βράζουμε ακόμα για 15 λεπτά.
Σβήνουμε την φωτιά και ρίχνουμε την ρίγανη και το ξύδι και σερβίρουμε τις φακές ζεστές.
Εάν θέλουμε προσθέτουμε και ακόμα ελαιόλαδο
.

Καλη Επιτυχια….

 

Μπεσαμελ με Γιαουρτι.....(NTR)

 
 
 

Η πιο Γρηγορη Μπεσαμελ για τα γρηγορα Σουφλε σας

 

Υλικα

 

4 αυγα

1 λιτρο γαλα

500 γραμ. Γιαουρτι

 λιγο Αλατι

2 κουταλιες βουτυρο

 

Εκτελεση

 

Σ' ένα μπολ χτυπάτε τα αυγά, το γιαούρτι και το γάλα το βουτυρο το αλατι, ολα μαζι,κάνοντας μια κρέμα με την οποία θα περιχύσετε το φαγητό.

Γρηγορα και Ευκολα…
Καλη Επιτυχια

ΜΠΙΣΚΟΤΑΚΙΑ…!!!!…..(NTR)









Υλικα

 

100 γραμ. βούτυρο   λιωμένο
100 γραμ. ελαιόλαδο
1 μεγάλο αυγό
1/2 κούπα άσπρη ζάχαρη
1/2/ κούπα μαύρη ζάχαρη
2 κουταλιές σταφίδες μαύρες
2 κουταλιές σούπας καρύδα
1 κούπα χοντροκοπανισμένο αμύγδαλο
1 ποτηράκι κρασιού ανθόνερο
1 ποτηράκι κόκκινο κρασί
1 ποτήρι γάλα
ξύσμα από ένα μεγάλο πορτοκάλι
1/2 κουταλάκι κοφτό αλάτι
2 κουταλάκια μπεϊκιν πάουντερ
700 γραμ. για όλες τις χρήσεις Αλευρι 


Εκτελεση


Βάλτε σε βαθύ μπόλ όλα τα υλικά μέχρι το αλάτι.

Χτυπήστε τα καλά με το μίξερ χειρός μέχρι να ενωθούν.

προσθέστε το αλάτι, το μπεϊκιν και το αλεύρι.
Το αλεύρι στο τέλος και τμηματικά, αν  θα χρειαστεί όλο στη ζύμη.

Λίγο λάδι στα χέρια θα σας βοηθήσει για να κανετε μια ωραιοτατη Ζυμη.
Όταν τελειώσετε αφήνετε τη ζύμη στην άκρη για 20 λεπτα,να ξεκουραστεί.
Στρώνετε το ταψι με αντικολλητικό χαρτί.



Παίρνετε ζύμη σε μέγεθος ενός μικρού καρυδιού, την κανετε  σαν  μπαλα και την πατάτε ελαφρώς με τα δάχτυλα να πλατύνει σαν μικρό κυκλακι. Με τον δείκτη κάντε και μία πιο έντονη τρυπούλα στο κέντρο.

(αν θελετε διαφορετικα τα αφηνετε  στρογγυλα. Τα βάζετε στο ταψί και ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 για 15 λεπτά μέχρι να ροδίσει η επιφάνειά τους. Προσοχη μη σας καουν…..
Τα αφήνετε να κρυώσουν και είναι έτοιμα

Τραγανα και Πανευκολα με τον καφε η το τσαι σας…..
Καλη Επιτυχια....

Τρίτη, 14 Ιανουαρίου 2014

Κεικ...το Λατρεμενο !!!!!!(NTR)



 
 
ΥΛΙΚΑ
 
 

6           αυγα

1                 βανιλια

Ξυσμα απο ενα πορτοκαλι

     ½      ποτηρι  χυμο

    200 gr γιαουρτι (στραγγιστο)

    ½       κιλο ΑΛΕΥΡΙ

1                 ποτηρι σπορελαιο

1 ½   ποτηρι(νερου) Ζαχαρη

 

 

ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ

 

 

 

Κτυπαμε τους κροκους(αυγων) με τη ζαχαρη εως οτου ασπρισει

Κτυπαμε τα ασπραδια ΜΑΡΕΓΚΑ ξεχωριστα

Το σπορελαιο με το γιαουρτι ανακατευουμε καλα.

Ριχνουμε λιγο αλευρι λιγη μαρεγκα λιγο από το μιγμα(ζαχαρη+αυγα)

Εως οτου τελειωσουν όλα τα υλικα μας  (τη βανιλια το ξυσμα,το χυμο) και ανακατευουμε πολύ καλα.Πασπαλιζουμε το ταψι η τη Φορμα μας με λιγο αλευρι(για να μη κολλησει) και τοποθετουμε το μιγμα μας στο ταψι η στη φορμα.
   Προθερμαινουμε το φουρνο και ψηνουμε στους 200βαθ   
    αν θελουμε ...       πασπαλιζουμε με αχνη ...
    Καλη Επιτυχια!!!!!Δολιμαστε το  Γρηγορο ευκολο και  ***Γευσου Γευσεις****

ΠΡΟΣΦΟΡΟ (NTR)






Το Προσφορο~ ελεγε η Γιαγια μου ~ειναι ~ιερο~ αλλα και τοσο απλο για να το ετοιμασουμε

Υλικα


500 γραμμάρια αλεύρι (μισό από σκληρό σιτάρι κίτρινο, και το άλλο μισό μαλακό).
2-3 γραμμάρια φρέσκια μαγιά, στο μέγεθος ενός μεγάλου αμύγδαλου
ή 3 κουταλιές της σούπας προζύμι.
1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
2 φλιτζάνια τσαγιού χλιαρό νερό (όχι γεμάτα)


Εκτελεση

Κοσκινίζουμε το αλεύρι και το ανακατεύουμε. Διαλύουμε τη μαγιά σε ένα φλιτζάνι του τσαγιού με χλιαρό νερό. Ανοίγουμε στο αλεύρι μια λακουβίτσα και ρίχνουμε μέσα τη διαλυμένη μαγιά. Σε άλλη λακουβίτσα ρίχνουμε το αλάτι με τη ζάχαρη, αφού προηγουμένως τα διαλύσουμε σε λίγο πιο ζεστό νερό. Χρειάζεται προσοχή να μην πέσει το αλάτι με το ζεστό νερό πάνω στη μαγιά.

Τα αναμιγνύουμε όλα, ρίχνουμε λίγο-λίγο το χλιαρό νερό, ώσπου να πάρει όλο το αλεύρι και το ζυμώνουμε πολύ καλά. Η ζύμη να είναι μάλλον σφιχτή και λεία. Όταν ζυμωθεί καλά, κόβουμε τη ζύμη σε δύο κομμάτια και τα πλάθουμε σε σχήμα στρογγυλό.

Ύστερα τα τοποθετούμε στη μέση του ταψιού το ένα πάνω στο άλλο και τα πιέζουμε λίγο με την παλάμη. Εκ των προτέρων όμως έχουμε ζεστάνει το ταψάκι, και το έχουμε αλείψει καλά με κερί ή με λάδι για να μην κολλήσει.

Αφού περάσουν 2-3 λεπτά της ώρας πιέζουμε την σφραγίδα στο κέντρο και τη σηκώνουμε σιγά-σιγά και πλαγίως.

Τρυπάμε το πρόσφορο στα άκρα του σταυρού της σφραγίδας.

Το σκεπάζουμε καλά και το αφήνουμε σε ζεστό μέρος να φουσκώσει 1-2 ώρες ανάλογα τη θερμοκρασία του δωματίου.

Ο φούρνος ανάβει 10-15 λεπτά περίπου πριν βάλουμε το πρόσφορο. Το ψήνουμε για 20 λεπτά περίπου στους 200 βαθμούς, κι έπειτα το κατεβάζουμε στους 180 βαθμούς.

Όταν πάρει το απαλό ρόδινο χρώμα, το σκεπάζουμε με ένα ειδικό στρογγυλό πανάκι, μεγέθους όσο και το ταψάκι, και από πάνω βάζουμε άλλο ένα ταψάκι ίδιου μεγέθους.

Το αφήνουμε έτσι σκεπασμένο στο φούρνο έως το τέλος, για να γίνει μαλακή η εξωτερική επιφάνεια του πρόσφορου.
Συνολικά στο φούρνο χρειάζεται περίπου μια ώρα και δέκα λεπτά. Είναι σημαντικό η όλη ετοιμασία του Πρόσφορου να γίνεται με ευλάβεια και προσευχή !

Λιγα Λογια για τη Σφραγιδα....



Η σφραγίδα που «πατιέται» επάνω στο ζυμάρι εικονίζει ένα σταυρό. Το κάθετο τμήμα του απαρτίζεται από τρία ισομερή τετράγωνα τεμάχια, καθένα εκ των οποίων εικονίζει σταυρό, και στα τέσσερα άκρα του τα γράμματα ΙΣ-ΧΡ-ΝΙ-ΚΑ (Ιησούς Χριστός Νικά). Στο οριζόντιο τμήμα του ο σταυρός περιλαμβάνει δύο τετράγωνα εκατέρωθεν του κεντρικού, που εικονίζουν το μεν την Παναγία, σε σχήμα τριγώνου με τα αρχικά Μ και Θ (Μήτηρ Θεού), το δε τα 9 τάγματα των αγγέλων σε σχήμα 9 μικρών τριγώνων σε σειρές από τρία τριγωνάκια σε κάθε σειρά. Οι σφραγίδες αυτές, που είναι ξύλινες και σκαλιστές, κατασκευάζονται βασικά στο Αγ. Όρος ή και σε άλλα μοναστήρια με μεγάλη δεξιοτεχνία.

Καλη Επιτυχια!!!!